15 July 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Festlig final på Lakeside Pride

– Utan peruken är jag ju bara Lars-Åke.– Utan peruken är jag ju bara Lars-Åke.

En färgspakande föreställning på Sjöängen avslutade Askersunds Pride-vecka. Den entusiastiska publiken fick lyssna till Lars-Åke Wilhelmsson och hans alter ego Babsan. Eller var det tvärt om? Lars-Åke hävdade att Babsan är den som blir bjuden på flest fester, upptar merparten av utrymmet i klädgarderoben och drar in mest pengar till hushållskassan.

Lars-Åke Wilhelmsson berörde när han blandade skämt och allvar och bjöd på egna livserfarenheter. Det var tufft i början, förklarade han och berättade om sorgen över många vänners borgång i AIDS på 1900-talet. Han berättade om utvecklingen från Frigörelseveckan via Homoveckan till nuvarade Pride. Från de första paraderna med några hundra deltagare till dagens stora uppslutning. 

Publiken fick lyssna till musik av Zarah Leander och inslag från musikalen La cage aux folles som Lars-Åke ska medverka i när den spelas i Gävle nästa år.

Lars-Åkes öppenhjärtliga berättelse berörde publiken.
Uppmärksamma människors lika värde

– Syftet med Lakeside Pride är att uppmärksamma människors lika värde, med extra fokus på hbtq-frågor. I år hade vi en HBTQ-föreläsning med teaterinslag för personal i kommunen och näringslivet, berättade Daniel Eriksson från Askersunds kommuns scenkonstavdelning.

Askersunds kommun, Zinkgruvan Mining, Milla och Elin Weststrand Söderholtz är initiativtagare och arrangörer till Lakeside Pride.

– Ibland kan nog gruvindustrin tyvärr uppfattas som lite macho, sade Monika Andersson som är kommunikatör på Zinkgruvan Mining.
– Men så är det inte, utan vi vill ha medarbetare med alla typer av bakgrunder. Vi tror att företag som består av medarbetare med olika livserfarenheter fungerar bäst och är mest effektiva. Men vi kan inte bara säga att det är viktigt, utan vi måste också agera.

Fashion Pack består av Thomas Johansson, Jimmy Dahl, Nils Wengström Kevin Reyes och Magnus Bertelsen.
Sketcher, sångimitationer och dans

När tonerna till La Dolce Vita klingat ut, ovationerna lagt sig och Babsan samlat ihop sina boor och lämna scenen tog dragshowlegenderna i ’Fashion Pack’ över. I snabb takt kastades publiken mellan träffsäkra sketcher, sångimitationer och dans. Det superproffsiga gänget från Örebro bjöd på låtar och imitationer av Lill Babs, Alcazaar, Lena Ph och Caroline af Ugglas.

Som avslutning på kvällen visades filmen ”Mamma Mia” i sing-along format, där alla fick sjunga med. Nu halas regnbågsflaggorna för den här gången.

– Nästa höst hoppas vi kunna utveckla Lakeside Pride ytterligare, sade Milla och Elin Weststrand Söderholtz.

Kungligt inslag i showen.
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-07 19:08
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.