Gå till innehåll
Askersund
En person klädd i jacka och handskar hukar vid en liten bäck och håller i en trädgren, med ett gult hus i bakgrunden en solig dag.

Jörgen Johansson visar det dike som skiljer fastigheterna på Björklidsvägen och Tisarvägen. På ena sidan kostade VA-anslutningen 120 000, på andra sidan kommer en kosta 218 000.. Foto: Erik Widlund

Fastighetsägare anmäler
Askersunds kommun
till justitieombudsmannen

Publicerad: 25 November 2024 10:28

Utbyggnaden av VA-nätet i sommarstugeområdet vid Tisarvägen i Åsbro blev en riktig långbänk för Askersunds kommun. Nu är dock jobbet färdigt. Problemet är att för de som fick jobbet slutfört sist, åtta år efter det första mötet, får betala 218 000 istället för de 120 000 man anser att man blev utlovad. Grannarna, som anslöts för flera år sedan, fick den lägre avgiften. Nu har en av de som får betala en högre kostnad, Jörgen Johansson, anmält kommunen till justiteombudsmannen. Kommunen menar att de bara följer lagen

Anslutningspunkterna  vid tomtgränserna är klara, ett par slangar, en grov för avloppet och en lite tunnare för färskvatten, sticker upp vid varje tomtgräns. Området består dels av enkla sommarhus som inte är vinterbonade dels ett fåtal, som vinterbonats, där folk bor året runt..
– VI väntar på fakturan. Kommunen har sagt att den ska bli 218 000. Lite skillnad mot de 120 000 vi blev lovade. Jag har grannar som haft sommarställe sedan 1960-talet som inte har ekonomiska möjligheter att ha kvar sin stuga. Ett problem är att många av de här fastigheterna kanske inte ens är värda 218 000 om de skulle säljas.

Vill ha upprättelse

– Jag vill få något slags upprättelse, eller i alla fall ett erkännande från kommunen att man hanterat det här riktigt uselt, säger han.

Historien började 2016 efter att nya färskvatten- och avloppsledningar dragits fram i Tisaren, ett samarbete med Hallsbergs kommun.
Dåvarande tekniska chefen i kommunen, Mårten Eriksson, lade fram tanken att erbjuda sommarstugeägare och de som har åretruntboende runt kajen vid Tisaren kommunalt vatten och avlopp. Eriksson menade att man på det sättet kunde främja inflyttningen till kommunen, öka bekvämligheten för de boende runt sjön och inte minst värna om miljön - minska risken för läckage från enskilda avloppsbrunnar till Tisaren som är dricksvattentäkt för både Kumla och Hallsberg. Politikerna tyckte det var en bra idé och beslut togs om att starta projektet.
– Det hölls ett möte där alla som bor i området var inbjudna, det är egentligen tre gator, Tisarvägen, Björklidsvägen och Kumlins väg, berättar Jörgen Johansson.

Tomter styckades av

Det Jörgen och ytterligare några grannar retat upp sig på var det det de anser var ett löfte, som framlagts på ännu ett möte 2019. Då det var 120 000 som gällde.
- Då var det aldrig tal om att området skulle delas upp i olika etapper, eller att delar inte skulle omfattas. Däremot fanns något dåvarande tekniska chefen framställde som ett problem, nämligen att vi med sommarhus på Tisarvägen inte ägde våra tomter. En förening ägde marken och vi betalde ett slags arrende. Tekniska chefen menade att vi borde ombilda föreningen och stycka av till enskilda tomter. Annars skulle det bli tal om en enda anslutning och vi skulle få sköta bygget av nätet på området själva. Vi följde rådet och styckade av tomter.

Olika uppfattningar

Vad som sedan hände finns lite olika uppfattningar om. Projektet inleddes, fastigheterna på Björklidsvägen och Kumlins väg anslöts till VA-nätet. Men sedan bromsade allt upp. Den tekniska chefen, Mårten Eriksson sades upp på grund av vad dåvarande kommundirektören beskrev som samarbetsproblem.
– Det blev helt tyst. Vi hörde ingenting om när vi skulle anslutas. Det verkar som informationen om projektet, vad som lovats inte fördes vidare till den nya chefen, Susanne Jarl. Flera källor som Sydnärkenytt pratade med till en annan artikel, hävdar att det var just chefsbytet som  fick projektet att stanna av.
Till sist totade Jörgen och hans grannar ihop en skrivelse. I den skrev de att de varit med från början och därmed också borde få anslutas till 2019 års taxa.

Skrivelse diariefördes inte

Skrivelsen skickades till kommunen. Den diariefördes aldrig utan råkade hamnade i skrivbordslådan hos dåvarande ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Staffan Korsgren (L). Något han bekräftat i en tidigare artikel på Sydnärkenytt.
– Min bedömning var först att brevet inte var en offentlig handling, sa han i den artikeln.
Först 2022 ska fullmäktige i Askersunds kommun ha informerats om att området delat upp i etapper och att man av någon orsak inte anslutit fastigheterna på Tisarvägen.
Så här säger Johan Calais (S) oppositionspolitiker.
– Jag har ju varit med i den här processen från början. Jag har uppfattningen att det aldrig var tal om att man skulle dela upp i etapper. Det var ett omvandlingsområde från början. Men sedan hände något. Oktober 2022 stod klart för mig att det hela stannat av och att  stugägarna på Tisarvägen inte anslutits. Av någon orsak verkade de försvunnit ur de ursprungliga planerna.
Han fortsätter: 
– Nu har ju vår förvaltning kommit fram till att priset måste sättas nu enligt lag, med de kostnader som gäller, när anslutningspunkten är klar. Det är givetvis inte rättvist mot de som måste betala den högre kostnaden, men som fritidspolitiker kan jag ju inte medverka till att kommunen bryter mot lagen.

En person i svart jacka står framför en röd träbyggnad med ett fönster.

Joakim Blückert (M) ordförande i Miljö- och tekniknämnden.

Grävning under 2024

– När vi började prata med den nya tekniska chefen, Susanne Jarl (som nu också sagts upp,) så menade hon att man inte anslutit Tisarvägen för att vi var en stugförening. Men vi hade ju friköpt tomterna, för att kunna anslutas, den informationen vet vi att åtminstone hennes föregångare, Mårten Eriksson hade. Dessutom stämde ju inte det. De redan anslutna fastigheterna på Kumlins väg hade ju också tillhört stugföreningen, precis som vi.
Men efter hand kom projektet igång igen. Grävningen på Tisarvägen har utförts under 2024. Problemet är ju bara att det hänt en del med kostnaderna sedan 2019. Naturligtvis har det kostat betydligt mer att gräva än vad det gjorde innan inflationen tog fart.
– Det har jag förståelse för. Problemet är ju att fördröjningen inte på något sätt är vårat fel. Hela processen har genomsyrats av trassel och brist på kommunikation mellan berörda parter. Hade vi vetat vad det här skulle innebära hade nog många valt att inte haka på projektet, säger Jörgen.

Nya politiker och tjänstemän

Ett problem är kanske just att både tjänstemän och politiker bytts ut sedan projektet inleddes. 
– Jag har ju fått sätta mig in i det här sedan jag valdes som ordförande för kultur- och tekniknämnden, efter valet 2022, säger Joakim Blückert (M).
Han fortsätter:
– Jag har plöjt igenom precis alla handlingar vi har i kommunen om VA-projektet. Jag har också tittat på handlingar vi fått in från fastighetsägare.Jag har vi kommit fram till att oavsett vad som hänt tidigare, vad som lovats, så måste vi just nu fatta beslut som följer lagar och regler. VA-lagen är tydlig. Priset, det som tomtägare ska betala för VA-anslutningen ska sättas när en anslutningspunkt finns klar vid tomtgräns. Det är det vi gör nu. 

Likabehandling

Men Jörgen Johansson hävdar ju att man lovats 120 000, och att hela området skulle genomföras i en etapp? Flera området fick ju betala just den summan, fast man blivit lovad det långt innan anslutningspunkten var klar. innebär det att kommunen brutit mot VA-lagen tidigare?
– Jag har som sagt gått igenom alla tänkbara handlingar. Jag hittar inga handlingar som styrker de här löftena. Det jag hittar är att man vid det första mötet, 2016, talade om i ”storleksordningen 80-90 000. Men det var ju inte frågan om ett löfte, än mindre skrevs kontrakt. 
– Jag utesluter inte alls att fel begåtts tidigare och att informationen kanske varit dålig. Av det jag hittat finns dock inget som tyder på att olagligheter, eller regelbrott begåtts. Det är utifrån det vi vet vi måste agera.
Han menar att det handlar om likabehandling.
– Det är viktigt att vi är likabehandlande mot alla medborgare och i detta fall VA-abonnenter. Om taxan reduceras för en abonnent, måste det betalas av övriga abonnenter i VA-kollektivet som enligt lag ska vara självfinansierande. Medger vi undantag här, varför borde inte alla som får ny VA-sanslutning i hela kommunen få undantag? 

Välkomnar rättslig prövning

Han menar att kommunen nu gjort vad man kan och välkomnar också en rättslig prövning av besluten
– Ja. Rätt instans om fastighetsägarna på Tisarvägen känner sig felbehandlade i det här är Mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Vi har till och med sagt att kommunen kan hjälpa till med rådgivning i hur man ska göra. Allt detta berättar vi om i ett brev till de berörda fastighetsägarna.

Men Johansson har ju anmält till justitieombudsmannen?

– Ja, men rätt instans är Mark- och miljödomstolen, avslutar Blückert.
Jörgen Johansson menar att det finns handlingar som bekräftar han och de andra fastighetsägarnas version.
– Ett problem, en tråkig grej i det här, är att sammanhållningen här är borta. De som fick åka med i ”gräddfilen” och fick billigare anslutning delar givetvis inte vår kamp

Annons

askersund