Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Folke Dahlberg-rum invigt i hantverkshuset

Folke Dahlberg-sällskapet invigde Folke Dahlberg-rum. Foto: Janne AndserssonFolke Dahlberg-sällskapet invigde Folke Dahlberg-rum. Foto: Janne Andsersson

Det så kallade Folke Dahlberg-sällskapet i Askersund, har invigt ett speciellt Folke Dahlberg-rum i Hantverkshuset, det vill säga före detta Folkets hus.
Rummet invigdes av Caroline Dieker, kommunstyrelsens ordförande.
– Jag ser från mitt fönster på Rådhuset ut på den torgbrunn som Folke Dahlberg fick i uppgift att rita och dekorera till Askersunds 300-årsjubileum 1943, sa hon vid invigningen.

Hantverkshuset i Askersund har omvandlat ett fint gammalt sammanträdesrum till ett speciellt Folke Dahlberg-rum.

– Det är en ära för oss i Askersund att få möjlighet att hedra Folke Dahlberg på detta sätt. Det bekräftar också Hantverkshusets betydelse, framför allt de människor som verkar i huset för att vårda traktens kultur, framhöll Caroline Dieker.

Folke Dahlberg är alltså konstnären bakom den springbrunn som finns i den lilla parken, i övre änden av torget. Han var Askersunds kanske mest väkända konstnär och författare. Han dog blott 54 år gammal 1966. Han drunknade på Vättern, utanför Karlsborg. Just att han drunknade på Vättern är intressant. Han levde nämligen till stor del för sjön och den var central i både hans konst och böcker. Han levde en stor del av sin tid som eremit på öar i sjön.

I kommunhuset i Askersund finns en speciell Folke Dahlbergutställning.

Jonas Modig omvaldes som ordförande och som ledamöter omvaldes Marianne Karlsson, Johan Dahlberg, Erling Öhrnell, Janne Andersson, Elisabeth Göthberg, Björn Franzén och Christina Müntzing. Mattias Dahlberg omvaldes som suppleant medan Ulrica Dahlberg avböjt omval. Till ny suppleant valdes Jimmy Åkerfeldt.(HÖs)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-04 16:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.