Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Enighet och oenighet
kring vargar i Askersund

Det lär vara upplagt för diskussioner på nästa fullmäktige i Askersunds kommun. Alla partier verkar vara överens om att vargens påverkan på exempelvis djurhållning och jakt är väl stor. Oenigheten ligger i vad man ska göra åt problemet. Fler partier vill inte ha varg alls i kommunen.

Det uppstod en hel del diskussioner redan under gårdagens kommunstyrelse. Bakgrunden var den motion som Landsbygdspartiet oberoende lade fram i maj förra året. Partiet vill att kommunen utropas till något av en vargfri zon.

Beslutet i fullmäktige då blev att låta utreda frågan. Det blev kommunledningsförvaltningen, administrativa kontoret, som fick uppdraget.

– Lite förenklat kan man väl säga att administrativa kontoret kom fram till att frågan om att göra Askersund vargfritt inte ligger inom den kommunala kompetensen. Vi äger så att säga inte beslutet, säger Caroline Dieker (M) kommunstyrelsens ordförande.

Håller med motionären

Hon håller dock med motionären till stor del:

– Vi, det vill säga Moderaterna, Liberalerna och KD är helt överens med LpO om att vargförvaltningen i landet inte fungerar och att vargstammen är för stor. Vi ser också att vargstammens påverkar jordbrukare med djurhållning på ett allvarligt sätt. Även jakt påverkas ju mycket negativt. Vi ville därför inte avfärda motionen, tvärt om, fortsätter Dieker.

Resultatet blev följande skrivning, som alltså verkar få majoritet i fullmäktige:

”Kommunfullmäktige föreslås att: Uttala att vi anser att Askersunds kommun ska vara fri från varg, ge kommunfullmäktiges ordförande i uppdrag att å kommunfullmäktiges vägnar tillskriva regeringen om att den nuvarande vargpolitiken måste omprövas och att motionen därmed bifalls”.

Dieker menar att regeringen genom att skriva så kallade myndighetsförordningar, kan styra hur framför allt Naturvårdsverket arbetar med rovdjursfrågorna.

– Som jag ser det är ju inte den vargstam vi har nu en del i den naturliga faunan. Varg utrotades ju helt på 1960-talet. Den vargstam vi har nu är inte resultatet av naturen, utan av politiska beslut. Just nu genomför inte myndigheten den politik riksdagen beslutat. Det kan regeringen se till att de gör.

Delar av oppositionen reserverade sig

Anna Ahnér (S), anser tillsammans med Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet också att vargen orsakar problem i kommunen.

– Vi ska ju öka livsmedelsproduktionen. Det är klart att en ökande vargstam ställer till problem för jordbrukare med kreatur och hotar en ökad livsmedelsproduktion. Där är vi överens. Men motionen skapar ett löjets skimmer. Vargfri kommun, hurdå? Ska vi sätta stängsel runt Askersunds kommun.

“Riksdagen rätt väg”

Anna Ahnér menar att rätt väg att gå är via riksdagen.

– Att utropa en vargfri kommun och kräva det av regeringen är inte en framkomlig väg. Jag har pratat med Denis Begic, socialdemokratiskt riksdagsman från Örebro län. Han driver de här frågorna och har bland annat skrivit en motion där han dels vill förenkla förfarandet kring ersättning när man får djur angripna av rovdjur. Han vill också höja ersättningen, och, vilket kanske är allra viktigast, förenkla skyddsjakt. Det måste bli enklare att skydda sina djur och ta bort vargar som angriper tamdjur, säger Anna Ahnèr.

Hon tror att det torde gå relativt lätt att få en majoritet i riksdagen med på en sådan ändring av rovdjurspolitiken.

Ahnér lyckades få med sig Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i en reservation mot den styrande koalitionens förslag. I den vänder man sig mot förslaget att vända sig till regeringen för att förmå dem att att besluta om att göra Askersund vargfritt. Man vill istället ta vägen via riksdagen.

– Vi anser det vara den mest rimliga vägen om man faktiskt vill påverka i frågan. Att bara kräva av regeringen att göra Askersunds kommun vargfritt är orealistiskt. Vårt förslag blev dock nedröstat. Men det lär ändå bli diskussion på fullmäktige, hävdar Anna Ahnér.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-07 14:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.