Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

En kulturell höjdarkväll på Sjöängen

Kulturskolan i Askersunds violingrupp. Foto Olle WidellKulturskolan i Askersunds violingrupp. Foto Olle Widell

Här om dagen, i tisdags, var det VIP-kväll på Sjöängen i Askerund. Det var Sjöängens kulturhus, Askersunds Riksteaterförening och Folkets Hus-föreningen som bjöd in, bland annat för att visa valda delar av ur vårens scenprogram.

På plats för att presentera fanns Daniel Eriksson, förvaltningschef för kultur, evenemang och fritid, Margareta Widell, ordförande i teaterföreningen och Annika Restadh från Folkets Hus-föreningen. Det fullständiga programmet för våren kommer att distribueras till samtliga hushåll i kommunen inom kort. 

För att förmå folk att ge sig ut trots mörkret och oväder lockade de olika kulturaktörerna med gratis inträde, gratis snittar och en del kulturella erbjudanden. På entréplan visade exempelvis kulturskolans violingrupp sina musikaliska talanger. En trappa upp kunde man avnjuta Per Björcks pianospel. Till hans musik kunde besökarna mingla och avnjuta snittar som teaterföreningens styrelsemedlemmar tillverkat.

Klackarna i taket

Som avslutning erbjöds ”Klackarna i taket” en musikteaterföreställning som bygger på musik av Lill Lindfors. 

Ur programförklaringen:

– Vi befinner oss på Folkets park 1960. Det är fredag och dags för dans. Tillsammans med Lill Lindfors musik tas vi med på en resa om glädjen till musiken, dansen, nostalgin och minnena från de där varma, sena sommarkvällarna i parken. Hur var det egentligen? Med allt från sången ” En sån karl” till ”Musik ska byggas utav glädje”. Vi bjuder in till en afton som ni garanterat kommer att nynna på länge.

Den framfördes av ”Teater Jubel” som är en fri teatergrupp på resande fot med rötter på Wendelsbergs folkhögskola i Mölnlycke. Ett scenkollektiv där alla gör allt men har lite olika ansvarsområden. Gruppen går sitt påbyggnadsår med inriktning mot den fria teaterns arbete och utbildningen avslutas i vår.

Glädje och energi

Att uppleva en föreställning där alla i gruppen på 8 ungdomar utstrålar glädje och energi kändes befriande och viktigt. Speciellt nu när så mycket oroar och tynger oss. Musik och dans livar upp ännu mer när det framförs med talang och humor. Alla på scenen förtjänar beröm för sin insats och entusiasm. Om det är någon som ska lyftas lite extra är det Axel Isaksson som vågade vänta in publikens reaktion och hade det där lilla extra. Det kändes som om publiken på 130 personer tog hela gruppen till sina hjärtan och gick hem med ett lende på läpparna.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-20 15:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla