28 Maj 2020
Tipsa: 070-557 67 92

En konst- och naturupplevelse

Malin Blomqvist ställer ut i sin verkstad och utomhus. Här med Doris Blomqvist-Blom. Malin Blomqvist ställer ut i sin verkstad och utomhus. Här med Doris Blomqvist-Blom.

Norra Vätterns Konstrunda pågår. I år medverkar 111 lokala konstnärer från Åsbro i norr till Motala i söder.

Konstrundan är en mångårig och uppskattad vårtradition, ett tillfälle att möta konstnärer och konsthantverkare i deras egna ateljéer, verkstäder och utställningslokaler. För besökarna blir det inte bara en konstrunda, utan även en naturupplevelse.

Konsten finns i det fria, i små röda stugor, ladugårdar, industrimiljöer och andra spännande platser. Vårgrönska, vitsippor, tidiga liljekonvaljer gör en konstrundan till en natur-, kultur- och konstupplevelse. Plus alla trevliga samtal med utställare:

Ingrid Berglund.
"Pennans lek"

– Jag kallar det för ”pennans lek”. Jag tar fram pennan och så kommer det ut någonting som finns inuti mig, säger Ingrid Berglund om sina tavlor.

Hon ställer ut i en lada vid Nylyckan intill Stora Björstorp i Tiveden. I den här vackra miljön ställer också keramikern Ellakarin Cavallin och Malin Blomqvist ut. Det är Malin som bor och som har sin verkstad här. Hon arbetar mest i keramik men även i många andra material och tekniker

Malin Blomqvists spindlar i det fria. 

– Materialet är ganska oviktigt för mig. Så jag kallar mig kort och gott för konstnär, säger hon.

Några kilometer därifrån ställer Britt-Marie Dahlberg ut sina ”Tre tanter”, Gullan, Viola och Rosa som ständigt är ute på nya äventyr.

– Det började 2008 och hittills har det blivit 179 målningar, berättar hon och visar in i ”Tanternas lilla galleri” vid Bosjöns strand.

Britt-Marie Dahlberg vid "Tanternas lilla galleri".
Naturinspirerad glaskonst

Vid Häggeboda by intill sjön Unden har Jeanette och Fredrik Håkansson byggt och skapat Häggeboda glas. Här arbetar de med glas i både konst och bruksform. 

– Vi är 13:e generationen här på gården. Den vackra naturen är vår största inspirationskälla, säger Jeanette.

Vi Häggeboda glas visas glaskonst för både ute och inne.

På den vackra gården finns även två gästutställare under konstrundan. Hans Sjöberg visar sina foton i en verkstadslokal och Anette Nilsson textil blandteknik i en liten röd stuga. På Anettes visitkort står Textilhantverkare/Korsordskonstruktör.

Annette Cronhamm visar konst i textil, akryl och trä i kulturstadsdelen Gamla Motala verkstad. Foto: Olle Widell

– Tycker du det är en udda kombination? Och det kanske det är. Men egentilgen är det perfekt, ett sätt att hålla olika delar av hjärnan igång.

Ja, på Norra Vätterns konstrunda går det att uppleva massor av konst i olika former. Och så alla dessa trevliga möten med männskor.

Norra Vätterns Konstrunda pågår även idag (5 maj) klockan 10-18.

Anette Alsjö visar upp sin glaskonst i Motala. Foto: Olle Widell
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-05 9:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.