08 July 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Elever flyttas från Snavlunda till Rönneshytta hela nästa läsår

Åtgärder krävs på Snavlunda skola. Luftmätningar som gjorts på skolan visar att byggnaden behöver genomgå omfattande renovering för att inneklimatet ska bli bra. Detta innebär att elever från skolan flyttas till Rönneshytta under läsåret 2020/21

Det är Askersund kommun som förtäljer nyheten via ett pressutskick under onsdag förmiddag.

"Luftmätningar som gjorts på skolan och förskolan i Snavlunda visar att bygganden behöver genomgå omfattande renovering för att inneklimatet i byggnaden ska bli bra på lång sikt. Den renoveringen beräknas ta hela läsåret 2020/21 och under den perioden evakueras Snavlundas skolelever tillfälligt till Rönneshytta skola", står där att läsa.

Snavlunda skola. Foto: Askersunds kommun

Vidare berättas:

"Vårterminen 2019 genomfördes luftmätningar i Snavlunda förskola och skola. Mätningarna resulterade i att luftrenare installerades i förskolans lokaler, personalrum och konferensrum som en försiktighetsåtgärd i syfte att säkerställa ett gott inomhusklimat. En fördjupad mätning av inomhusklimatet, genomförd i början av 2020, visar på goda resultat när det gäller luftkvaliteten i de lokaler där luftrenare installerats. Luftrenarna är dock bara en provisorisk lösning och för att förbättra luften på lång sikt har kommunens tekniska förvaltning kommit fram till att en renovering av skolan krävs.

– Den renoveringen bedöms ta så lång tid att eleverna i Snavlunda skola behöver evakueras till Rönneshytta under hela nästa läsår. Förskolan bedöms dock kunna vara kvar i Snavlunda, eftersom hela byggnaden inte renoveras på samma gång, säger Anneli Döragrip, tillförordnad barn- och utbildningschef i Askersunds kommun.

– Personer som är allergiska eller överkänsliga kan uppleva luften som irriterande. Den irritationen går över så fort man kommer ut ur lokalerna. Luftrenarna råder bot på problemen nu och de kommer att finnas kvar på skolan resten av vårterminen. Men för att avhjälpa problemet långsiktigt måste vi renovera, säger Mårten Eriksson, teknisk chef på Askersunds kommun.

Skolan hotades av nedläggning

De som följt med i rapporteringen vet att Snavlunda skola varit på tapeten gällande nedläggning för inte så länge sedan. Men då handlade det om att kommunen såg det som en besparing att flytta elever till Rönneshytta.

Mikael Härlin Lennermark. Foto: Privat

Nu blev det ingen nedläggning av den orsaken, men flytt nu alltså ändå.

- Ja, vad ska man säga, det var ett snabbt och drastiskt beslut som berör många, säger föräldern Mikael Härlin Lennermark.

Mikael bor i gamla lantahandeln i Snavlunda med sin fru, mitt emot skolan. De har ett barn som går i förskolan, ett barn i årskurs 2 och ett i årskurs 5. Igår hölls ett möte om saken, som Mikael dock missade.

- Jag hade fått info om att det var nåt möte om ventilationen, men var väl inte så sugen på gå dit för att höra om den i dessa Coronatider. Sen att det skulle bli en sån här åtgärd, jag blev nog lite chockad, säger Mikael Härlin Lennermark. 

Samma ämne:
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-25 10:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.