03 December 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Efter 25 år upphör EFS klädinsamling

Lasse Skogsén vid den sista välfyllda containern med insamlade kläder. Foto: Weine AhlstrandLasse Skogsén vid den sista välfyllda containern med insamlade kläder. Foto: Weine Ahlstrand

I 25 år har EFS-kyrkan samlat in kläder till ulandshjälp. Men nu upphör den hjälpen. Snart lämnar den sista containern med kläder Askersund.

– Vi är väldigt tacksamma för alla kläder och annat som lämnats in under de här åren. Folk är väldigt givmilda, konstaterar Lasse Skogsén, tidigare pastor vid EFS-kyrkan i Askersund och den som såg till att hjälpverksamheten kom igång.

Själv värjer han sig dock lite mot huvudrollen.

– Jag fick en fråga från några arbetslösa kvinnor som via arbetsförmedlingen sökte efter en lokal där de kunde ta hand om insamlade kläder. Jag tycker om att säga ja, och så fick de använda ett utrymme i vår kyrka. Så rullade det igång.

Lasse Skogsén, en eldsjäl i hjälpverksamheten. Lasse Skogsén, en eldsjäl i hjälpverksamheten.
Stort engagemang

Men utan Lasse Skogséns egna engagemang och breda kontaktnät hade det nog ändå inte blivit den mångåriga framgång som nu kan sammanfattas. Alltsammans började i januari 1996. Sedan dess har Askersundsbor och även andra kunna lämna kassar och säckar med kläder på EFS-kyrkans trappa.

Efter sortering och annan översyn har kläderna hamnat i en stor container ute på kyrkans parkering. När containern fyllts har den transporterats till Pingstkyrkans ulandshjälp i Vårgårda.

10-15 kubikmeter i månaden

Det är svårt att veta hur mycket kläder som skänkts och som tagits omhand av EFS-församlingen. Men det rör sig om cirka 10-15 kubikmeter i månaden. Med tanke på alla år så blir det en hel del som kommit till nytta för mer behövande människor i framför allt Ukraina, men också Rumänien och andra länder.

– Det som samlats in har verkligen kommit fram. Jag tror att den stora givmildheten beror på att man vet att så är fallet, menar Lasse Skogsén.

Varför sluta nu?

– Det beror på att verksamheten i Vårgårda inte längre kan leverera containrar till oss. Vi kan inte helt själva ta emot kläder och se till att det hamnar där de behövs.

EFS-församlingen har också tillsammans med Askersund i Centrum stått bakom den årliga ”Garderobrensardagen”, även det en insamling av kläder och annat. Julklappsinsamling till ukrainska barn är ett annat hjälpprojekt som pågick under många år. Leksaker, pennor, papper och annat som skänkts av allmänheten paketerades till julklappar och kördes till Ukraina.

Garderobrensningar och julklappsinsamlingar

Pastor Lasse Skogsén har buss- och lastbilskörkort. Han har själv varit med vid många av transporterna till andra länder. I Ukraina har han varit ett tiotal gånger.

– Resorna och alla kontakter har gett mig själv så otroligt mycket tillbaka. Det har varit mycket glädje men också ledsamhet. Det är egentligen inte så långt bort men ändå så mycket svårare liv.

Lasse Skogsén var pastor i EFS-kyrkan i Askersund under 17 år: Han slutade 2012 och bor numera i Örebro tillsammans med hustrun Rigmor. Kontakterna och de ideella insatserna i Askersundsförsamlingen har dock fortsatt genom åren.

Lasse Skogsén och Håkan Elf har jobbat mycket med klädinsamlingen. Det har många i EFS-församlingen gjort. Även Gottfrid Elf. Lasse Skogsén och Håkan Elf har jobbat mycket med klädinsamlingen. Det har många i EFS-församlingen gjort. Även Gottfrid Elf.
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-23 0:19
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.