07 July 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Doktor Glas på hembesök

Skådespelaren Lasse Forss avtackas. Foto: Olle WidellSkådespelaren Lasse Forss avtackas. Foto: Olle Widell

En dramatiserad föreställning av Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas gavs på tisdagskvällen i Stora salongen på Sjöängen. För andra gången arrangerade Askersunds Riksteaterförening tillsammans med Askersunds bibliotek en föreställning på temat ”Bok och teater” Första gången gavs ”Vattnet”, framförd av Kaj Ahlgren och skriven av Torgny Lindgren och nu var turen kommen till Hjalmar Söderbergs roman.

Cirka 60 personer hade kommit till Sjöängen tisdagen 12 november för att se och höra skådespelaren Lasse Forss från Örebro ta sig an Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Lasse Forss har setts på Stadra Teaters scen i flera produktioner, arbetat som producent och är idag frilansande skådespelare inom film och teater.

Med sig hade han regissör Jens Remfeldt som arbetat yrkesmässigt med teater i många år som skådespelare och pedagog. Han är ansvarig för Teaterpedagogprogrammet vid Örebro Universitet. 

Doktorns mottagning.
Romanen fortfarande aktuell 

De båda har i ett år arbetat med att dramatisera romanen. Enligt uppgift är cirka 90 procent av texten bortskalad men inte ett enda eget ord har de lagt till. Språket är så vackert, stilsäkert och levande att det är svårt att inse att den skrevs för 115 år sedan. Hjalmar Söderbergs roman är fortfarande i allra högsta grad aktuell. Den berör frågor som mäns våld mot kvinnor, dödshjälp och konflikter mellan plikt och moral.

Borttaget i handlingen är bipersonerna och miljöskildringarna. Fokus ligger istället på pastorn, hans hustru och doktorn. Dessa tre personer är det som i Lasse Forss’ gestalt återger romanen.

Gestaltning med små medel

Efter att publiken suttit en kort stund i doktorns väntrum gjorde han entré och föreställningen kunde börja. Gestaltningen av de olika karaktärerna skedde med små medel såsom lite förändrad kroppshållning, annat minspel och annorlunda röstläge. Snabbt och effektivt. Mottagningsrummet i spelet var inramat av en vit tape på golvet som fungerade som avgränsande väggar. Doktorn höll sig hela tiden innanför linjerna och åskådarna fick intrycket av att hela scenen var liten och intim.

Regissör Jens Remfeldt.
Skådespelare Lasse Forss.

Doktor Glas är en mycket ensam och komplicerad person. Ena stunden beredd att hjälpa, i nästa att döda. Han längtar efter kärlek men är på samma gång livrädd för att komma någon nära. Alla huvudpersonerna är olyckliga och går ovissa öden till mötes. För pastorns del ett oväntat. 

Doktorns namn, Glas, kan kanske ses som att en persons yta kan vara slät, hård och ogenomtränglig men samtidigt väldigt skör och lättkrossad.

Långa applåder

Föreställningen var mycket välspelad och Lasse Forss karaktärer trovärdiga, helt i linje med Hjalmar Söderbergs berättelse. Publiken visade sin uppskattning genom långa applåder.

Efter att doktorn lämnat mottagningen och patienterna väntrummet serverades kaffe och smörgås i teaterfoajén. Lasse Forss och Jens Remfeldt fanns också där och berättade om hur teaterpjäsen kommit till och diskuterade tillsammans med publiken frågor och tankar som aktualiserats av föreställningen. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-14 7:32
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.