Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Dödsolycka kan ha
orsakats av induktion

I onsdags inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka utanför Mariedamm, på en plats som heter Blackfjärdsmossen. En man omkom vid arbete på en kraftledning. Det har varit svårt att få fram information om vad som hände, men enligt en anonym källa rör det sig om ännu en så kallad induktionsolycka.

Enligt samma källa arbetade den omkomne på en kraftledning för 130 000 volt. En stor kraftledning, en sådan som hänger i dubbla stolpar av trä, Ledningen är inte färdig, eller inkopplad. Det finns ingen påkopplad matning. Men den går parallellt med en ännu större kraftledning.

Ledningen som det arbetades med ska alltså, enligt vår anonyma källa, ha blivit strömförande på på grund av induktion. Magnetfält från den större kraftledningen gör att det kan bli ström i en ledning bredvid den stora strömförande ledningen, trots att de inte har fysisk kontakt.  Det är en förhållandevis vanlig orsak till olyckor. Flera dödsolyckor, där linjearbetare fått ström i sig har varit just induktionsolyckor.

En enkel sökning på nätet ger vid hand att problemet med induktionsolyckor är välkänt, men att det trots det fortsätter hända olyckor.

Jordning ska skydda

– Det händer ofta. Man skyddar sig mot induktionsspännning genom att noggrant jorda ledningen i marken, fortsätter den anonyma källan.

Jordning innebär att en kabel kopplas mellan den ledning man arbetar med och marken. Ofta jordar man i båda ändar av den ledning man jobbar med.

– Men det är inte säkert att det hjälper. Problemet är ju att den parallella ledningen är inkopplad. Vi som bygger kraftledningar jobbar ofta under stark tidspress, Samtidigt finns ju problem med överföringskapacitet i Sverige, vilket kan skap elbrist om ledningar stängs av. Det faktum att stor effekt överförs i ledningen ökar risken för induktion.

Kan man ha brutit i rutinen att jorda?

– Det kan man kanske. Jobbet sker som sagt ofta under hög tidspress. Då ökar risken för misstag.

Den omkomne ska ha arbetat i en lift. Även liften ska ha blivit strömförande vid olyckan.

Vattenfall vill inte kommentera

Mannen som omkom arbetar enligt vår källa åt en underentreprenör till Vattenfall. Underentreprenören ska enligt vår källa vara ett bosniskt företag.

– Jag har en del erfarenhet från sådana här arbeten och jobbar med samma typ av projekt. Jag har inte själv jobbat med ledningen utanför Mariedamm. Men jag har varit på plats  i Mariedamm och pratat med gänget som arbetar där. De mår av förklarliga skäl inte så bra just nu. Egentligen skriver vi som arbetar åt underentreprenörer på avtal att inte prata med media när sådant här händer. All information ska gå via den som bygger ledningen, byggherren, i det här fallet Vattenfall.

Vi har bett Vattenfall kommentera och svara på frågor. Men det enda de bekräftat är att det är de som bygger ledningen och att det går en större ledning bredvid den som byggs. I övrigt hänvisar de till att det pågår en förundersökning och att man därför inte vill uttala sig, om något. 

Enligt Nerikes Allehanda utreder nu Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Jönköping händelsen. Åklagaren heter Bengt Svensson. Avsikten är att utreda om det ligger något arbetsmiljöbrott bakom händelsen.

Det verkar inte finnas någon statistik över elolyckor för 2022 än. Men 2021 rapporterades sex så kallade induktionsolyckor, alla vid kraftledningsarbete. En av dessa olyckor ledde till att en person avled. Der är Elsäkerthetsverket som för statistik. Mellan 2017 och 2021 har det hänt 45 olyckor kopplade till induktion. Vi har sökt fackföreningen Seko för information kring induktionsolyckor.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-17 10:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla