27 Maj 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Askersund prisar Eva, seglare och slöjdare

Jolleseglarna i Askersund får kommunens idrottspris. Foto: Peder ThunanderJolleseglarna i Askersund får kommunens idrottspris. Foto: Peder Thunander

Eva Eastwood får ett konstverk, jolleseglarna och slöjdföreningen får 5 000 kr var när Askersunds kommun lyfter fram personer och föreningar som sprider glans över bygden.

Det är kultur- och tekniknämnden i Askersunds kommun som utsett pristagarna. I ett pressmeddelande på tisdagen ges motiveringar:

Sångstjärnan Eva får årets kulturpris av kommunen. Pressfoto Ellen Holmström

Kulturpriset går till Eva Eastwood, sedan många år en etablerad artist i rockabilly- och rock’n’rollgenren. Med sina musikaliska rötter i 50-talsmusiken och sitt alldeles egna uttryck har Eva skapat sig ett namn i en mansdominerad bransch. Eva har komponerat över 800 melodier som inte bara framförs av henne själv utan även av flera av Sveriges mest namnkunniga artister. 

Idrottspriset går till Askersunds segel- och motorbåtsklubbs jolle-sektion, som under flera år haft stora framgångar med sin tävlingsverksamhet och har en aktiv ungdomsverksamhet med regelbundna träningar, seglarskola och seglarläger.

Belönade slöjdföreningens styrelse samlad.

Kulturstipendiet går till Askersunds Slöjdförening. bildad 1992 med uppgift att främja slöjdande i alla dess former och en av Askersunds mest aktiva. Den driver både egen butik och konsthall i hamnmagasinet. Båda dessa verksamheter kräver ett stort engagemang hos medlemmarna utöver den enskildes egna slöjdande. Slöjdföreningen driver också en omfattande bildningsverksamhet där kunskap om olika tekniker hålls levande. Föreningen har över 80 medlemmar.

- Det är viktigt att lyfta fram personer och föreningar som betyder mycket för invånarna. Årets pristagare och stipendiater har verkligen bidragit till en positiv bild av Askersunds kommun. Evas framgångar sträcker sig även utanför landets gränser, säger Staffan Korsgren, ordförande i kultur- och tekniknämnden. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-12 14:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.