Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Dans och industrihistoria i förening

Sistlidna lördag inbjöds intresserade Askersundare och andra att se dansprojektet ”Verk”. Projektet är inspirerat av svensk industrihistoria och mötet mellan olika konstarter.

Dansföreställningen slut. Tack för dansen. Tack till publiken. Dansföreställningen slut. Tack för dansen. Tack till publiken.

En udda kombination kan tyckas men för publiken var det tydligt att dansarna med hjälp av rörelser, ljud, ljus och bild illustrerade stångjärnhammarens rörelser, vattnets kraft och kvinnors, många gånger ej uppmärksammade slit i hemmen. 

Dansarna rörde sig på scenen ackompanjerade av ljudet från monotona maskiner, sång eller egen taktfast musik. Föreställningen började och slutade med klockringning som kunde tolkas som arbetsdagens början och slut.Verk” framfördes på Sjöängen av jazzdanskollektivet M Art lab. Gruppen består av Åse Wallberg, Isabell Gisselgård, Jaako Kulmala och Malin Stenholm.

Jaakko Kulmala, Malin Stenholm, Åsa Wallbergoch Isabell Gisselgård ärjazzdanskollektivet M Art lab. Jaakko Kulmala, Malin Stenholm, Åsa Wallbergoch Isabell Gisselgård ärjazzdanskollektivet M Art lab.
Dans till radiosändning

Publiken fick vara med om ett tiotal olika dansscener, som framför allt illustrerade industriarbete. Ett annorlunda exempel var då man i en scen dansade till en radiouppläsning från 1950-talet om hur kvinnor bör se ut och vara klädda. På scenens storbildsskärm syntes olika färger som effektfull bakgrund. Ibland användes den som skuggspel skapat av dansarna, ibland visades filmade inslag från arbetsplatser. Filminslagen från bland annat Hävla smedja, Olofsfors järnbruk, Anette Alsiös ateljé och Långban hade gjorts av Marcus Tari. 

Glasblåsning som dans

Särskilt intressant var resultatet av ett samarbete mellan glaskonstnär Anette Alsiö och gruppen M Art Lab.

Glaskonstnär Anette Alsjö. Glaskonstnär Anette Alsjö.

Anette Alsiö:

– Samarbetet började för drygt två år sedan när jag hade min ateljé på Fjäderholmarna och träffade Åse Wallberg. Jag nämnde för henne att jag såg glasblåsning som dans och det tog hon fasta på. Jag utgick från ett vattenglas som ram och skapade en massa olika former av det, alla unika. Så lade jag dem i en låda och lämnade den med orden: Gör en dans kring detta. Resultatet blev ett delprojekt i föreställningen ”Verk”. 

Takkrona i glas. Takkrona i glas.
Glas-mingel-dans-samtal

I Sjöängens teaterfoajé kunde man se en glasutställning med bland annat vattenglas, en fantastisk takkrona och färgglada glasvingar. De senare var alldeles nyskapade och ännu ljumma enligt konstnären.

I det efterföljande ”glas-mingel-dans-samtalet” berättade dansgruppen att de har ett stort intresse för historia, funktion, arkitektur och svensk industrihistoria. I sin dans använder de en speciell jazzdansteknik utvecklad av koreografen Matt Mattox med influenser från klassisk balett, stepp, orientalisk dans, afrikansk dans och modern dans.

Dansföreställningen Dansföreställningen "Verk" på Sjöängen.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-10 20:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.