
Christer Fredriksson till vänster, samtalar med Mikael Mogren i Västerås domkyrka, bild från filmen.
Christer brinner för att göra Hammars-madonnan känd
Känner du till Hammarsmadonnan? Inte? Du är inte ensam, många känner inte till den unika träskulpturen, helt enkelt för att den sedan länge finns på museum i huvudstaden.
Trumpetaren Christer Fredriksson vill göra henne mer känd
Trumpetaren Christer Fredriksson, bosatt i Stockholm brinner inte helt oväntat för trumpeter, men han har också ett annat intresse, Hammarsmadonnan. En unik madonnaskulptur som fanns i Hammars kyrka, men som sedan mycket länge förvaras i på Historiska museet i Stockholm.
– Inte många känner till den här skulpturen, jag vill göra henne mer känd Jag ville ta henne till hammar i samband med en konsert. Det gick inte att ordna. Nästa tanke var att 3D-printa en kopia, det gick inte helle. Lösningen blev en film, om och med Madonnan, inspelad i museet, den ska visas på Askersunds pastorats webbplats med premiär den 14 mars.
En av de äldsta bevarade
Skulpturen är en av de äldsta bevarade träskulpturerna i landet, den är från romansk tid. Den är tillverkad någon gång mellan 1175 och 1200. Under seklernas lopp har den sedan modifierats, skulpterats om. Ansiktet är omgjort så det är plattare än originalet, det är mer gotisk stil, något som blev populärt lite senare. Från början satt madonnan på en högryggad stol, den har man sågat bort, troligen för att kunna klä på henne, något som förekommit i perioder och som är vanligt i katolska länder fortfarande.
– Min far och mina far- och farföräldrar var från Hammar och vi hade länge kvar en stuga, mitt emot kyrkan i Hammar, så jag växte upp med hammar, mete i Norra Vättern och fina dagar i en roddbåt. Han har under en stor del av livet varit frilansande musiker. Men sedan 10 år ingår han i Livgardets dragonmusikkår, en militär orkester, vars kanske främsta kännetecken är att den är beriden, det är den som deltar i högvakten regelbundet.

Föremålet för Christer Fredriksson stora intresse, Hammars- Madonnan. Skulpturen finns på Historiska museet i Stockholm, men kommer alltså från Hammar kyrka.
Läste konstvetenskap
När Christer i vuxen ålder läste konstvetenskap på universitetet, började han intressera sig för medeltida konst och Hammars-madonnan.
– Hon är ju en unik tillgång, något oerhört speciellt för en bygd som på många sätt avlövats, lagt ner. Men inte ens särskilt många Hammarsbor känner till henne. Kanske inte så konstigt, eftersom hon sedan många år inte finns där. Det finns väldigt lite information om Madonnan, både på museet och i Hammars Kyrka. En bild, eller en kopia i kyrkan vore ju rimligt, menar han.
Madonnan härstammar från den medeltida kyrka som låg nästan på samma plats som dagens Hammars kyrka. Det fans fler föremål bevarade på den nya kyrkans vind, föremål som i dag finns på Historiska museet.
Ville “ta hem” madonnan
Christers första tanke var att ta madonnan hem till Hammar i samband med en konsert.
– Det visade sig omöjligt, statyn anses helt enkelt för känslig. Sedan undersökte jag möjligheten att först 3d-scanna henne för att sedan 3d-printa henne. Det skulle bli för kostsamt
Christer fick sedan tipset att prata med en en annan Hammars-madonneentusiast, nämligen biskopen i Västerås stift, Mikael Mogren, även han uppväxt i Sydnärke, men i Åmmeberg. Mikael har stor kunskap om skulpturen.
Det hela slutade med att Christer åkte till Västerås, för ett filmat samtal med MIkael Mogren.
– Vi spelade in i Västerås domkyrka, invid en annan skulptur, den på den heliga Birgitta, som var en av de större markägarna i Sydnärke på medeltiden och som bidrog bland annat till att bygga kyrkan i Olshammar.
Det hela har klippts ihop med scener från historiska museet där Christer spelar Bach.
– Jag spelar faktiskt inte trumpet i filmen, utan kornett, en släkting till trumpeten.
Från början funderade Christer Fredriksson på om det hela, en konsert i kyrkan, med information av Mikael Mogren inte borde vara något för TV. Han hörde bland annat av sig till den producent som gör SVT:s helgsmålsringningar.
– Jag blev väl bemött, men fick förklarat lite att detta föll lite utanför programformatet. Rimligt, men desto mer förvånad blev jag när SVT, efter mindre än 48 timmar, ändå beslutat sig för att helt enkelt stjäla min idé och göra ett program, med samma idé, komplett med Mikael Mogren, som ska sändas i juli.
Christer ilsknade då till.
– Ja, bestämde mig för att forcera arbetet med min filmidé och komma före SVT. Det blir troligen tre kortare filmer om Hammarsmadonnan. Askersunds pastorat, där Hammar ingår, är på. Den första filmen, där jag samtalar med Mikael Mogren är klippt klar. Den kommer ha släppas på Askersunds pastorats webbplats den 14 mars, alltså nu på fredag. Den hamnar på sajten på morgonen och ska sedan delas på Facebook och instagram senare på kvällen.