
Inte bara Champagne berättades det om på Åsbro Näringslivs frukostmöte på fredagen.
Champagnefrukost
för Åsbros näringar
Åsbro Näringslivs frukostmöten brukar vara populära och välbesökta. Fredagsmorgonen 22 november blev inget undantag. Kanske var det champagnen som lockade mest den här gången? Nej, det var juice i glasen men intressanta föredrag om såväl champagne som pappersmassa och TV-nyheter.
Skämt åsido, det bjöds inte på en droppe Champagne under den tidiga morgonen. Däremot berättade Stina Granberg, ägare till Sörby Vinhandel, om de ädla bubblorna från Champagne i Frankrike. ”Ädla bubblor från Champagne till Närke” var rubriken på hennes föredrag.
- Folk dricker lite för lite Champagne. Jag kallar mig gärna Champagneambassadörer, förklarade Stina Granberg.
Hon startade Sörby Vinhandel hösten 2012 tillsammans med Josefine Restadh. Båda bor och har sin verksamhet i Sörby, Örebro. Där av namnet. Idén med Sörby Vinhandel är att förmedla drycker som producerats av oberoende vinbönder i mindre skala, drycker som är hantverksmässigt gjorda och unika.
- Vi är fortfarande i ett startskede, men tanken är att företaget ska växa. Men eftersom vi är champagneentusiaster så börjar vi där. Vi importerar, säljer, är med på mässor och ordnar provningar, berättade Stina Granberg.
Specialpappersmassa på export
Ytterligare två ledande yrkeskvinnor stod för informationen denna fredagsmorgon.
Ulrika Kraft Stenlund, VD vid Munksjö Aspa Bruk AB, berättade om företagets verksamhet, globalt och lokalt.
Frukostmötesdeltagarna fick veta att man vid Aspa Bruk i Olshammar arbetar med nischade lösningar, nära sina kunder, med specialprodukter som inte är alltför konjunkturkänsliga. Arbetsområdet är Release Liners och produkterna Elementärt klorfritt och Oblekt kraftmassa. Massan förädlas av kunderna till papper som används i hygienprodukter, tryck- och skrivpapper, grafiskt papper, papper för elektroniska ändamål och en hel del annat.
Endast åtta procent av massan säljs i Sverige. Däremot kommer grundmaterialet, skogen, från nära håll, som längst 15 mil från bruket.
- Vi är 187 anställda i Olshammar. Vi arbetar hårt med hälsa, säkerhet och arbetsmiljöfrågorna. Vi bygger successivt bort olycksfallsriskerna och har kommit en bra bit på den vägen. Men mer finns att göra.
- Viktigt är att det finns ett engagemang för de här frågorna, inte minst från mig som chef, menade Ulrika Kraft Stenlund.
Hur nå alla med nyheter?
Frukostföreläsningarna avslutades av Linda Hermansson, redaktionschef på Tvärsnytt SVT:
- Jag är stolt över att arbeta med public service och Tvärsnytt. Vårt uppdrag är att göra nyheter och program som riktar sig till alla. Det är stimulerande men också svårt.
Lägerelden (TV:n) finns kvar men många använder idag andra plattformar, mobiltelefon, läsplattor och datorer. Idag finns även en stor grupp människor som ställer sig helt utanför nyhetsflödet. Vad betyder det för demokratin på sikt?
- Det är en stor utmaning att nå alla, speciellt den yngre generationen.
Linda Hermansson berättade också att Tvärsnytt ”går i graven” den 2 mars 2015. Nu är det inte så illa som det låter. Från det datumet får skiljs nyheterna mellan Västerås och Örebro.
- Det blir SVT nyheter Örebro, vi blir lokalare och mer angelägna, avslutade Linda Hermansson.