Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Brixeltema i Askersund när skulptur nyinvigs

Brixels Brixels "Hemfärd" på sin nya plats. Foto: Per Johansson

På lördag kommer konstverket ”Hemfärd” återinvigas på sin nya plats, i Strandparken, vid Sjöängen Askersund. Verket, av konstnären Richard Brixel togs ju ner från sin plats i hamnen i november. I samband med nyinvigningen visas också en utställning med några av Brixels verk. Vernissage på lördag.

Konstnären Richard Brixel föddes i Stockholm 1943 och utbildade sig till skulptör på Konstfack under 60-talet, han kom sedan att leva och verka som konstnär under hela sitt vuxna liv. Han bodde länge i Vekhyttan i Lekebergs kommun, men levde de sista 35 åren av sitt liv på sin gård i Måla utanför Arboga. Brixels skulpturer finns representerade bl.a i Strandparken, Askersund och i Stadsparken, Örebro. Hemfärd invigdes på sin ursprungliga plats i Askersunds hamn 1996. Verket förestället ett upprört vatten, med en segelbåt. Ett rätt typiskt Brixel-motiv.

Bodde i Vekhyttan

Richard Brixel efterlämnade sig ett stort antal skulpturer, målningar och skisser. Vid hans bortgång 2019 bildades en stiftelse, Brixel Art Foundation, för att förvalta arvet av hans konstnärskap.

– Stiftelsen är glad för att ha möjlighet att i samband med flytten av skulpturen Hemfärd i Askersund få ställa ut några av Richard Brixels skulpturer i en utställning som fått namnet Vind och Vatten, säger Annica Andersson, intendent på Brixel Art Foundation i ett pressmeddelande.

–  Att starta det nya året med en utställning av Richard Brixel, som var en internationellt verksam skulptör, känns bra. Vi har haft ett givande och roligt samarbete med stiftelsen under arbetets gång, säger Daniel Eriksson, förvaltningschef för kultur, evenemang och fritid på Askersunds kommun.

På lördag är det alltså dags. 

Klockan 11 blir det invigning av konstverket Hemfärd i Strandparken (framför Sjöängen).

Kl. 11.30-14 Vernissage i konsthallen, inne i kulturhuset Sjöängen. Utställningen pågår till och med 4 februari. Fri entré.

(HÖs)
 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-10 16:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla