Gå till innehåll
Askersund / Sport
En grupp människor poserar för en bild i en bowlinghall.

Anders Mogren, Weine Ahlstrand, John Södergren, Ann Gylling. Foto: Charlotta Ericsson

Oviss framtid för
Askersunds aktiva bowlare

Publicerad: 22 December 2023 6:55

Bowlingföreningen Källar´n i Askersund har sin verksamhet i ”Verket”. Nu är fastigheten utlagd till försäljning och kontraktet för BK Källaren löper ut i slutet av april. Var BK Källar´n ska ta vägen efter april vet de inte än. – Vår förhoppning är ju att vi får vara kvar här med vår verksamhet, säger Ann Gylling.

Förutom att klubben har flera tävlingsbowlare som är med i olika seriespel är de aktiva även till vardags. 

– På Lucia hade vi besök av Kyrkans barnverksamhet som var här och bowlade. Seniorkraft har också varit här och bowlat. Det finns helt klart ett intresse för att bowla här i Askersund, säger Anders Mogren.

– Det var synd att du missade förmiddagens gäng som var här och bowlade, mest pensionärer såklart på en vardag, men det var fullt på de banorna som vi hade öppna, säger John Södergren.

Verket Restaurang och Bowling ligger ute till försäljning på hemnet och framtiden för Bowlingföreningen är oviss. Restaurangen, som också drev bowlingen, gick i konkurs i januari.

– Vi vet egentligen inte så mycket. Kommer det säljas eller vad kommer att hända? Vi har kontrakt till slutet av april men sen vet vi inte vad som händer, säger Weine Ahlstrand. 

– Vi har ju inte tillgång till hela lokalen här, utan hyr bowlingdelen. Det finns ju massor av potential och möjligheter om man vill med den här lokalen. Det vi vet är att det har varit en spekulant här och tittat. Och att det finns ett intresse att ha kvar bowlingen. Men om det skulle involvera oss eller om det är att driva den vidare i egen regi, ingen aning. Vi har även fört en dialog med Kultur och fritidschefen från kommunen som besökte oss i början av december. Kanske skulle man kunna dela lokalen med till exempel ungdomsgården här i Askersund. Det känns som att ingen riktigt vet vad som kommer hända framöver och kan ge ett bra svar. Vi skulle gärna vara kvar då vi anser att bowlingen är viktig som sport i Askersund, säger Ann Gylling. 

Pendla till Hallsberg

Blir bowlingföreningen av med ”Verket” så kommer de få åka till Hallsberg för att kunna bowla.

– Vi hade ju en period där vi stod utan lokal och fick åka till Hallsberg. Och det är ju väldigt bra att den möjligheten finns, såklart. Men det är ju inte bra för de som bor i Askersund, alla har inte möjlighet att ta sig dit. Samtidigt behövs det ju aktiviteter här där vi bor.  Allt behöver ju inte tas bort, säger Ann. 

– Bowlingen är ju en sport som alla kan utöva oavsett ålder.  Det blir en fin gemenskap och för oss som är pensionärer blir det ju oerhört viktigt att kunna träffa andra människor när vi inte jobbar längre. Det är lätt hänt att man hamnar lite ”utanför” samhället.  Hit kan ju de flesta ta sig och skulle man få igång lite fler verksamheter så blir det ju ännu mer levande, säger Ann, Weine, Anders och John. 

– Andra verksamheter har ju visat intresse för att komma hit också, som LSS, säger Ann.

– Skulle det bli som så att vi inte får vara kvar här och den som köper ”Verket” inte vill ha kvar bowlingbanorna så har erbjudandet kommit till oss att vi kan få ta med oss banorna. Men vart då? Då gäller det att hitta en lämplig lokal, som vi inte har. Det är  ett väldans jobb att flytta banorna. Det har gjorts i Örebro men det tog två och ett halvt år, berättar John Södergren. 

Sikar framåt med Klubbmästerskap och Askersundsligan

– Vi har ju vårt elitlag som spelar i division tre och åker runt på tävlingar i Östergötland den här säsongen.

Det har gått rätt skapligt, vi har inte trillat ner men inte heller gått upp.

Den 28 december har vi klubbmästerskap med 22 anmälda än så länge, men det kommer säkert fler.

– Januari drar vi igång Askersundsligan och vi hoppas få riktigt många anmälda, gärna företagare och andra föreningar!

Annons

askersund