26 September 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Bokhandeln lever i Askersund och Kumla

Bokhandeln i Askersund.Bokhandeln i Askersund.

Många har tvingats lägga ner runt om i landet. Men i Askersund och Kumla lever fortfarande bokhandeln.

I våras gav bokhandeln i Motala upp och slog igen. Motala, med mer än 40 000 invånare, har inte längre någon bokhandel.

Näthandeln har slagit hårt mot landets bokhandlare. Sedan 2010 har enligt bokhandlarföreningen 153 bokhandlar lagts ner. 134 av landets 290 kommuner saknar bokhandlar idag.

En bokhandel är inte bara en affär där man säljer böcker och kontorsmaterial. Det är också en kulturinstitution där man kan få råd och hjälp. Den årliga bokrean och läsecirkeln ”Läslustan” är viktiga inslag i verksamheten.

I Kumla och i Askersund finns bokhandlarna kvar. Båda butikerna ägs och drivs av Ulrika Borg och Lena Dahlqvist. I Askersund sedan 1989 och i Kumla sedan 2015. Sydnärkenytt har träffat Ulrika Borg i bokhandeln i Kumla.

Bokhandlare Ulrika Borg är glad för alla trogna kunder. Bokhandlare Ulrika Borg är glad för alla trogna kunder.
Trogna kunder

Hur har ni påverkats av näthandeln med böcker och kontorsmaterial?

– Det är tufft, men tack vare trogna kunder och samarbetet i ”Ugglangruppen” klarar vi oss. I Askersund betyder också sommarturismen en del för kundtillströmningen. Det är också en fördel att ha två affärer.

”Ugglan” är ett samarbete mellan 84 bokhandlare i landet. De flesta på mindre orter. Samarbetet innebär bland annat att man genom gemensamma inköp av både böcker, papper och kontorsmaterial kan pressa priserna. Läsecirkeln ”Läslustan” är också ett gemensamt projekt för bokhandlarna i gruppen.

Kämpar på

Det låter som bokhandlarna blir kvar i Kumla och Askersund?

– Ja, vi kommer att kämpa på, säger Ulrika Borg.

I Askersund har man ett bra samarbete med Folke Dahbergssällskapet. I Affären finns ett brett utbud av böcker skrivna av och om den askersundsfödde författaren. Sällskapets arkiv finns numera i Askersunds kommunarkiv och utmed Strandpromenaden finns Folke Dahlbergs stig.

Amazon är ju på väg att etablera sig i Sverige. Hur ser du på det?

– Det oroar så klart, men vi hoppas kunna klara det också, avslutar Ulrika Borg.

Det här är Läslustan

· En läsecirkel som arrangeras av bokhandlarna i Ugglangruppen

· Deltagarna får en möjlighet att läsa 55 nyutkomna böcker i sin egen takt

· Läslustan inleds i början på hösten och avslutas på försommaren

· Deltagarna får efter avslutad cirkel behålla en av böckerna

Bokhandeln i Kumla. Bokhandeln i Kumla.
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-10 12:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.