Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Askersundare får vänta på god nattsömn

Caroline Dieker (M) blev säkert besviken, men verkade ändå inte så förvånad. Foto: Anders BjörkCaroline Dieker (M) blev säkert besviken, men verkade ändå inte så förvånad. Foto: Anders Björk

Askersundsbor får fortsätta att vänta på att få sin nattsömn ifred. Landshövding Maria Larsson fastslog under onsdagen att hon omöjligen kunde godkänna kommunens önskan om ändring i ordningslagen då hon inte ville bryta mot lagen. - Men det borde definitivt bli en lagändring kring frågan, påtalade hon ändå.

Askersunds kommun och Länsstyrelsen bjöd gemensamt in till en pressträff i Sjöängen klockan 12 under onsdagen för att gå igenom beslutet. Kommunstyrelsens ordförande Caroline Dieker (M) var där den som först tog till orda.

Hjälper inte med polisen

Caroline berättade att oljudet från bilister som spelar hög musik sena kvällar och nätter är något som drabbar många boende i Askersund, allt från småbarnsföräldrar till pensionärer som får problem med sömnen.

- Och det går inte att säga att det var samma sak som när “vi var unga” och åkte runt och spelade musik och hänvisa till förr, det här är något helt annat, säger Caroline Dieker.

Hon påtalade även att ljudet inte är det enda problemet utan också nedskräpning, fylla och bråk, som kan sättas i samband. Polisen ska ha sagt att de får väldigt många liknande anmälningar, men att de helt enkelt inte har verktyg för att göra något åt det.

- Polisen är väldigt ofta här på fredag och lördagskvällar, men det hjälper inte.

200 anmälningar inom ett par månader

Frågan om “ändring i ordningslagen i Askersunds kommun” togs upp till ett politiskt beslut och röstades igenom med klar majoritet i kommunfullmäktige tidigare i höstas. Men sen var det tvunget att bli godkänt av Länsstyrelsen med.

Och där blev det stopp.

Landshövding Maria Larsson hade dock gärna sett att man kunnat godkänna kommunens önskan, men fann inte stöd för det hela i den lagstiftning som hon och Länsstyrelsens jurister ska ha gått igenom.

- I polisregion Bergslagen som innehåller Örebro, Dalarna och Värmlands län har det inkommit 200 anmälningar inom två månader kring den här problematiken, så det är ett stort problem, och något vi även har meddelat regeringen, fastslår Maria Larsson.

Landshövding förvånad över lagen

Så landshövdingen höll alltså med om att det finns fog för att lösa problematiken.

- När anmälan kom in från Askersunds kommun tänkte jag att det är klart att vi ska åtgärda det här problemet. Och så började vi att titta, vad står det egentligen i lagstiftningen. Där stod bland att att läsa att om en kommuns anmälan strider mot ordningslagen ska Länsstyrelsen upphäva anmälan.

Larsson läste sedan ordagrant upp under presskonferensen om vad som står i lagstiftningen. “Föreskriften om förbud mot visst buller får endast förekomma i de fall störningarna som föreskriften är avsedd att förebygga mera direkt riktar sig mot eller skulle drabba trafikanter på offentlig plats. Sådana föreskrifter kan därför inte utfärdas i syfte att i första hand freda de omkringboendes nattro”.

- När jag läst det studsade jag till lite, påtalar Larsson, som ska ha blivit förvånad.

“Jag kan inte vara lagbrytare”

- Min ide om ordningslagen har hittills varit att den är till för att skydda medborgarna ur olika perspektiv. Och jag ska säga att jag har blivit ganska förvånad ju mer jag har tittat på det här för det är ganska specifikt uttryckt att det här inte ryms för att ändra i lokala ordningsföreskrifter.

Därför ska det enligt Maria Larsson inte kunnat gå att godkänna.

- Som myndighetschef är min slutsats att jag kan inte vara lagbrytare, hur mycket mitt hjärta än talar för annat. Så vi har fått bestämma oss utifrån en samlad bedömning att upphäva kommunens föreskrift. Det kan inte vara så att myndighetschefer bryter mot lagen med uppsåt.

Ett initiativ för att få till en förändring i lagen är dock tagen. Flera landshövdingar ska ha träffat inrikesminister Mikael Damberg (S), för att beskriva situationen och problemet. Enligt Larsson ska Damberg under mötet uttryckt att “så här kan vi inte ha det”.

Ser en förbättring i föräldrars ansvar

- Vi har påtalat att det här behöver åtgärdas skyndsamt, säger Maria Larsson.

Caroline Dieker höll självklart med om att det är något som behöver åtgärdas, men verkade inte alltför förvånad över avslaget mot kommunen.

- Vi har hamnat mitt i ett samhällets haveri, det här är en gammal lagstiftning som står i vägen som behöver ändras. Störningar av den här typen är faktiskt i första hand en fråga för staten. Sen finns också ett föräldraansvar, många av de som håller på med de här ljudsabotagen är under 18 år. Det som det här ändå lett till är att vi fått upp ljuset för frågan i Askersund och att många föräldrar nu tar sitt ansvar och rör sig ute på kvällar, och det tycker vi är fantastiskt bra, fastslog Caroline Dieker.

“Blivit värre och värre”

Men varför är just Askersund så drabbat av denna problematik?

- Jag tror det beror på att vi har väldigt många intresserade motorungdomar här och det har jag inget alls emot, men det här handlar om volymen på musiken som de sänder ut. Det har varit ett problem i flera år, men blivit värre och värre.

Vad ska ni göra åt saken i Askersund nu då?

- Vi får vara med och jobba för att det blir en ändring i lagstiftningen och ha en fortsatt dialog med polisen. Om det kommer bli bättre nu i Askersund framöver? Det vet jag faktiskt inte, vi får jobba för det alla fall, avslutar Caroline Dieker.

Gick få till ändring i Mora

Landshövdingen hävdade att det inte gick att bryta mot lagen. Men tydligen har Länsstyrelsen i Dalarna varit av en annan uppfattning eftersom de där godkände Mora kommuns föreskrift gällande samma fråga.

- Vi har tittat på frågan och tittat på lagstiftningen och det står där så otroligt specifikt uttryckt vad som gäller. Det är svårt för mig att säga hur de resonerade kring Mora, jag kan bara svara för det arbete som vi har gjort på vår Länsstyrelse. Och vår slutsats är att det går inte att tolka på något annat sätt.

Men du tycker ändå att denna lag bör ändras eller?

- Ja, definitivt. Det här är en stor orosstörning som sker i så många kommuner och när polisen säger att de inte har något verktyg mot det i nuvarande lagstiftning då måste vi ändra i lagstiftningen, eller ge polisen andra verktyg i detta, avslutar Maria Larsson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-10-21 15:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.