Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Folke Dahlbergs gärning i fokus i Örebro

Bilden är från invigningen av fontänen i Torgparken 1943 som Folke Dahlberg ritade. Från vänster syns konstnären själv, prins Eugén, prins Gustav Adolf (senare kung Gustav VI Adolf), båda i hatt och längst till höger John Franzén. Foto: OkändBilden är från invigningen av fontänen i Torgparken 1943 som Folke Dahlberg ritade. Från vänster syns konstnären själv, prins Eugén, prins Gustav Adolf (senare kung Gustav VI Adolf), båda i hatt och längst till höger John Franzén. Foto: Okänd

Askersundspoeten Folke Dahlberg kommer att uppmärksammas på Litteraturens lördag, den 20 november i Kulturkvarteret Örebro.

Folke Dahlberg var författare och konstnär, född i Askersund 1912 och avliden 1966  genom drunkning i Vättern, utanför Karlsborg.

Dahlberg har gjort ett stort avtryck i svensk litteratur och konst. 

Han utbildade sig bland annat vid Konsthögskolan i Stockholm, började som målare och ägnade sig sporadiskt åt skulptur. Han behärskade de grafiska teknikerna, men kom framför allt att ägna sig åt teckning.

Vättern var hans inspirationskälla

Under sin mest verksamma tid levde Folke Dahlberg vid Vättern, och hans intresse för sjön visar sig in en stor del av hans produktion. Han började sin bana som bildkonstnär, men kom tidigt att skriva dikter. Det blev en lång rad dikt- och prosasamlingar, berättas det på Folke Dahlbergssällskapets hemsida.

Jonas Modig, pensionerad förläggare och författare från Stockholm, är ordförande för sällskapet och medverkar i lördagens evenemang i Kulturkvarteret.

Han hyser stor aktning över Folke Dahlbergs konstnärs- och författarskap, och träffade konstnären själv.

Bodde grannar

- Vår familj hade fritidshus i Igelbäcken vid Vättern och Folke Dahlberg bodde inte långt ifrån oss. Jag träffade honom för första gången när jag var sju år, det var den första författaren och konstnären jag träffade. Sedan, i vuxen ålder hade vi också kontakt, säger Jonas Modig.

Boksläpp om Jeremias i Tröstlösa

Under lördagen blir det även ett boksläpp, och det en alldeles färsk bok om Jeremias i Tröslösa, skriven av journalisten Dixie Ericson.

Lördagens hålltider, från poesiscenen:

12.00 Jonas Modig. "Punkterna på kartan” och “Genom vattenåren. Anteckningar om Folke Dahlberg”. I samtal med Arne Johnsson berättar han om sin senaste diktsamling och sin bok om poeten och bildkonstnären Folke Dahlberg.

13.00 Dixie Ericson om nya boken "Tröstlösamålet - hur Levi Rickson ( Jeremias i Tröstlösa) diktade med närkehjärta”

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-16 17:46
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.