Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Askersundsseglare framgångsrika i seglartävling

Ebba Fredriksson gör ett segerhopp på sin Laserjolle efter segern. Foto: Peter ThunanderEbba Fredriksson gör ett segerhopp på sin Laserjolle efter segern. Foto: Peter Thunander

I helgen var det premiär för seglingstävlingar efter ett långt uppehåll.
OS-klassen Laser hade premiär för sin så kallade GP-serie i Oxelösund under den gångna helgen. Askersunds Jolleseglare deltog med 3 seglare, Ebba Fredriksson, Ellen Fredriksson och Henric Thunander i olika klasser. Alla gjorde bra ifrån sig.

Seglingarna avgjordes i fina men något byiga vindar mellan 6-10m/s i vattnen utanför Oxelösund. Laserklassen har växt kraftigt de senaste åren och är den båttyp som seglarförbundet och alla seglargymnasier har valt som enmansbåt.

Ebba vann Laser 4.7

Ebba Fredriksson öppnade starkt och låg på andra plats efter första dagen Inför söndagen stod det klart att det skulle bli en duell mellantvå seglare. Ebba seglade mycket stark avslutade med tre segrar med ett mycket viktigt avgörande i race 5. In i det sista var det spännande Ebba tappade ledningen ett tag, men lyckas i de sista 2 slagen manövrera ut sin motståndare och vinna med två meter.

Inför sista racet stod det klart att den som vann sista seglingen skulle ta gem guldet. Det gjorde Ebba Fredriksson

Bra comeback

Ellen Fredriksson, som går på seglargymnasiet i Motala har de senaste 2 åren seglat en båt som kallas 29:er. En tvåmans-båt . I 29.er var Ellen med sin rorsman kvalificerad till VM men det satte pandemin stopp för. För att hålla igång tävlingspulsen så valde Ellen att även segla med Laserjolle.

Trots ett långt uppehåll från Lasern så seglade Ellen bra och slutade som sjua mycket nära en fjärdeplats.

Stark premiär

Henric Thunander som är en av de yngsta seglarna i radialklassen seglade stabilt första dagen med hade svårt att få upp den riktiga farten. I söndags seglade Henric klart bättre och slutade på 25.e plats.

Samtliga Askersundsseglare visade mycket fin form trots att man inte kunnat delta i några tävlingar sedan 2019.

Seglarskolan fullbokad

Årets seglarskola är som vanligt fullbokad. 20 stycken. 20 optimistseglare är anmälda, vilket bådar gott för framtiden. Askersunds Jolleseglare har ordnat seglarskola under flera år.

– Jolleseglingen har kunnat bedriva sin träningsverksamhet under hela Corona perioden vilket har underlättar rekryteringen gentemot andra idrotter. Segling är även en idrott som man med fördel kan börja med sent i ungdomsåren och ändå nå toppen så vi ser gärna att de tonåringar som trappat ner på andra idrotter provar på segling, säger Peter Thunander träningsansvarig på Askersunds Jolleseglare. (HÖs)

Laser och optimiostjolle är alltså två olika typer av segeljollar, avsedda för en person.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-16 12:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.