Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Askersundsduo uttagna till Ungdoms-VM i Oman

Ellen och Ebba Fredriksson seglar till Ungdoms-VM i Oman. Foto: PrivatEllen och Ebba Fredriksson seglar till Ungdoms-VM i Oman. Foto: Privat

Askersunds seglarsystrar Ebba och Ellen Fredriksson är uttagna till Ungdoms-VM i Oman. Det blev klart efter sista kvaltävlingen i Saltsjöbaden i helgen.

Seglingarna i Saltsjöbaden bjöd på hårda vindar och mycket dramatik. Inför tävlingen låg systrarna Fredriksson 29 poäng bakom ledande båten. Men efter lördagens seglingar skilde det bara fyra poäng, och efter söndagen hade systrarna gått både ifatt och förbi med tio poäng till godo på närmaste konkurrent.

Ebba och Ellen Fredriksson blir Sveriges enda tjejbesättning i jolleklassen 29er under ungdoms-VM i Oman i december. Att Sverige representeras av Askersunds Segel- och Motorbåtsklubb och inte av någon av de stora klubbarna är unikt.

Seglarsystrarna Fredriksson under Junior-VM i Valencia, Spanien. Foto: Johan Fredriksson Seglarsystrarna Fredriksson under Junior-VM i Valencia, Spanien. Foto: Johan Fredriksson
Tuff avslutningshelg

Saltsjöbaden bjöd som sagt på hårda byiga vindar i två dagar. Närmare 400 seglare deltog i tävlingarna för de större jolleklasserna. Två av de största klasserna är 29er och Laser Radial (ILCA6) och båda hade deltagande från Askersund. Förutom systrarna Ellen och Ebba Fredriksson i 29er var det Henric Thunander i ILCA 6.

Medalj för femte året i följd

– Ebba och Ellen slutade även tvåa i damklassen på själva regattan och höll därmed traditionen vid liv att Askersund tar medalj i någon klass vid seglaravslutningen för femte året i följd, säger Peder Thunander som är tävlingsansvarig för Askersunds jolleseglare.

Silver i Junior-SM

Elitsatsande systrarna Ebba och Ellen Fredriksson som båda går på Riksseglargymnasiet i Motala har tidigare under året deltagit  på Junior-VM i Valencia, Spanien, Nordiska Mästerskapen i Danmark och Junior-SM där man seglade hem silvermedaljer i 29:er.

Junior-OS

Ungdoms-VM är seglarnas junior-OS och seglas i OS-klasser eller juniorversionen av OS-klass-båtar. Sverige får delta med en besättning i fyra klasser och arrangören tillhandahåller båtar på plats. (WA)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-04 22:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.