Gå till innehåll
Askersund / Näringsliv
En kvinna som står i en leksaksaffär.

Daniela Jegust är med i den förening som kommer ordna vårmarknad i Askersund.

Askersunds vårmarknad kommer tillbaka

Publicerad: 7 February 2024 16:54

I vår återupptas en kär tradition i Askersund, nämligen vårmarknaden. Marknaden kommer hållas den 24 april.
– Det blir lite nya idéer. Vi kommer se till att koncentrera marknaden mer upp mot torget, där det också ska finnas ett tivoli, säger Daniela Jegust, från den nystartade Askersunds eventgrupp. En ekonomisk förening som bland annat kommer ordna marknaden.

– Vi startade den här föreningen för att vi såg ett behov av event, händelser, som drar folk till vårt centrum och som piggar upp tillvaron lite. Det fanns en allmän känsla att  många av våra traditioner, evenemang var på utdöende. Vi ville bryta en nedåtgående spiral, göra något roligt för staden, säger Daniela, Jegust, som till vardags driver leksaksbutiken på torget i Askersund.

Och det hela har blivit mycket positivt mottaget.

– Ja, det är väldigt roligt. Folk hör av sig och vill engagera sig. Vi har också märkt av ett stort intresse från knallar som vill komma hit. 

– Det är fler än jag kring det här. Styrelsen består av mig, Tommy Melander, en företagare i Askersund och Janne Ekefall. Vi välkomnar fler medlemmar i vår förening. Tanken är på sikt fler evenemang. Men vi börjar med vårmarknaden och ser var vi hamnar.

Hon fortsätter:

– VI söker nu bland annat pensionärer som kan tänka sig engagera sig i det här. Det kommer behövas många frivilliga krafter under marknaden. Allt från parkeringsvakter till värdar som håller kontakt med knallarna.

Föreningen har redan ansökt om markupplåtelse av torget och fått den beviljad.

Lions gav upp

Från 2013 har det varit Lions Club som ordnade marknader i Askersund. Som på så många andra platser upphörde det när pandemin slog till. Sedan har marknaderna runnit ut i sanden. Förra året höll Lions club en mindre marknad, inriktad på barn, vid kommunens årliga pall-utdelningsceremoni.

Sedan gick föreningen ut och meddelade att man sade upp avtalet om att orda marknader. Allt färre och allt äldre medlemmar angavs som den viktigaste orsaken till att avtalet sades upp.

– Men nu blir det i alla fall vårmarknad. Vi tar det därifrån och sedan får vi se hur det blir med höstmarknader, säger Daniela

Annons

askersund