13 August 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Någon försökte stjäla delar ur lilleputt-tåget

Tåget hämtar upp i hamnen. Ett populärt inslag. Foto: Olle WidellTåget hämtar upp i hamnen. Ett populärt inslag. Foto: Olle Widell

Natten till den 15 juni försökte någon stjäla förgasaren i det lilla tåg som går mellan Askersunds hamn och Hembygdsgården. Det välbekanta tåget ägs och kös helt med ideella krafter, av av Norra Vättersbygdens hembygdsförening

Minitåget är ett välbekant och kärt inslag i Askersunds stadsbild. Det är det andra tåget som föreningen ägt och kört..

Det första inköptes av kommunen 1986. Säljare var Big Ben Erlandsson på High Chaparal. Det krävdes många reparationer innan det godkändes, ett arbete som utfördes av Roland Söderkvist. Fem år senare fick hembygdsföreningen köpa det för en krona. Det var i dåligt skick och man såg sig omkring efter en ersättare.

Ulv Eriksson och Nils-Ivar Andersson vid loket när det var nyrenoverat Ulv Eriksson och Nils-Ivar Andersson vid loket när det var nyrenoverat

Det tåg vi ser idag är en ombyggd perrongtruck som SJ hade och drog bagagevagnar med. Det köptes 1990. Det hade då degraderats till att knuffa undan folkracebilar från tävlingsbanan utanför Hallsberg. Det byggdes om flera gånger men till slut gick det inte längre. Det måste till en fullständig och genomgripande reparation. Den utfördes i Nils-Ivar Anderssons garage vintern 2008-2009 av honom själv och Ulv Eriksson. I sanning en förvandling från en ful ankunge till en vacker svan.

Så här så Så här så "loket" ut innan reparation och ombyggnad

Idag fyller tåget en viktigare funktion än någonsin tidigare. Det kör passagerare från centrum upp till Hembygdsgården och tillbaka. I år har man tänkt köra fyra turer varje dag från midsommar till 15 augusti. Varma sommardagar i semestertider är alla sittplatser upptagna. Arbetet med att underhålla och köra tåget utförs av ideella frivilliga krafter.

Natten till den 15 juli utsatte någon eller några personer loket för sabotage där man föröskte stjäla förgasaren. Man tror inte det är frågan om ett pojkstreck utan om ungdom som har intresse och användning av en sådan förgasare. Föreningen hoppas kunna fortsätta med sin verksamhet och önskar alla välkomna till Hembygdsgården.Man vill även kunna erbjuda de som inte vill eller kan ta sig dit själva möjligheten att åka med stadens enda tåg.

För de som lägger ner tid och kraft på något som kommer många till del känns inte bra. Av det skälet förvaras inte heller tåget obevakat på hembygdsgården nattetid längre.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-21 9:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.