Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Askersund utan områdespoliser
- kommunen inte informerad

Bild från ett polisingripande i Askersund. Just nu saknar orten områdespoliser. Foto: Christian VargahedBild från ett polisingripande i Askersund. Just nu saknar orten områdespoliser. Foto: Christian Vargahed

Just nu saknar Askersunds kommun områdespoliser. De som arbetade i Askersund är förflyttade till Örebro.

Områdespoliserna i Askersund tillhör det som inom polisspråk benämns som LPO Hallsberg, LPO som en förkortning för lokalpolisområde. De har utgått från Hallsberg men har lokaler i Askersund

Så här säger Helena von Elern, tillförordnad  chef lokalpolisområde Hallsberg: 

– Vi arbetar ständigt med att bedöma behovet i dom olika kommunerna som ingår i LPO Hallsberg. Det kan variera.  Ibland finns ett större behov i Laxå, för att under veckan därpå kanske har möjlighet att arbeta mer i Askersund. Då måste vi vara flexibla och flytta personal.

Hon fortsätter:

– Det finns i grunden poliser som har som uppdrag att arbeta förebyggande i Askersund, som så kallade områdespoliser. Poliser som arbetar tätt med skola, socialtjänst och lokal problematik såsom drogrelaterade brott. 

Det som har hänt nu, är att områdespoliserna i Askersund har flyttats till LPO Örebro. Det finns inga områdespoliser i Askersund just nu.

– Polisen som myndighet arbetar på samma sätt som vi gör inom lokalpolisområdena, och måste därför bedöma var varje polis gör mest nytta för dagen. Just nu är polisen i ett läge där man till exempel lånar ut poliser från Region Bergslagen där Örebro län ingår, och då kan det vara så att man har ett behov av poliser i Örebro, men ett lite mindre behov i Askersund.

Kedjereaktion

Askersund har alltså drabbats av en kedjereaktion. Polisen i Stockholm behöver hjälp med eskalerande gängvåld, skjutningar. Polisen i region Bergslagen, lånar ut poliser. Det i sin tur gör att områdespoliserna i Askersund får rycka in i Örebro där det uppstår luckor och man anser att behovet är större. 

– Dock så är uppdraget upplagt så att om det uppstår ett behov i Askersund så kan områdespoliserna som nu befinner sig i Örebro, "resa sig och gå" för att åka ner till Askersund. 

Hur länge Askersunds områdespoliser ska arbeta i Örebro vill Helena von Elern inte specificera, men uppger att det inte handlar om någon längre period. 

Under tiden sker ingen förebyggande verksamhet i Askersund.

Ingripandeverksamhet ska inte påverkas

Den så kallade ingripandeverksamheten, alltså poliserna som rycker på akuta larm som bland annat inkommer från SOS Alarm och nödnumret 112, ska inte påverkas. 

Helena berättar att den verksamheten numera till och med kan vara ännu bättre än förr, då polismyndigheten arbetar över avdelningarna. 

Hur många poliser som finns i ingripandeverksamhet en vanlig dag i Sydnärke är dock hemligt, men ringer man 112 så kommer det poliser, lovar Helena von Elern.

Men det finns alltså inga poliser som arbetar på plats i Askersund som det gjort tidigare.

Hur länge områdespoliserna i Askersund ska vara utlånade svar inte polischefen på. Foto: Axewl Frisén Hur länge områdespoliserna i Askersund ska vara utlånade svar inte polischefen på. Foto: Axewl Frisén

Caroline Dieker (M) kommunstyrelsens ordförande i Askersund säger så här om det faktum att det inte finns några områdespoliser i Askersund.

– Det är tråkigt. Närvarande polis, som arbetar förebyggande, som syns ute på gator, skapar trygghet och verkar förebyggande i sig. Så det är ju ingen bra utveckling. 

Har polisen informerat kommunen att man inte längre har områdespoiser på plats i Askersund? 

– Nej. Jag kände ju till att Polisen i region Bergslagen bistår med resurser för att arbeta med gängkriminalitet i framför allt Stockholm. Men att det fått effekten att man plockat bort områdespoliserna här i Askersund visste jag inte. Jag förstår ju att man måste prioritera resurser. Men att ta bort områdespoliser kan ju skapa nya problem här.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-02 8:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla