10 August 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Josefine utsedd till VM-domare

Josefine Hedelind till höger, ihop med sin kollega Mona Franzon. Josefine Hedelind till höger, ihop med sin kollega Mona Franzon.

INNEBANDY: Josefine Hedelind från Askersund är en av domarna som får döma VM i Schweiz tillsammans med sin domarkollega Mona Franzon. Vi kollade läget med Josefine inför mästerskapet.

Varför blev ni det enda svenska domarparet utvalda? 

- Hur uttagningarna till internationella turneringar görs vet jag inte. Men jag är säker på att andra par kommer få chansen framöver. 

Josefine Hedelind. Foto: Privat

Hur ser din erfarenhet ut? 

- Vad gäller internationella matcher så var vi iväg till Slovakien i februari och dömde damernas VM-kval och nu i oktober fick vi chansen att döma EFT (Euro Floorball Tour) i Tjeckien där de fyra ledande länderna Sverige, Finland, Schweiz och Tjeckien är med. Det var en riktigt rolig och utmanande turnering och en bra erfarenhet inför VM i december.

Tror du att det kommer bli svårare att döma VM-matcher än elitmatcher? 

- Det kommer definitivt bli en annan typ av utmaning än vad vi är vana med. Vi är vana att döma samma lag i en serie, där vi vet vilken nivå lagen håller och vi känner till spelarna och de profiler som finns i ligan. Nu ska vi döma lag från andra delar av världen som vi aldrig dömt eller sett spela tidigare. 

Hur förbereder man sig? 

- Förutom att vi varit iväg och dömt landskamperna i februari och oktober så är det viktigt för oss att jobba och fortsätta utveckla vårat domarskap i de matcher vi dömer i ligan här i Sverige. Dels så gäller det att gå igenom grunderna noga så vi vet att de sitter som de ska, men sen även gå in och jobba på detaljerna så vi utvecklas och tar nästa steg i vår utveckling. Vi analyserar och diskuterar situationer efter varje match för att hela tiden sträva efter att bli bättre och bättre och höja vår lägsta nivå. Sen pratar vi mycket om våra rutiner för oss inom paret. Det är viktigt att vi har rutiner som vi kan luta oss mot när intensiteten i matcherna ökar och när vi ställs inför tuffa situationer som vi inte är vana med. 

Hur är din egen känsla inför det som komma skall? 

- Det ska bli riktigt kul och häftigt att få vara en del av ett VM, det är ju ändå det största inom innebandyn. Det kommer bli tufft, både fysiskt och mentalt, med många matcher på kort tid och sena kvällar med lite sömn för oss domare. Givetvis så ska vi försöka njuta så mycket vi kan av att få döma och se världens bästa innebandyspelare i Neuchâtel. 

Är du rädd för att göra bort dig?

- Nej det skulle jag inte påstå. Med våra rutiner och förberedelser inför mästerskapet så känner vi oss lugna och trygga för att åka iväg, men givetvis så kan vad som helst hända. Vi ska i alla fall göra allt vi kan för att prestera på topp under våra matcher och hoppas att det räcker så långt som möjligt i turneringen. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-03 14:25
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.