05 December 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Åsbro är Sydnärkes verkliga kål-centrum

Anders Östlund plockar vitkål. Hjälpmedel? Kniven är det enda. Foto: Henrik ÖstenssonAnders Östlund plockar vitkål. Hjälpmedel? Kniven är det enda. Foto: Henrik Östensson

På en åker utanför Åsbro pågår upploppet i årets kålskörd på Källsprångs gård.
– Sådär 400 ton vitkål hoppas vi nå upp till innan vi är klara. Även om vi gärna vill bli klara är det ingen panik, först när det varit minus fem i några dagar blir kålen som står kvar ute på åkern förstörd, lite snö gör inget, säger Anders Östlund.

Det är grått, fuktigt och kallt. I rader av jättestora kålblad, både röda och gröna, jobbar fem personer runt en traktor. På en vagn lyser tusentals kålhuvuden ur lådor.

Kål är en grönsak som ger fantastiskt stor skörd i vikt om den växer bra. Och det gör den under familjen Östlunds omsorg. Den ekologiska vitkålsodlingen omfattar cirka 6-7 hektar.

– Går det bra blir det ungefär 50 ton per hektar, fortsätter Anders Östlund.

Kräver handkraft

Haken med kålen är att den kräver mycket arbete. Och då pratar vi till största delen tungt handarbete.

– Så är det. Vi sår plantorna för hand, planterar plantorna för hand och plockar för hand. Ogräsrensningen, kupningen, gör vi dock med en maskin.

Själva plockningen sker alltså helt för hand. Anders demonstrerar. Med en stor kniv skär han av kålhuvudet från rotstocken, och tar bort några lite vissna blad. ”Så här,” säger han och visar ett skinande ljusgrönt huvud.

Kålhuvudena lastas för hand i lådor som körs med traktor till familjens kyllager.

– Vi har klippkort hos en kiropraktor. Det här jobbet är rejält tungt och frestar på ryggen. Man böjer sig på knä hela tiden. Varje huvud väger minst 1,5 kilo. Många tusen kålhuvuden blir det.

Kan försörja hela länet

Kålen från Källsprångs gård skulle i princip kunna försörja alla länets kommuner med vitkål, så är det tyvärr inte. Gården levererar sina grönsaker via grossisten Trädgårdshallen i Örebro, som samarbetar med flera lokala odlare. Tidigare hade de hand om grönsaksleveranser till länets kommuner. Men sedan gick upphandlingen till ett annat företag. Lågt pris går före lokalodlat. En del kål från Åsbro hamnar dock i den norra länsdelen.

– Det innebär att vår kål hamnar lite varstans i landet, i Helsingborg bland annat. Men den säljs även till butiker och restauranger. Vi säljer också en hel del i vår gårdsbutik.

Surkål

Varje år går också 100-200 ton kål från Källsprång och Åsbro till ett företag som heter Tistelvind i Västergötland. De producerar surkål.

– De köper flera sorters kål, även rödkål och kålhuvuden som är riktigt stora, berättar Annie Salomonsson, som också är med och plockar.

– Vi sår ungefär 300 000 kålplantor varje år. De växer inne första tiden, innan vi planterar ut dem på våren, i vårt nya växthus. Många har sett växthuset och vår gårdsbutik där. Det är bara en Corona-lösning. Gårdsbutken ska vara i en annan lokal är det tänkt, fortsätter Anders.

Växtföljd viktigt

Källsprångs gård har i stort sett kål på lager fram till nästa säsong.

Är kålen er största gröda?

– Nja, morötter och potatis är ungefär lika stora, var för sig. När man som vi odlar ekologiskt är det viktigt med växtföljd. Så vi odlar ett flertal grönsaker i varierande skala.

Fem personer är heltidssysselsatta på Källsprångs gård.

– Sedan har vi en hel del säsongsanställda. Vi arbetar enbart med Svensk personal, inga utländska gästarbetare. Vår slogan är ”närproducerat och ekologiskt.” Det ska gälla även personal. När det gäller ogräsrensning anlitar vi skolungdomar, avlsutar Anders och böjer sig ner för att skära loss ett nytt kålhuvud.

Fotnot: En hektar motsvarar 10 000 kvadratmeter.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-13 8:31
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.