10 August 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Arvid byggde sig en egen hembygdsgård

Den lilla hembygdsgårdsliknande miljön i Hult. Syskonen Patrik och Carina Lundfeldt har tillbringat mycket tid vid stugorna sommartid. Foto: Henrik ÖstenssonDen lilla hembygdsgårdsliknande miljön i Hult. Syskonen Patrik och Carina Lundfeldt har tillbringat mycket tid vid stugorna sommartid. Foto: Henrik Östensson

Ett par kilometer utanför Sänna, vid gården Hammars Hult, finns en lite kulle med några stugor som har en lite speciell historia. Familjen Lundfeldt, som sommarbott på platsen sedan 70-talet, berättar:

Tre stugor hann Arvid Karlsson bygga på den lilla bergknallen. Tre stugor hann Arvid Karlsson bygga på den lilla bergknallen.

Någonstans slutet av 1950-talet bestämde sig Arvid Karlsson, på gården Hult att förverkliga ett av sina stora intressen, att snickra och bygga hus, timra och samtidigt föra lite historia vidare.

Redan 1942 hade han köpt gården Hult. han hade då tillbringat en stor del av sitt yrkesverksamma liv som vaktmästare och allt i allo på Gärdshyttan. Gärdshyttan var äldreboende fram till 1940-talet. Då togs huset över av Birgittasjukhuset i Vadstena och blev ett slags extra sjukhus. Arvid hängde med till den nya verksamheten.

Arvid kunde mycket. Men mest av allt var han var dock snickare. Han var också en riktig samlare. På gården i Hult samlade han allt möjligt. Bland annat hade han tagit hand om timmer och andra detaljer från timmerhus som rivits, plockat ner runt om i trakten. Bland annat när det revs gamla stugor i Askersund.

Började bygga upp stugor

På 50-talet bestämde sig Arvid för att använda allt detta och röjde av en bergknalle, med utsikt över Hult-sjön intill sin gård där det redan låg vad som troligtvis varit ett gammalt bykhus. Där började han uppföra sina små timmerstugor, totalt blev det tre stycken timmerhus, som en hembygdsgård, i miniatyrformat.

– Det finns totalt fem hus. Arvid var min svärmors morbror, berättar Britt Lundfeldt, som bor i Hammar.

Patrik, Britt och Carina Lundfeldt har tagit avsked av stugorna. Patrik, Britt och Carina Lundfeldt har tagit avsked av stugorna.

Exakt var timret från stugorna kommer är inte klart.

– Men en av dem ska ha stått i Askersund. Den enda dokumentation vi har är ett tidningsklipp. Vi tror det kommer från den nu nedlagda Askersunds-tidningen och att det är från 1963. Då byggde Arvid det sista av huset, det med vällingklocka. Han var då 75 år. Artikeln berättar om att stugan som då sattes upp skulle bli en hobbystuga, eller snickarbod.

”Ville inte eftervärlden veta av stugorna är det väl bara att riva dem” säger Arvid i artikeln.

Gick i arv

Hult gick så småningom i arv till familjen Lundfelt, när Arvids syster Alva gick bort i början av 1990-talet

– Själva boningshuset, gården, styckades av. Men vi behöll den här platsen, som ett slags gemensamt sommarboende, berättar Britt.

– Stugorna låg väldigt avskilt när jag växte upp. Det var skog runt omkring. Som en egen liten värd, en oas avskild från omvärlden, säger Carina Lundfeldt, Britts dotter. De senaste åren är det hon och brodern Patrik som ägt stugorna vid Hult.

Avskilt

– Många som bor här i trakten visste ens om att stugorna låg här förrän grannjordbrukaren högg ner skog och började beta här. Sedan har det blivit mer öppet, och sjöutsikten är delvis tillbaka.

– Vi var här då och då sommartid. Släktträffar och liknande. Glada minnen givetvis. Jag minns Arvid. Han levde till slutet på 1970-talet, berättar Patrik Lundfeldt.

Patrik minns när familjen röjde ut efter Arvid för att säja.

– Han sparade på allt. Mycket slängdes tyvärr. Gamla tidiningar, jordbruksmaskiner, inredning och liknande. Man visste inte att allt skräp kunde få ett stort värde då.

Men går det att bo i husen?

– Det går utmärkt att bo här sommartid. Men det finns ingen el här. Det finns dock kommunalt vatten, trots att det är en bra bit ut på landsbygden. Vedspis finns också, säger Britt.

Det finns dock lite små rester av el.

– Ja, det fanns ett eget elnät, som Arvid byggt. Det var inte godkänt och anses inte säkert och revs därför.

I skrivande stund har Patrik, Carina och Britt sålt stugorna vid Hult.

– De sista åren har det ju mest varit frågan om att underhålla och klippa gräset. Ett måste som blivit allt svårare att hinna med. Lite jobbigt är det. Vi har många minnen från Hult och det är en lite speciell historia, men vi har tagit avsked, minnena har vi ju kvar, säger Carina.

Tidningsurklippen från 60-talet som berättar om Arvid Karlsson och Hult Tidningsurklippen från 60-talet som berättar om Arvid Karlsson och Hult
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-08 11:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.