Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Hollandsbesök på fredagsfrukosten

Åsbro Näringslivs frukostmöte på Perolofgården fick fint besök på fredagsmorgonen. En stor delegation från nordholländska Groningen fanns på plats. Delegationen leddes av Hollands Sverigeambassadör Inez Coppoolose.

Anledningen till besöket var den flyglinje som har öppnats mellan Örebro och Groningen. Turen, som går via Kastrup, tar två timmar och går sex gånger i veckan.

Målet med holländarnas besök i Örebro och Lerbäck, var att öka kontakten på olika områden mellan Örebroregionen och regionen Groningen i norra Holland. Det kan gälla turism men också näringslivssamarbeten.

Nu, när EU-samarbetet tycks vara i gungning, kan det väl vara på sin plats att tänka på hur mycket samarbete mellan olika regioner underlättas av EU:s fria rörlighet av varor, tjänster och människor inom unionen.

André Hoondert.
Vermeer Viking presenterades

På frukostmötet fanns det också plats för företagspresentationer. Askersundsföretaget Vermeer  Viking presenterades av André Hoondert, också han holländare, men Askersundare sen 2011. Då han startade han företaget, som är generalagent i Sverige och Norge för det amerikanska Företaget Vermeer, som tillverkar mindre och större maskiner för bygg-och anläggningsarbeten: Borrmaskiner, grävare, flisningsmaskiner och mycket annat.

– Vi valde att lägga företaget i Askersund för att det rent logistiskt ligger bra till. Nära till många större städer, närheten till Hallsbergs logistikcentrum och till fraktflyget på Örebro airport. Men också för att Askersund är en trevlig plats att bo i.

Företaget har vuxit en hel del sedan starten.
– Vi sysselsätter idag 11 personer och vår omsättning har hittills ökat med 30 procent varje år, berättade André Hoondert.

Allanna och Michael Malmborg.
Venus Choklad - "vågade satsa på min dröm"

Venus Choklad presenterades också på frukostmötet av sin grundare och ägare Allanna Malmborg. Chokladtillverkning, café och chokladprovningsmöjligheter finns i det egna huset vid Askersunds södra infart.

– Jag vågade satsa på min dröm och har inte ångrat mig. Det är viktigt att ha roligt på jobbet, säger Allanna, som inte heller hon har sina rötter i Sverige. Hon kommer från Kanada.

På frukostmötet var, som vanligt Sveriges riksdag representerad. Den här gången av Lotta Olsson (M) och Karl-Axel Nordell (KD).

Vid utgången fick alla gästerna med sig en flaska öl från Groningen som ett gott tecken på kommande samarbeten.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2016-11-25 18:58
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.