28 Maj 2020
Tipsa: 070-557 67 92

"Problemet kunde fixas när media fick vetskap"

Hej AnnaMaj Björk, Kristdemokraterna. Du tycker jag använder för hårda ord. I nästa andetag kallar du mig hycklare, dum, ovärdig och lögnare. Hårt att höra. Faktiskt det elakaste jag hört av en politiskt motståndare under mina 40 år i Askersunds kommunpolitik. Det känns inte bra. Jag tar det som kristdemokratisk retorik.

Nu är det så att flera saker i ditt svar är rent felaktiga. Så antingen kör du med egna lögner, eller så handlar det om ren okunskap. Jag föredrar att tro det sistnämnda. Nu pratar vi fakta istället. På senaste socialnämndsmötet tog jag upp det här problemet och fick till svar att det inte gick att åtgärda för att det beror ”på systemet”. Det gjorde mig bekymrad eftersom det finns lagar som styr det här. Jag skrev min debattartikel och dagen efter publiceringen ”gick det att lösa problemet”. Lite snällt uttryck så kan det ses som en tillfällighet. Låt mig tvivla.

Så till övriga felaktigheter (anklagelser). Jag läser naturligtvis inte postlistorna till media. Jag läser handlingarna som kommer via mitt uppdrag som kommunpolitiker. Av den anledningen var jag ovetande, tills mediapersoner uppmärksammade mig om problemet sent i höst. Vem eller vilka har jag ingen anledning att avslöja. Men eftersom jag är gift med en journalist så kanske det dras felaktiga slutsatser. Jag vill därför betona att det inte var min man som uppmärksammade mig på problemet. Det kom från andra håll. Å andra sidan spelar det mindre roll eftersom fel är fel. Att antyda att jag läser postlistor till media istället för handlingarna är inte bara en lögn utan ett sätt att förminska mig som person.

Att sekretessen pågått i flera år är också en lögn. Jag fick påstötningar från media om förändringen under detta år. Den här sekretessen har inte funnits tidigare. Så till att frågan om att media även kan få ut sekretessbelagd handling om man frågar efter den. Herregud! Så media ska förutsätta att ”det står sekretess men du vet ju att det inte är på allvar, så hämta ut handlingen ändå”. Kanske ett effektivt sätt att tysta media?

Och det du säger om budgetprocessen är ju också fel. Så här har det inte gått till tidigare. Det är bara ”hitte på”. Det går att göra så som ni i majoriteten gör (M, KD, L, SD, LPO), men vi i oppositionen tycker att det är fel, att medborgarna tappar insyn.

Så, AnnaMaj Björk, Kristdemokraterna, jag tål att du kallar mig för hycklare, lögnare, med mera, eftersom jag vet att det jag säger är sant. Själv skulle jag inte sänka mig till den nivån av personangrepp som du gör. Sanningen är; att utan min debattartikel hade den olagliga sekretessen fortsatt i kommunen och därmed också en minskad insyn för kommunens invånare.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-12-01 12:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.