Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Riktig konstrunda
runt Askersund i helgen

Träkonstnären Bengt-Åke Broström är en av konstnärerna som öppnar upp sin verkstad under konstrundan. Foto: Henrik ÖstenssonTräkonstnären Bengt-Åke Broström är en av konstnärerna som öppnar upp sin verkstad under konstrundan. Foto: Henrik Östensson

I helgen, det vill säga den första och andra maj, hålls Norra Vätterns konstrunda. Till skillnad från förra året blir det i år en riktigt konstrunda, där konstnärer och hantverkare håller öppet hus i sina ateljéer och verkstäder. Många har saknat möjligheten att titta på konst under pandemin. Att titta på konst är viktigt för det psykiska välbefinnandet, menar föreningen bakom konstrundan.

Det är ett åttiotal konstnärer i och omkring Askersund och Motala som håller öppet under konstrundan. Förra året valde man att hålla en digital konstrunda.

– I år kör vi åter en riktig konstrunda, fastän pandemin inte är över. Det är många som längtat efter konst, utställningar och olika engagemang. Vi tror ju det här är viktigt för folks psykiska välbefinnande, säger Maria Ekström, från föreningen Norra Vätterns bild & Formkonstnärer, som ordnar konstrundan.

Hon fortsätter:

– Samlingsutställningen får ett annat upplägg. Ute hos konstnärer och hantverkare kommer man arbeta på olika sätt, jobba för att minska trängsel. Avspärrningar, skyltar och liknande.

Samlingsutställningen visades redan förra helgen. Foto: Gunilla Holländer Samlingsutställningen visades redan förra helgen. Foto: Gunilla Holländer

Upplägget ställer dock en del krav på besökarna:

– Det gäller att tänka till och inte skapa trängsel. Är det trångt, avvakta.

Kommer gå bra

Så här sa Bengt-Åke Broström, träkonstnär i Askersund till Sydnärkenytt i en tidigare intervju:

– Det kommer gå bra. Det brukar inte vara så många här samtidigt. Är det för många inne i min verkstad kan man ju alltid vänta ute i trädgården. Folk är förvånansvärt anpasssningsbara.

I både Askersund och Motala brukar det traditionellt finnas en slags samlingsutställning, presentationsutställning, där konstnärerna presenteras. I år måste den hållas utomhus, i Askersund hålls den i hamnen.

Samlingsutställning ute

– Det gör att vi varit tvungna att tänka lite annorlunda. Utställningen består av skärmar med bilder på verk från de olika konstnärerna och hantverkarna, ett slags skärm-kuber, berättar Gunilla Holländer, från Norra Vätterns bild & Formkonstnärer.

Vid hamnen kommer skärmarna stå på scenen.

– Vi kommer ha värdar på plats som säljer lotter och delar ut program, samt håller lite koll på trängseln.

Lotterna är en inte oviktig del av konstrundan. Varje deltagare i konstrundan skänker ett pris. Allt från kuddar till konst och vackra halsband.

Vissa år har flera tusen personer åkt runt och besökt konstnärerna som ställer ut.

Viktig kontaktyta

Maria Ekström berättar att konstrundan ofta är viktig för konstnärerna.

– Det är en viktig kontaktyta för att nå publik och sälja konst. Under rundan kommer folk, som kanske normalt inte besöker utställningar, eller köper konst.

Bengt-Åke Broström håller med:

– För mig har konstrundan varit viktig. Det är en kontaktyta, ett sätt att nå folk. Jag brukar sälja en del också. Jag är inte så bra på det där med att nå ut, marknadsföring, under konstrundan kommer ju folk till mig.

Konstrundan pågår mellan klockan 10.00 och 17.00 både lördag och söndag. Lotter kan även köpas på föreningens webbplats och hos konstnärerna. Konstrundan är ett 25-årsjubileum.

Ett av träkonstnären Bengt-Åke Broströms verk. Foto: Henrik Östensson Ett av träkonstnären Bengt-Åke Broströms verk. Foto: Henrik Östensson
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-29 9:05
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.