Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

20 raka frågor och svar till Caroline Dieker

Caroline Dieker på torget i Askersund med kommunhuset i bakgrunden. Foto: Anders BjörkCaroline Dieker på torget i Askersund med kommunhuset i bakgrunden. Foto: Anders Björk

Raka frågor med raka svar. 20 frågor om allt möjligt mellan himmel och jord med kommunstyrelsens ordförande i Askersund, Caroline Dieker (M).

Var har du bott under dina år?

- Jag växte upp i Knivsta, där bodde jag till gymnasiet var klart. Därefter Uppsala, Alnarp, Malmö och Askersund.

När kom du till Askersund?

- 2001. Det berodde på att jag då träffat en trevlig bonde härifrån som jag gifte mig med. Jag har varit Askersund trogen sedan dess.

Vad är dina främsta intressen?

 - Att läsa, båda böcker och tidningar. En favoritförfattare är Paul Auster. Sen gillar jag att kolla på TV. Buffy The Vampire Slayer är en favoritserie som jag aldrig tröttnar på.

 Vilken sport är du bäst på?

 - Ultimate frisbee. Där har jag varit med och vunnit ett brons på Junior-SM.

Vad jobbade du med innan du blev politiker på heltid?

-  Jag var landskapsarkitekt och arbetade som konsult med planering av infrastruktur, mestadels åt Trafikverket. 

Parkeringen på torget i Askersund är lite av en skamfläck för kommunen. När kommer den att byggas om?

 - Jag kan inte ge något datum, men förhoppningsvis inom en överskådlig framtid. Det pågår en utredning just nu om vad som behöver göras och vad det kostar. Den blir ett underlag för oss när vi tar ett beslut. Torget behöver absolut åtgärdas eftersom ytan inte är speciellt bra.

 Hög musik från bilar, ofta sena kvällar, har vi skrivit mycket om tidigare i Askersund. Vad känner du kring frågan?

 - Det är klart att man ska kunna ha kul och jag har förståelse för att de som åker runt och spelar musik trivs med det. Men det är tråkigt med de som inte visar någon respekt för sin omgivning. Det är inte bara att spela musik som är roligt, en del i underhållningen är att störa andra människor, tyvärr tror jag vissa resonerar så.

 Vad är den viktigaste frågan för Askersund framöver?

 - Att utveckla äldreomsorgen. På många sätt är den bra i nuläget, men det finns mycket som kan bli bättre och det vill jag att det ska bli också. Vården måste bli en bättre arbetsplats.

 Ser du dig vara politiker resten av yrkeslivet?

 - Jag kan se mig själv som politiker alla fall nästa mandatperiod, jag hoppas att vi får möjligheten att fortsätta styra Askersund även då. Om jag är politiker resten av yrkeslivet vet jag dock inte.

 Kan du nämna en politiker du beundrar?

 - Det finns ju några att välja på, och jag kan inte säga att jag har någon absolut förebild. (Caroline tystnar och tänker i en minut). Men jag får säga Ronald Reagan då. Synsättet som han hade om en människas frihet och möjligheter tilltalar mig.

Vilka är dina två favoriter på julbordet?

 - En egen vitlöksströmming som vi brukar göra och hemrimmad och hemkokt julskinka.

 Har du en riktig gran eller plastgran?

 - Riktig gran, alltid.

 Kan du säga nånting om dig som inte många vet?

 - Ha ha, det är svårt för mig att veta vad folk vet om mig och inte. Men en sak som många inte vet som inte känner mig är att jag är väldigt snäll.

 Vad har du för favoritplats i Askersund kommun?

 - Vara ute på Vättern! Dess skärgård är fantastiskt vacker.

 Vad lagar du oftast för mat hemma?

 - Omelett eller pannkaka. Det är enkelt, går snabbt och är gott.

 Kan du byta däck på bilen?

 - Ja, tyvärr har jag väldigt lätt för att få punktering när jag är ute och åker. Så några gånger har jag varit så illa tvungen att byta längs vägen. I vanliga fall får jag dock god hjälp av min man med att byta däck.

 Har du någon fobi?

 - Nej.

Kan du nämna två bra egenskaper och en lite sämre du tycker att du har?

- Jag är en bra lyssnare och är snabb med att ta tag i saker och få dem gjorda. En dålig egenskap är att jag låter arg på mail.

 Har du nån gång blivit gripen eller bötfälld av polis?

 - Jag har åkt fast för fortkörning en gång. Det var utanför Karlsborg som jag blev stoppad av en polis längs vägen som kunde visa att jag kört för fort och därefter gav mig böter.

 Hur ofta läser du Sydnärkenytt?

 - Nyhetssidan på webben brukar jag titta till alla fall en gång varje dag. Tidningen läser jag oftast också när den kommer, även om jag skippar vissa artiklar.

Artikel publicerades i Sydnärkenytts Julblad 2021

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-01-07 19:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.