Gå till innehåll
Askersund / Brott

16-åring i Askersund döms för flera brott till ungdomsvård

Publicerad: 2 July 2024 12:25

En 16-årig kille i Askersund har dömts för grovt olaga hot, försök till utpressning, misshandel och olaga hot. Han döms till ungdomsvård.

Normalt sett borde det leda till fängelse i tio månader. Men i det här fallet är 16-åringen numera omhändertagen enligt LVU. Han döms därför till ungdomsvård och han ska följa den vårdplan som är uppgjord för honom.

Hotade med pistol

Den unge mannen från Askersund har varit inbladad i en rad olika brott. 

Det började med att han hade en kontrovers med en tjej i klassen. Efter det tog han kontakt med tjejens pojkvän och bestämde träff vid Sjöängsskolan. 

Detta var i april förra året.

16-åringen sa att han aldrig ger sig på kvinnor; därför skulle pojkvännen förmå sin flickvän att ändra sig. Samtidigt visade han upp en pistol och sa: “Jag är inte den som skjuter en, jag har skjutit många”.

Några veckor senare, den 13 maj, skickade 16-åringen ett textmeddelande till pojkvännen. Betala 3 500 kronor eller jag ”gör en fuling”.

I augusti förra året skrev 16-åringen hotfulla textmeddelanden till en ung kvinna. Anledningen var att den unga kvinnan hade haft ett ”tjafs” med 16-åringens syster. Den unga kvinnan blev rädd och kände sig hotad eftersom hon visste vad 16-åringen var kapabel till. Hon visste att han varit inblandad i våld och att det fanns vapen i hans närhet.

Misshandel på Sjöängsskolan 

16-åringen döms också för att han misshandlat en elev på Sjöängsskolan i augusti 2022. Eleven blev utsatt för flera knytnävsslag av 16-åringen.

När åtalspunkterna behandlades nyligen av tingsrätten nekade 16-åringen till samtliga brott. Nu döms han ändå för grovt olaga hot, försök till utpressning, olaga hot och misshandel.

Om det varit en vuxen person skulle de här gärningarna leda till ett fängelsestraff i tio månader, menar tingsrätten. Nu handlar det om en ung person (som vid ett av tillfällena var 15 år), det innebär ett fängelsestraff på två månader, skriver tingsrätten. Men i det här fallet är 16-åringen omhändertagen enligt LVU.

Man har bedömt att 16-åringen har ett särskilt behov av vård. Därför döms han till ungdomsvård, och han ska följa den vårdplan som är fastställd.

Vid sidan av ungdomsvården ska 16-åringen betala 8 000 kronor i skadestånd till den unga kvinna som han hotade och han ska betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden. 

LVU = Lagen om vård av unga.

Annons

askersund