Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

16 000 ska cykla
genom Askersund i helgen

Cyklister passerar Sundsbron vid förra årets Vätternrunda. Foto: Weine Ahlstrand.Cyklister passerar Sundsbron vid förra årets Vätternrunda. Foto: Weine Ahlstrand.

Natten till lördag börjar tusentals cyklister välla över länsgränsen i söder och vidare in mot Askersund. Fredag och lördag, den 17- 18 juni, körs nämligen det stora cykelloppet Vätternrundan. Loppet samlar allt från elitåkare till motionärer. De som kör allra fortast kommer till Askersund mitt i natten mellan fredag och lördag. Flertalet cyklister kommer dock dyka upp i centrala Askersund under lördag förmiddag.

Det är andra året Vätternrundan går igenom Askersund, vidare mot Åmmeberg, Zinkgruvan, Godegård för att gå ut på riksväg 50 vid Nykyrka. I fjol kördes loppet i september på grund av pandemin, 7 000 deltog, vilket är lite för Vätternrundan.

– Men så är det. I år är 16 000 anmälda. Det är mer normala siffror. Det här loppet ska ju köras i ljusa, varma juni. Det var både mörkt och kallt, ett par minusgrader, förra året. I år blir det bättre, Att glida fram i den ljusa, varma sommarnatten brukar av många beskrivas som en upplevelse, säger Vätternrundans VD, Oskar Sundblad.

Cyklister passerar Åmmeberg, under förra årets Vätternrunda. Foto: Cyklister passerar Åmmeberg, under förra årets Vätternrunda. Foto:
Mer cyklister i Askersund

Loppet kommer synas betydligt mer i Askersund med omnejd när så många kommer cyklande. Tyngdpunkten flest, dyker som sagt upp lördag förmiddag

Starten i Motala går klockan 19.30, fredag den 17 juni.

– De allra snabbaste tar sig de dryga 31 milen på sju timmar. Snitt-cyklisten tar dock betydligt längre tid på sig, 13-14 timmar. En del, inte så få, behöver ett helt dygn.

I klartext innebär det att det blir en rejäl rusning ungefär vid tio på lördagsförmiddagen, sedan kommer det rasa in folk under några timmar.

Sundsbrogatan från Sundsbron och in i centrum kommer vara avstängd under lördagen. Det gäller även busstorget och parkeringarna vid Sjöängen och en del av Stöökgatan norrut från busstorget.

– Det kommer vara en rejäl depå, med mat, vätska, sjukvård, massage och all möjlig stöttning för cyklisterna vid busstorget, fortsätter Oskar Sundblad.

Väg enkelriktas

Även utanför Askersund blir det lite trafikpåverkan. På vägen mellan Askersund och Åmmeberg och Åmmeberg -Zinkgruvan blir det nedsatt hastighet. 

– Knepigare blir det vägen mellan Zinkgruvan och Godegård. Där kommer det vara enkelriktat under lördagen. Där bör man välja en annan väg om det är möjligt. Vi har gjort så helt enkelt för att vägen är så smal. Det skulle inte bli säkert med alla cyklister och mötande trafik.

Vill man titta på cykelloppet är naturligtvis Askersund en bra plats, liksom Åmmeberg.

Stort motionslopp

Vätternrundan är ett av världens största motionslopp för cykel. Speciellt för att det lockar både motionärer, amatörer, och proffs.

– Vi brukar säga att det som krävs för loppet är en cykel och ett pannben. Det är en hel massa motivation det handlar om mer än något annat, säger, Oskar Sundblad.

– Men det är klart att lite träning underlättar. Vi brukar rekommendera att man tränar cirka 100 mil innan Vätternrundan. Då klarar man loppet relativt bekvämt. Inte minst baken kan behöva vänjas vid en cykelsadel, Annars riskerar man skavsår och andra problem. Men det är en tävling för alla. Det är själva själen i Vätternrundan.

Loppet arrangeras av föreningen Motala AIFF. Man har kört loppet sedan 1966.

– Vi har en person kvar som varit med alla år. Han heter Stig Johansson och är bosatt i Västergötland. Honom kommer man lägga märke till. Han cyklar på en standardcykel från 1930-talet och har en samemössa över hjälmen. 

Stig startar vid 19.30 och brukar ta 13-14 timmar på sig.

Ny sträckning sedan ifjol

Under många år gick aldrig Vätternrundan in i Askersund. Man kom upp via riksväg 49 och rundade Vätterns nordspets via Hammarsunden. Beslutet om en ny banläggning, med Askersund, Åmmeberg, Zinkgruvan och Godegård togs redan inför 2020. Då ställdes dock loppet in. 2021 körde man, men som sagt i september och i mindre skala.

Själva Vätternrundan föregås av en hel cykelvecka i Motala. Innan pandemin deltog  36 000 cyklister från hela världen i loppen under cykelveckan. Förutom Vätternrundan 315 på  kilometer är det Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-15 9:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.