
Sedan förra veckan har Maestro motvilligt tagit ner sin uteservering. Inom en vecka måste Aramis göra detsamma. Foto: Anders Björk
Kommunen försvarar beslut att ta ner uteserveringar
I förra veckan försvann Restaurang Maestros uteservering och inom kort ska även Aramis bort. - Det är viktigt att kommunen behandlar alla lika, säger Karin Johnson (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.
Restaurang Maestro plockade bort sin uteservering med tak på torget förra veckan. Och i nästa vecka kommer även Restaurang Aramis att få göra detsamma. Bakom detta ligger en policy som beslutades 2016, som Kumla kommun hänvisar till.
“Viktigt behandla alla lika”
Sydnärkenytt har frågat beslutsfattare i Kumla kommun om varför Maestro inte kunde få ha sin uteservering kvar efter sommarsäsongen och på vilket sätt den stör?
Då det är flera inblandade i såna här beslut publiceras flera svar kring frågan.
-Torget är en allmän plats som är till för alla i Kumla. Det är viktigt att kommunen behandlar alla lika och att regelverk tillämpas lika för alla, svarar Karin Johnson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Maestro var först i Kumla med en uteservering med tak, Aramis kom inte långt efter.
-Riktlinjen gäller alla uteserveringar på allmän platsmark. Säsongen är anpassad efter säsongen eftersom vi måste klara till exempel snöröjning och sandupptagning på och omkring dessa ytor. I villkoren för markupplåtelsen skriver vi också in ett villkor att marken ska kunna bli tillgänglig om vi skulle behöva laga en vattenläcka eller om det skulle uppstå något annat ledningsbrott, konstaterar Jörgen Svensson, Gatuchef samhällsbyggnadsförvaltningen.
“Tom byggnad skapar inte mervärde”
-Utöver tillstånd från kommunen där riktlinjerna är tillämpliga krävs det under vissa förhållanden även bygglov. Vid prövning om bygglov styr både lagar och gällande detaljplan. Det finns i fallet på torget inte lagliga förutsättningar för att bevilja lov i dagsläget eftersom det är just torg, skriver Åsa Gunnarsson, Bygglovschef samhällsbyggnadsförvaltningen.
-En uteservering under sommaren skapar liv och rörelse, vilket skapar ett värde både för de som vill använda uteserveringen, men också för de som befinner sig utanför eller som bara passerar förbi. För näringsidkaren skapar det också en möjlighet att få fler sittplatser och att därmed öka sin försäljning och omsättning. Liv och rörelse skapar trygghet. Ett tomt byggnadsskelett skapar däremot inget mervärde utan riskerar snarare att förstärka en känsla av en plats som övergiven, svarar Anna Windal, Förvaltningschef samhällsbyggnadsförvaltningen.
Anna Windal nämner vidare att det framgår tydligt att tillståndet som Maestro fick för sin uteservering, innan de började bygga upp den, gällde mellan 1 april till och med den 30 september. Det kan därmed inte varit någon överraskning att den skulle tas bort efter säsongen.
Tillstånd varierar mellan kommuner
Dock kontaktade Maestro under sommaren kommunen med frågan om att få behålla sin uteservering även efter sommarsäsongen. Det är en fråga som kommunen aldrig tidigare fått då näringsidkare inte tidigare haft uteserveringar med tak i Kumla.
-Därefter har muntligt besked lämnats från Gatukontoret om att det inte är aktuellt att ge tillstånd till att ha kvar uteserveringen under vinterhalvåret. Maestro har även haft kontakt med Bygglovsenheten angående lovplikt. De har då fått information om att det krävs bygglov eftersom syftet med taket ändras om konstruktionen ska stå kvar över vinterhalvåret, syftet blir då betydligt mer än tillfälligt därav ska konstruktionen betraktas som en ”byggnad” i lagens mening. Ingen ansökan om bygglov har inkommit, svarar Anna Windal.
Den policy som en kommun har för uteserveringar kan variera från kommun till kommun. Det innebär alltså att vissa kommuner tillåter uteserveringar med tak året runt, exempelvis Askersund.
-Det stämmer att varje kommun bestämmer själv utifrån just den kommunens förutsättningar så det är svårt att jämföra kommunernas riktlinjer rakt av. De riktlinjer som vi har är ifrån år 2016 och behöver ses över generellt. Vi har under våren 2024 tagit upp frågan om revidering av reglerna. Det är dock en komplicerad fråga som berör flera förvaltningar och verksamheter. Uppdraget som nu finns till förvaltningen är att en revidering ska vara klar till nästa säsong. Riktlinjerna måste sedan antas av oss politiker, svarar Karin Johnson.
Veteraner trivs hos Aramis
Hos Aramis ska uteserveringen vara borta senast 15 oktober. Även de vill ha kvar den året om och har överklagat beslutet om att den måste plockas bort.
-För Aramis del kompliceras det hela av att byggnadens fasad är Q-märkt och alltså inte får förvanskas. Uteserveringen ligger även på prickad mark som inte får bebyggas. Om ett permanent bygglov för uteserveringen skulle kunna beviljas behöver först detaljplanen ändras, svarar Karin Johnson om Aramis.

När PRO Kumla Södra går ut och äter tillsammans brukar de gå till Aramis.
När Sydnärkenytt är på besök hos Aramis är det fullsatt inne i lokalen. Ett 50-tal medlemmar från PRO Kumla Södra har samlats för att äta och dricka.
“Vi brukar samlas ett par gånger på våren och hösten här. Det är väldigt omtyckt att gå hit. Jag tycker det är konstigt att de inte kan få ha kvar uteserveringen. Det stör ingen och gör det bara trevligare för besökare”, anser en av veteranerna på plats.
“I min värld känns det fel"
Enligt Zinar Ayar, som driver Aramis, måste uteserveringen, som tidigare nämnts, vara borta 15 oktober. Men sen kan ett nytt besked ändå komma i december om man får ha den kvar via ett tillfälligt bygglov.
-Då har vi ju ändå redan tvingats tagit ner allt. Det klickar inte i riktigt med deras svar och i min värld känns det fel, säger Zinar Ayar.

Zinar Ayar är inte helt med på hur beslutsfattarna hos Kumla kommun resonerar.
Han hade hoppats på att få dispens att ha uteserveringen uppe tills de möten och beslut som komma skall har varit, men har fått nej om det och meddelats att den måste plockas ner enligt föreskrifterna.
-Jag hade hoppats vi kunde få dispens, men har bara blivit hänvisad till den ansökan vi tidigare gjort som gäller mellan april-oktober. Om vi får tillfälligt bygglov kan det gälla allt från ett par år till fem år. Då kommer vi även våga satsa mer för att göra det ännu finare, avslutar Zinar Ayar.