Stig P minns kyrkklockorna i Hardemo när freden kom
Stig Pettersson växte upp under andra världskriget. Även om Sverige inte drogs in i kriget minns han hur det påverkade samhället. - Kyrkklockan i Hardemo ringde tre timmar i sträck den dagen freden kom, minns Stig Pettersson.
Andra världskriget pågick mellan 1939 och 1945. Stig Pettersson är född 1935 så han var alltså mellan fyra och tio år under denna tid. Efter krigets slut bildades FN för att främja internationellt samarbete och förhindra framtida konflikter.
“Klart nazism drog folk till sig”
- Jag var inte så gammal, men det är klart jag minns en del. Det var dämpad stämning i samhället. Jag minns också att många fönster var igenspikade för att flygare, som eventuellt kunde komma, inte skulle tro det bodde folk där, säger Stig.
Stig är säker på att det fanns folk i Kumla som sympatiserade med nazisterna.
- Det var mycket hysch hysch och många som blev anklagade för att vara nazister, säkert många felaktigt också. Men det fanns ju till och med stora tidningar i Sverige som visade sympatier för nazism, så det är klart att det drog folk till sig.
Dagen började med krigsnyheter
Varje morgon lyssnade Stigs familj på radio.
Första nyheten handlade under dessa år nästan alltid om kriget. Om landvinningar som gjorts, slag som utspelats och folk som fått sätta livet till.
- Det var komplicerat att förstå vad som hände, man hade ju inte TV att tillgå likt numer Utan det var radio och tidningar som gällde. På senare år har jag dock sett flera välgjorda dokumentärer om kriget, fastslår Stig.
Visste du hur Hitler såg ut?
- Ja, han var med på bild i tidningen ibland. Det var en skräckinjagande och grym typ.
Kyrkklockor signalerade fred
Sverige drogs aldrig in i andra världskriget, som ett av få länder i Europa. Men reaktionen när freden var ett faktum 1945 var ändock stark även här.
- Kyrkklockan i Hardemo ringde tre timmar i sträck.
- Jag antar att det var för att fira och även för att uppmärksamma folk på vad som hänt. Klockan gick i ett, minns Stig Pettersson.