Gå till innehåll
Askersund

Snavlunda skola kommer med stor sannolikhet läggas ner, åtminstone i kommunal regi.

Snavlunda skola läggs
ner – men kan bli friskola

Publicerad: 3 February 2021 15:09

På tisdagens kommunstyrelsemöte i Askersunds kommun diskuterades åter den framtida skolorganisation man varit oense om sedan i våras. Allt talar nu för att Snavlunda Skola läggs ner och att Hammars och Åmmebergs skolor omvandlas till enbart lågstadier med förskola.
I Snavlunda har dock en grupp föräldrar, stödda av ortens företag, lämnat in en ansökan om att starta en friskola.

Fortfarande är dock inte beslutet om ny skolorgansiation helt förankrat. Det ska upp i fullmäktige. Caroline Dieker (M) kommunstyrelsens ordförande förklarar:

– Alla partier kan ju i princip bli vågmästare och fälla vårt förslag, även om det är det som samlat flest mandat. Byter något parti ståndpunkt, eller röstar på något annat förslag, faller vårt förslag.

Bakom förslaget ligger Moderaterna, kristdemokraterna och Liberalerna, den styrande majoriteten i Askersund. Man fick också, på kommunstyrelsemötet, stöd av Centerpartiet.

Snavlunda läggs ner

Förslaget går alltså ut på att skolorna i Hammar och Åmmerg blir rena lågstadier, med elever förskola till tredje klass, det som brukar kallas en F till 3-skola. Snavlunda läggs ner. Åsbro, Rönneshytta och Närlunda kommer hysa elever från förskolan till årskurs 6.

Socialdemokraterna har lagt ett eget förslag, där Snavlunda skola också läggs ner. Men att Hammar och Åmmebergs skolor behålls som i dag, med elever från förskolan till årskurs 6. Anna Ahnér (S) förklarar varför:

– Genom att omvandla Hammar och Åmmeberg till lågstadier, F-3-skolor gör man dem ju ännu mindre och får ännu svårare att ha en rimlig arbetsorganisation och gör det ännu lättare att lägga ner dem. Det vill vi inte stå bakom.

Caroline Dieker menar dock att den linje hon företräder har stöd i forskning och erfarenhet.

– Undervisningen förändras och kräver mer resurser ju äldre barnen blir. Men vårt förslag kan vi koncentrera och förbättra de resurser som krävs för barnen i mellanstadieåldern, säger hon.

Vill fortsätta som tidigare

Sverigedemokraterna och landsbygdspartiet oberoende har en också egen linje. Att fortsätta precis som i dag.

– Det enda alla vi andra är helt överens om är att det inte är framkomlig väg. Vi har väldigt många skolor i kommunen. Bara att fortsätta som vi gör skulle kräva ett stort tillskott i budgeten. Skulle vi sedan, vilket vi måste, följa de regler som finns, skulle det behöva tillföras betydligt mer. Kommunen har redan ansträngd ekonomi. Jag är besviken på att vi inte lyckats få med oss Socialdemokraterna på tåget, säger Caroline Dieker.

Dieker menar att den organisation man nu hoppas få igenom inte i första hand handlar om besparing.

Marginell besparing

– Det är frågan om en marginell besparing. Men att fortsätta som vi gör hade kostat stora pengar. Vi kommer ändå behöva göra en hel del investeringar, som skulle gjort ändå. Det behövs upprustningar både i Rönneshytta och I Hammar. Det är vår investeringsskuld som vi måste hantera. I Hammar är både skolan och förskolan, Lunnagården, i dåligt skick. Skolan behöver en upprustning. Vi planerar att bygga en ny förskola, invid skolan och därmed lämna Lunnagården. På det sättet. behöver vi bara renovera ett kök bland anna, fortsätter Dieker.

Om kommunstyrets förslag blir av så innebär det ungefär 55 elever i vardera Hammar och Åmmeberg.

I Snavlunda rullar renoveringen av skolan på. Trots att den alltså ska läggas ner.

– Renoveringen av själva skolbyggnaden är klar. Förskolan har flyttat in dit. Nu pågår upprustningen av förskolan.

Vad kommer hända med det huset?

– Förskolan är trångbodd. Det kommer bli förskola i hela huset, fortsätter Caroline Dieker.

“Går bra med snavlundaelever i Rönneshytta”

Både hon och oppositionsledaren, Anna Ahnér (S) är överens om att evakueringen av eleverna till Rönneshytta, som nu alltså blir permanent, har varit lyckad.

– Det har fungerat bra. Flertalet föräldrar och barn är nöjda. Speciellt de äldre mellanstadiebarnen trivs med nya kompisar, menar Caroline Dieker.

46 elever om det blir friskola

Lina Tingö, som leder den föräldragrupp som vill starta friskola i Snavlunda, delar dock inte helt den bilden:

– Nej, det är inte helt sant. Flera av föräldrarna till barn som evakuerats till Rönneshytta har skrivit upp sig på vår lista och säger att de kommer ta tillbaka sina barn hit om vår friskola blir verklighet. Betydligt fler än vi räknat med. Vi hade inte trott att så många skulle vilja flytta sin barn en gång till.

Har ni lämnat in ansökan om att få starta friskola?

– Det har vi. Jag skickade in den i lördags.

Hur ser elevunderlaget ut? Räcker det för en friskola.

– Det gör det. Både elevunderlag och budget ser bra ut. Om vi räknar med start läsåret 2022-23 har vi 46 elever på vår lista. Fram emot 2026 är vi uppe i en bit över 60 elever enligt alla prognoser. Jag vill passa på att rikta ett tack både till alla engagerade föräldrar och de företag som sponsrat vår ansökan. den kostar 35 000 kronor. Ortens företag har verkligen ställt upp och stöttat oss med de pengarna.

Handläggningstiden för en ansökan om att få starta frikola är lång.

– Ja, vi siktar på start 2022, säger avslutar Lina Tingö.

Caroline Dieker (M), är öppen för att upplåta, hyra ut skolbyggnaden i Snavlunda, om det blir en friskola

Fotnot: Här är företagen som sponsrat föräldraföreningen i Snavlundas ansökan om att få starta friskola:

Oliv Invest AB

Torpa Trä

Skyllbergs bruk

Askersund rör

Tjälvesta Redovisning och Ekonomi AB

Libert Miljö och Kommunikation AB

C Johanssons Fisk

Håkan Bagger

Askersunds brunnsborrning

Jonas Nybergs bil och däckservice

Hasse Bernströms Åkeri

Sydved

Annons

Nyheter