Gå till innehåll
Askersund

2011 invigdes den nya skoian i Snavlunda men nu hotar flytt av eleverna när kommunen ska spara. Foto: Askersunds kommun

Snavlunda skola hotas av nedläggning

Publicerad: 16 January 2020 22:51

Snavlunda skola - en av kommunens nyaste - hotas av nedläggning. Det meddelade M-ledningen på ett föräldramöte i onsdags kväll. - Olyckligt och kortsiktigt, anser föräldern Lina Tingö.

Askersunds kommun står inför stora besparingar. Under december togs beslut om besparingar på 4.7 miljoner kronor inom skola och barnomsorg. Beslut om förändring av verksamheten för att klara dessa besparingar tas i Barn- och utbildningsnämnden den 29 januari. Det förslag som ligger i potten är nedläggning av Snavlunda skola.

Snavlunda skola har kommunens nyaste skolbyggnad och skolans elever har högst måluppfyllelse i hela kommunen. Skolbyggnaden stod klar 2011 och byggdes för att rymma 45-50 elever. I dagsläget finns det 47 barn i verksamheten.

- Det är mycket olyckligt, många av oss som har barn på skolan har valt att bosätta oss här just på grund av den nya skolan och den fina verksamheten de bedriver, säger föräldern Lina Tingö.

"Det går inte ihop"

Askersund har som mål att uppnå 12 000 innevånare och att utjämna balansen mellan åldersgrupperna i kommunen. I Askersund bor det för tillfället många pensionärer och kommunen är i behov av inflytt och då särskilt av barnfamiljer med förvärvsarbetande vuxna.

- Vi har svårt att förstå hur de kan tala om att lägga ner en så välfungerande skola, som dessutom är full av elever. Hur hänger det samman med målet att vara en attraktiv bosättningsort för barnfamiljer? Det går helt enkelt inte ihop, fortsätter Lina. 

I upptagningsområdet för Snavlunda skola är nära nog var fjärde familj en barnfamilj med ett eller flera barn. Medelåldern, utbildningsgraden och medelinkomsten är högre än kommunens genomsnitt.  

Bussas till Rönneshytta?

I onsdagskväll hölls ett möte på skolan, där ett fyrtiotal föräldrar närvarade tillsammans med två kommunpolitiker, kommunstyrelseordförande Caroline Dieker (M) och Barn- och ungdomsnämndens ordförande Johanna Martin (M). Mötet genomfördes efter initiativ från bland annat Lina Tingö.

- Om vi inte hade bjudit in till det här mötet så hade vi förblivit oinformerade om deras planer, säger Lina.

För närvarande pågår arbete med budgeten i Barn- och ungdomsnämnden och inget beslut har tagits ännu, men alternativen är få enligt politikerna. Det beslut som tas i nämnden den 29 januari kommer att verkställas redan till hösten 2020.

Förskolan och fritidsverksamheten kommer att bli kvar i Snavlunda och lokalerna kräver samma uppvärmning, köket ska fortfarande vara i bruk och barn kommer att köras fram och tillbaka mellan skolan i Rönneshytta, dit eleverna flyttas, och fritidsverksamheten i Snavlunda. Lokalerna på Rönneshytta skola är i stort behov av renovering och kommunen behöver investera i en ny idrottshall.

"Kortsiktig lösning"

- Vi förstår inte hur det här går ihop ekonomiskt. Känslan efter mötet är att de har en väldigt kortsiktig lösning på problemet och att de inte har räknat tillräckligt på effekterna av den här förändringen. Det saknas svar på många frågor och detaljerna är inte ordentligt genomlysta, menar Lina Tingö. 

Kommunen har tidigare fått kritik för att beslut om förändringar i skolverksamheten gått for fort och inte varit långsiktiga. Att inga detaljerade beräkningar presenterades i samband med onsdagens möte gör grundligheten i förarbetet svår att bedöma. Nu riskeras en av kommunens mest välfungerande skolor på lösa grunder, anser föräldrarna. 

Annons

Nyheter