Gå till innehåll
Hallsberg

Rickard Bergström och Peter Sjerling på Hallsbo. Foto: Barbro Isaksson

Nya prövningar för nedbantat Hallbo

Publicerad: 5 April 2023 8:23

Fyra medarbetare har på senare sagt upp sig från Hallbo. Enligt fastighetschef Rikard Bergström handlar det dock om ”naturlig avgång” som inte går att jämföra med de turbulenta åren på bostadsstiftelsen 2015–2020. Den verkliga utmaningen för Hallbo i dag är de stora kostnadsökningarna i samhället, menar Bergström.

Nyligen hade bostadsstiftelsen Hallbo i Hallsberg en annons ute där de sökte efter både ny uthyrare och ny ekonomiassistent, för att ersätta dem som skulle sluta.

Samtidigt uppgav en källa till Sydnärkenytt att ytterligare två personer hade lämnat arbetsplatsen. Det innebar att Hallbo på kort tid hade tappat fyra medarbetare.

Med tanke på Hallbos historia väcker detta en del funderingar. Åren 2015 – 2020 hade Hallbo stora bekymmer i arbetsmiljön, såväl i förvaltningen som i sitt renoveringsprojekt i kvarteret Regnbågen som pågick då.

Positiv omstart efter fritt fall

Under de här åren kom det till sist att bli 45 anställda som sa upp sig, blev uppsagda eller köptes ut. Företagshälsovårdens kartläggningar visade att läget var mycket allvarligt. 

Våren 2021 gjordes en omstart med ny vd och ny organisation för de 25 medarbetare som fanns kvar på stiftelsens lönelista. Sedan dess uppges att arbetsmiljön blivit bättre och att folk trivs. Men nu slutar alltså fyra. 

Tappar Hallbo anställda igen?

– Det är lite orättvist att uttrycka sig så. I alla fyra fallen handlar det om naturlig avgång. Det är som att skriva om ifall någon går i pension, säger Rikard Bergström.

Högre tjänst och bättre betalt

Han berättar att en av de anställda som har sagt upp sig arbetade som controller, men har nu fått en högre tjänst som ekonomichef i ett annat bolag. Den andra fast anställda har fått nytt arbete på ett företag i sin hemkommun Örebro. Förutom pengarna hon sparar på att slippa resa så kommer hon få högre lön, uppger Bergström. De andra två har varit tjänstlediga för studier, enligt Bergström, och går nu till arbeten i linje med vad de har utbildat sig till.

Kommer ni dra ner på bemanningen i samband med detta?

– Nej, det blir ingen minskning på den fronten.

Däremot så har antalet ledamöter i styrelsen bantats med åtta personer, och Hallbos vd Peter Sjerling har dragit ned sin tjänst till 60 procent.

– Vi går uppifrån i vår besparing. Om du börjar skära i arbetsgänget är risken stor att vi tappar i kvalité, säger Rikard Bergström och tillägger:

– Vi vill vara tillgängliga och behålla den personliga servicen så folk kan komma in till oss och prata. Det tänker vi försöka hålla kvar så långt det går.

Samhällskrisen skapar stor oro

Problemet som Hallbo brottas med i dag, precis som de flesta andra, är samhällskrisen.

Kraftigt höjda priser på el och fjärrvärme, höga räntor och allmän inflation har lett till att de har svårt att få driften att gå runt. Hallbo höjde hyran med 4,5 procent vid årsskiftet, men det förslår inte.

Förra året sålde Hallbo 477 lägenheter, 40 procent av beståndet, till det privata bolaget SIBE förvaltning. Pengarna de fick i betalning räcker till underhållet som var planerat, och till att betala av lån. Men det ekonomiska läget i samhället gör att det ser tufft och oroligt ut framåt. 

Vad ska Peter Sjerling göra den tid han inte jobbar på Hallbo?

– Han ska arbeta som konsult, med utgång från ett konsultbolag. Han kommer att ha uppdrag inom området Organisation och styrning. 

 

Annons

Nyheter