Gå till innehåll
Hallsberg
Två män som sitter i stolar med ett leende på läpparna.

Peter Sjerling, VD Hallbo och Rikard Bergström, fastigheteschef. Sjerling tänker spara bort sig själv. Foto: Henrik Östensson

Hallbos canossa-
vandring fortsätter

Publicerad: 30 January 2024 17:47

När Hallbo, Hallsbergs bostadsstiftelse 2022 sålde 477 lägenheter till det nystartade bolaget SIBE Förvaltning AB så ingick man ett förvaltningsavtal där SIBE köpt bland annat ekonomisk förvaltning, hyresavisering och fastighetsskötsel av Hallbo. Sista juli går avtalet ut. Ett nytt avtal har tecknats, men är inte lika omfattande. Det innebär att åtta personer nu får lämna Hallbo, däribland VD Peter Sjerling.

– Det var ett avtal som var väldigt förmånligt för SIBE, självkostnadspris till stor del. Dessutom var inte alla kostnader inräknade. Det fanns heller ingen klausul för uppräkning av kostnader med inflation, vilket gjorde avtalet allt mer ofördelaktigt för oss. Vi förlorade pengar på avtalet, säger Peter Sjerling, VD Hallbo.

Det var ett tvåårigt avtal, men skulle sägas upp ett halvår innan avtalstidens slut, om det inte skulle löpa på.

Enligt Sjerling var det Hallbo som först sa upp avtalet, men Rikard Bergström, fastighetschef, inflikar att SIBE förvaltnings AB sa upp avtalet vid exakt samma tid.

En kran lyfter en grön soptunna framför en byggnad.

Pengarna från försäljningen av 477 lägenheter använder Hallbo bland annat för att renovera de lägenheter man har kvar. Bild från en renovering i Pålsboda, 2022. Foto: Henrik Östensson

Peter Sjerling hävdar att han och styrelsen från första början var medvetna om att avtalet Med SIBE var ofördelaktigt ekonomiskt.

– Men det hade andra fördelar. Genom avtalet kunde vi behålla personal och ge hyresgästerna en mjuk övergång till en ny ägare. Alternativet hade varit att avskeda folk redan efter försäljningen.

Måste krympa

– Vi har förhandlat och gett SIBE flera förslag. Om vi skulle fortsätta på samma sätt vi gör i dag, med samma servicenivå, skulle vi behöva ha 8,2 miljoner kronor per år om vi skulle ha täckning för våra kostnader. Fram tills nu får vi 4 miljoner per år.

Det rör sig allt om mer än en fördubbling av kostnaderna från i dag. Det gick dock inte SIBE förvaltnings AB med på.

– Det slutade med ett avtal där vi säljer ekonomisk förvaltning, besiktning av lägenheter, hyresavisering och och teknisk förvaltning till SIBE. Men ingen fastighetsskötsel. I klartext innebär det att vi nu har för stor kostym. Vi måste krympa, säger Peter Sjerling.

– Ska man hårdra det har vi varit för många sedan jag började för tre år sedan. Men vi har kunna avvakta med att krympa kostymen för att fokusera på arbetsro, men nu går det inte längre.

Åtta personer får sluta

Personalstyrkan ska krympas från 20 till 12 personer. Bland annat går man från fem fastighetsskötare till två. Men också snickare, målare och elektriker kommer bli övertaliga.

– En av de som kommer få sluta är faktiskt jag själv. Jag fyller 65 och hade väl tänkt jobba till 67, men jag kan krasst konstatera att det här företaget inte bär en så dyr VD som jag, det vore inte ansvarsfullt att fortsätta. Jag ska genomföra den här förändringen, sedan slutar jag.

”Kommer hjälpa personal till andra jobb”

– Vi kommer göra allt vi kan för att hjälpa personalen vidare till andra jobb i den mån det behövs. Jag ska ha samtal med alla och lyssna in vad de vill.

– Vi har redan, via vårt kontaktnät, ordnat fram jobb till flera personer, andra har redan klart att de får komma på anställningsintervju. Det är i alla fall en början, menar Rikard Bergström.

– Det finns ju gott om andra aktörer, där det kan behövas folk. Givetvis talar väl en del för att SIBE förvaltnings AB kommer behöva fastighetsskötare, menar Peter Sjerling.

Stora kostnader

De två fastighetsskötare som blir kvar kommer inriktas sig helt på själva husen, enklare reparationer och underhåll. Grönyteskötsel kommer vi som det ser ut behöva köpa in till viss del.

Sjerling flaggar redan för att bokslutet för 2023 blir negativt.

– Vi dras med stora kostnader kring rotrenoveringen vid Nytorgsgatan. Vi har ju behövt tomställa lägenheter där. Målet är att vara i fas så vi i alla fall har ett positivt driftsresultat 2027. Det kommer vi klara. Då är det mesta i form av stora kostnader tagna. Vi har bland annat satsat närmare 25 miljoner på energieffektivisering Det viktiga i ett sådant bolag som Hallbo är inte plussiffror på sista raden. Det påverkas av mycket, hur tillgångar bokförs, avskrivningar och liknande. Det viktiga är att vi har ett positivt driftsresultat, först då kan vi bli långsiktiga.

I artikeln talar Peter Sjerling om begreppet teknisk förvaltning. Det innebär dels all tekniskt styrning av ventilation, VA och liknande, men också om all rapportering av tekniska funktioner, ventilationskontroller exempelvis, till olika myndigheter, sådant som fastighetsägare är skyldiga att göra.

Annons

Nyheter