Gå till innehåll
Askersund

Snavlunda skola kan komma att bli en friskola. Foto Askersunds kommun

Föräldrar vill starta friskola i Snavlunda

Publicerad: 2 November 2020 11:02

I Snavlunda förbereder nu en arbetsgrupp av föräldrar för att starta en friskola. Bakgrunden är att det nu står klart att kommunen bara vill driva undervisning upp till årskurs tre på orten. Gruppen samlar nu in intresseanmälningar för att kunna lämna in en ansökan till skolinspektionen i januari. Tanken är att starta höstterminen 2022.

– Det handlar också om att skapa kontinuitet, säkerhet. Det senaste åren har inneburit turbulens för ortens föräldrar och vi tror kanske att skolans framtid är osäker, oavsett politisk majoritet, menar Lina Tingö, en av föräldrarna i arbetsgruppen.

Det har varit många bud om Snavlunda skola det senaste året. Sent i höstas kom beskedet att Snavlunda skola skulle läggas ner. Kort tid efteråt kom, efter protester från föräldrar, ett motbesked, skolan blir kvar. Bara några veckor senare kom ett nytt besked. Skolan skulle stängas för reparation under ett helt läsår, eleverna skulle evakueras till Rönneshytta skola. Snavlunda skola hade stora problem med fukt i bottenplattan och dålig luft i det nästan nybyggda huset.


Lina Tingö är en av föräldrarna som nu arbetar för att kunna starta friskola i Snavlunda

Elever evakuerades

Eleverna går nu i skolan i Rönneshytta, reparation pågår. Förskolan är dock kvar i Snavlunda.

Sedan har det gjort en utredning om skolorna i Askersunds kommun. Det har sedan tuggat ner till att kommunen vill driva förskola, förskoleklass och undervisning upp till tredje klass.

– Men det känns osäkert svajigt. Vi tror det kommer bli svårt att hålla kompetens på skolan med så få barn. Det känns som bara en tillfällig lösning på väg mot nedläggning. Vi började därför sondera terrängen för friskola redan i våras, fortsätter Lina.

Tanken är att driva friskolan via en ekonomisk förening. I samma hus som skolan finns i dag.

– Vi har så här långt haft bra kommunikation med kommunen, och kommunledningen. De är öppna för att hyra ut huset. Budgetmässigt behöver vi cirka 40 barn för att kunna ansöka, berättar Lina.

Bra utgångsläge

Föräldragruppen planerar att vända sig till föräldrar och elever även i närliggande områden. Erfarenheten från andra friskolor på landsbygden är att det ofta finns ett sådant intresse.
– Utgångsläget är rätt bra. Förskolan i Snavlunda är fullsatt, 37 barn. Det innebär att det finns ett bra utgångsläge för en förksoleklass vid en eventuell start 2022. Alla är givetvis välkomna, men vi inser väl att det kanske blir svårt att locka tillbaka de barn som redan flyttats till Rönneshytta skola och går där. Vi fokuserar så att säga på kommande generation i skolan.

Lina poängterar vikten av att anmäla sitt intresse.

– Vi har en facebooksida där man kan gå in och fylla i en enkät. Man kan givetvis också höra av sig till oss. Att vi får ihop tillräckligt många intresseanmälningar är avgörande för om vi ska kunna gå vidare.

Blir det någon speciell pedagogik om ni startar friskola?

– Tanken är helt normal pedagogik. Men vi tänker jobba med ortens och skolans speciella förutsättningar. Mycket rörelse, idrott utomhus, annan undervisning utomhus. Planen är också att integrera skolan med bygden matmässigt. Lokalt producerad mat ska vi ha. Det finns gott om duktiga matproducenter i området. Vi har också med oss flera av de pedagoger som jobbar, eller har jobbat på skolan i dag. Det är extra roligt.

Både förskola och grundskola

Lina medger att det är dubbla känslor krong tankarna på friskola.

– Det är klart att sådant här projekt, med engagerade föräldrar, som kan väcka en hel bygemenskap, är spännande, stimulerande. Men det är klart satt vi helst sett att kommunen fortsatt att driva skolan. Vi är också öppna för att inte gå vidare med våra planer om kommunen trots allt skulle bestämma sig för att fortsätta driva skolan.

Man ansöker till skolinspektionen för att få starta friskola när det gäller förskoleklass och vanlig grundskola. När det gäller förskola ansöker man däremot till kommunen.

– Vi kommer försöka få tillstånd även för förskola. Det är viktigt för kontinuiteten, avslutar Lina Tingö

Det är ett trettiotal föräldrar som är engagerade i den grupp som arbetar för en ansökan om att få starta friskola, med en fastare kärna av cirka 10 personer.

Bild från ett möte där föräldrar till skolans elever samlades redan i våras.

Annons

Nyheter