Gå till innehåll
Askersund / Politik

Jörgen Johansson, en av fastighetsägarna i Åsbro som kan få en dubbelt så hög VA-avgift. Foto: Erik Widlund

Dyra droppar i Åsbro: VA-avgiften chockhöjd för vissa

Publicerad: 15 February 2023 9:56

Från 120 000 kronor till omkring 240 000 kronor. Så mycket höjdes anslutningsavgiften för att få kommunalt vatten och avlopp i ett fritidshusområde i Åsbro vid sjön Tisaren. Nu reagerar fastighetsägare och politiker på hur frågan hanterats i kommunen.

En skrivelse som fastnade i en politikers byrålåda. Vissa som fått vatten och avlopp till en lägre taxa, medan det blir dubbelt så dyrt för nytillkomna abonnenter. Mitt uppe i denna karusell fick en teknisk chef avgå.

För en bättre miljö

Denna historia börjar 2016 efter att nya färskvatten- och avloppsledningar dragits fram i Tisaren, ett samarbete med Hallsbergs kommun.

Varför då inte erbjuda sommarstugeägare och de som har åretruntboende runt kajen, Tisaren kommunalt vatten och avlopp?

Missförstånd eller slarv? Dyrt blev det för de som ännu inte anslutit sig till det kommunala vattnet i Åsbro. Foto: Erik Widlund

Förslaget kom från dåvarande tekniske chefen i Askersund, Mårten Eriksson. Han ville främja inflyttningen till kommunen, öka bekvämligheten för de boende runt sjön och inte minst värna om miljön - minska risken för läckage från enskilda avloppsbrunnar till Tisaren som är en vattentäkt.

Politikerna i kommunfullmäktige sa ja.
- Med tiden fick vi besked i nämnden att arbetet var uppstartat och påbörjat, men därefter har vi inte hört något, säger Johan Calais (S), andre vice ordförande för kultur- och tekniknämnden och gruppledare för oppositionen.

“Några fick hänga med i gräddfilen"

Först i oktober 2022 fick Johan Calais information om hur projektet fortlöpt. Det kom från Jörgen Johansson, en av sommarstugeägarna i området som önskar få kommunalt VA. Jörgen Johansson visade en skrivelse för Johan Calais som stugföreningen gjort. Den beskriver alla turer i VA-projektet. Skrivelsen avslutas med en vädjan till politikerna:  “ … vi anser att vi varit med från början och att vi också ska omfattas av 2019 års taxa”.
-  Det som är viktigt för oss är att vi får ansluta oss till samma taxa. Vi tillhör ju samma verksamhetsområde som beslutet omfattar, säger Jörgen Johansson.
Och så tillägger han:
- Några har fått hänga med i den här gräddfilen, medan andra inte får det.

 

Boende vid Kuhlins väg kunde ansluta sig, men bara en adress efter Tisarvägen, enligt Jörgen Johansson. Foto: Erik Widlund

En överraskning

För politikern Johan Calais som sitter med den berörda nämnden blev stugföreningens skrivelse en överraskning.

- Vi fick reda på att alla fastigheter inte blivit gjorda. Några har fått VA, och till det gamla priset. Man hade delat upp området i två etapper - när vi tog beslutet i fullmäktige var det en etapp som gällde, det var inte tal om flera etapper, säger han.

Skrivelsen blev liggande ett halvår innan den nådde kommunen - efter två påminnelser.

“Ingen offentlig handling"

Den hade lämnats till dåvarande ordförande för kultur- och tekniknämnden, Staffan Korsgren (L)  i september 2021. Han fick den personligen överlämnad av en representant för stugföreningen.

-  Min bedömning var först att brevet inte var en offentlig handling, säger han.

Men skrivelsen var ju adresserad till Askersunds kommun, 696 82 Askersund?

- Det stod inte på kuvertet.

Läste inte innehållet

Tittade du bara på kuvertet och inte läste skrivelsen?

- Hon (stugföreningens dåvarande ordförande) berättade för mig vad som stod i brevet. Jag vet, det var fel av mig, jag borde ha lämnat skrivelsen vidare, säger Korsgren.

Först i april 2022 fick kommunen skrivelsen som diariefördes i slutet av samma månad.

Johan Calais menar att om skrivelsen kommit tidigare till nämnden hade man kunnat agera.

-Det var ju nämnden som skulle agerat. Vi hade kunnat säga till förvaltningen; gör som vi sagt, som det var bestämt från början. Eller så kanske förvaltningen kunnat berättat om varför vissa delar stannat upp, att det kanske hade funnits någon anledning till det.

“En etapp till samma kostnad för alla”

Enligt Jörgen Johansson började problemen för de utmed Tisarvägen efter att den tidigare VA-chefen slutat. 

- Ingen överlämning gjordes. Min bild är att Tisarvägen inte längre existerade. Jag fick upplysa tjänstemännen att beslut redan var tagna i nämnden att vi tillhörde samma verksamhetsområde. Att mina grannar med angränsande tomter nu fick ansluta sig till ett enhetligt pris á 120 000 kronor medan vi på Tisarvägen inte fick delta fast vi tillhör samma verksamhetsområde. 

Jörgen Johansson kallar det hela för en ”fallerad process”.

Ekonomiskt bakslag

- Vilket innebär ett ekonomiskt bakslag som inte stannar vid det dubbla priset, då numera tomtstorlek avgör vad priset landar på. Miljöaspekten är givetvis den andra, när man vill ansluta sig men inte får. Utfallet blev som ett ”lotteri” beroende på vilken adress du bor på. Helt obegripligt, säger han.

De tjugotalet fastigheter som etapp i 1 fått VA till tomtgränsen har fått betala runt 120 000 kronor medan de som kommer till kan räkna med dubbla priset.

- I mina ögon har det aldrig funnits mer än en etapp, till den kostnad som bestämdes från början. säger Johan Calais.

Mitt uppe i allt detta blev tekniske chefen Mårten Eriksson utköpt på beslut av kommunchefen. Några av de personer Sydnärkenytt talat med hävdar att arbetet med VA-anslutningen helt stannat upp efter detta.

Mårten Eriksson fick gå direkt på dagen. ”Samarbetsproblem”, uppgav arbetsgivaren.

“Hade lovat den lägre taxan”

- Mårten hade lovat den lägre taxan för första etappen. Men det gällde inte de som bråkar nu, de hade inte egna friköpta tomter. Mårten hade sagt till dem att ordna med tomtindelning och friköpa sina tomter. Det uppfattade de tydligen som att då fick de anslutningen till den gamla taxan. Men det menade han inte. Fast de uppfattade det så, har jag förstått det, säger Korsgren.

Något beslut i kommunfullmäktige finns inte om kostnadsökningen för de som vill ha kommunalt VA i nästa etapp.

- Nej, det var ett nämndbeslut eftersom det var ett undantag från taxan, säger Staffan Korsgren.

Ingen djupdykning i vattenprojektet

Ingen på Askersunds kommun uppges ha kontaktat Mårten Eriksson efter att han slutat, för en djupdykning i VA-projektet.

Själv säger Mårten Eriksson att han efter att ha slutat bara kontaktats av sin efterträdare i några mindre ärenden.

- Jag meddelade att hon gärna fick återkomma om det fanns otydligheter i den skriftliga avlämningen efter att jag gått hem. Min avlämning innehöll säkert ett femtiotal ärenden, bland annat detta. Jag hade gärna haft ett möte med henne, men något sådant initiativ togs inte från hennes sida, säger Mårten Eriksson.

Kommer upp i nämnden

I morgon torsdag har kultur- och tekniknämnden sitt sammanträde. Då kommer frågan om det kommunala vattnet upp på initiativ från Johan Calais.
- Jag vill påskynda det här ärendet för att det ska bli rätt, säger han.
I dagsläget har cirka 20 fastigheter fått ansluta sig till det kommunala VA-nätet i första etappen. Nästa etapp omfattar minst 30 fastigheter, och är ännu inte påbörjad.

 

 

 

Annons

Nyheter