Med nya mål

Henka rullar in på Slottet

Henka Gustafsson funderar på att hänga dit en släpsko under skylten, eller rentav en speedwaycykel!

SPEEDWAY: Karriären på speedwayhojen är över för Indianernas legend Henka Gustafsson och nu satsar han på något helt nytt. På onsdag öppnar Henkas Bar & Restaurang i Kumla Slott.

- Jag har ingen aning om hur det kommr gå men jag hoppas att det kommer hit folk som både vill äta och dricka, säger en förväntansfull Henrik Gustafsson inför öppnandet.
I Slottets bottenvåning var det senast en Thairestaurang och nu blir det husmanskost.

För Henrik Henka Gustafsson, Indianernas störste profil genom alla tider, blev säsongen 2011  med största sannolikhet den sista som aktiv. Sen dess har han jobbat som snickare, men nu väntar nya utmaningar med en restaurang och sportbar i Burénska trädgården eller Kumla Slott, som många kallar den imponerande byggnaden i centrala Kumla.

Sportbar senare

När Kumlanytt tittar in håller Henka, sambon Eva österberg och sonen David på att förbereda öppnandet med allt vad det innebär. Och hur är det tänkt?

- Det blir dagens lunch den första tiden, svensk husmanskost och pastarätter, berättar  krögaren Henka. Sen är det tänkt att det ska bli sportbar och pub på kvällar och helger framöver, men till en början blir det bara öppet på dagen.

Anledningen till att sportbaren fördröjs är att alkoholtillstånd först måste beviljas vilket kan ta några månader. Men då ska det bli liv i luckan.

- Det blir tre-fyra tv apparater med all möjlig sport.  Mycket motorsport, men det beror ju även på vad dom som är här vill kolla på.

Familjeföretag

Det är dock inte bara Henka som kommer driva Henkas Bar & Restaurang utan det blir en familjeverksamhet.

- Till en början när vi bara har öppet på dagen kommer jag jobba vidare inom bygg- och snickeribranschen. Sen får vi se hur det blir framöver. Min sambo Eva kommer ha hand om köket, hon är utbildad kock och har stor erfarenhet inom området, har bland annat drivit Frövi Hotell och haft bistro i Australien.

- Sen kommer min son David  hjälpa till och jag ska försöka lura hit Simon som gästbartender ibland, säger Henka med ett skratt.

"Alltid varit en dröm"

Planerna på att öppna en restaurang och bar har funnits där länge, avslöjar Henka.

- Jag har alltid varit intresserad av idén och funderat på hur det skulle vara, så det är lite av en dröm. Sen tycker jag det är roligt att laga mat med, även om jag inte har alla kunskaper inom området.

Kumla Slott har ett utsökt läge och vacker trädgård, ändå har det inte gått något vidare för de som bedrivit verksamhet där tidigare de senaste åren. Men att flera kastat in handduken är inget som avskräcker Henka Gustafsson:

- Det beror nog på lite vad man har för inriktning. En pub och sportbar finns ju inte i Kumla men många har frågat efter det så jag hoppas det är eftertraktat.

Hyreskontrakt på två år

Han har skrivit hyreskontrakt på två år. Och huruvida han kommer fortsätta jobba som snickare beror på hur det kommer gå för nya verksamheten,  till en början blir det i alla fall dubbelarbete.

Om det går riktigt bra finns även planer på att hyra våningen ovanför i Slottet som står tom. Den som hoppas kunna följa speedwayens GP-sändningar på lördagar ihop med Henka går dock bet, då är den gamle Indianen uppbunden som expertkommentator på Viasat.