04 April 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Utvisningshotad familj har lämnat Kumla

Katia, Fadi och barnen redo att ge sig av från Sverige till Kanada där de ska börja ett nytt liv. Foto: Anders BjörkKatia, Fadi och barnen redo att ge sig av från Sverige till Kanada där de ska börja ett nytt liv. Foto: Anders Björk

Fadi, Katia och deras barn har levt i Kumla sedan 2009 utan att få uppehållstillstånd och med utvisningshot över sig. Nu har familjen flyttat till Kanada där de beviljades uppehållstillstånd direkt.

Det är ett fall vi uppmärksammat i flertalet tidigare artiklar. Fadi Jabbour och Katia Daoud träffades som unga i Libanon där de blev kära. Men deras relation gillades inte av alla då Katia är från Syrien och Fadi från Libanon.

Drivit egen salong sedan 2009

Därtill hade Fadi svårt att få jobba ifred i Libanon och få någon trygghet i livet och sin verksamhet, "stora fiskar äter små fiskar där", sade han i en tidigare intervju. Paret beslutade 2007 att fly till Sverige.

Parets dotter Marisol förstår inte varför familjen inte fick stanna. 

Fadi fick snabbt jobb på en frisörsalong i Örebro och 2009 köpte han sin egen Salong Diem i Kumla dit familjen även flyttade. Salong Diem har han drivit i Kumla sedan dess och paret har fått tre barn under åren i Kumla.

Men trots att man etablerade sig i landet vägrades man ett uppehållstillstånd.

- Det kom som en chock när de sa att vi har ej rätt till uppehållstillstånd, skydd eller asyl längre. Det spelar ingen roll att vi bott här så länge, att jag betalar hög skatt, helt saknar anmärkningar, driver ett eget företag och trivs i Sverige, sade Fadi Jabbour i en intervju 2014, när besked kom att de skulle tvångsutvisas.

Att tvångsutvisas innebär att de skulle kunna bli hämtade när som helst och utskickade ur landet. Men dagarna, månaderna och åren gick och ingenting hände. Ingen utvisning och heller inget uppehållstillstånd.

Inte heller Marisol fick uppehållstillstånd

Äldsta dottern Marisol växte upp i Kumla och skaffade sig utbildning och kompisar här och Fadi drev vidare sin salong Diem, vara anställd tilläts han inte vara, men att ha eget företag gick bra.

Många kom för att demonstrera för familjens rätt till Kumla torg.

Hoppet ställdes med tiden alltmer till dottern Marisol. Idag är hon nio år och har levt hela sitt liv i Kumla och gått i skola på Fylsta. Skulle hon få uppehållstillstånd skulle familjen få stanna som vårdnadshavare.

Men även Marisol har nekats uppehållstillstånd då Migrationsverket hävdar att hon är registrerad som medborgare i Libanon. Något som Fadi och Katja är helt oförstående till.

"Hon är född här och har inget med Libanon att göra", har de sagt. 

Det spelade ingen roll att demonstrationer i Kumla anordnades, att parets advokat rasade, eller att familjen fortsatte leva ett ordnat och laglydigt liv där de med all tydlighet visat att de integrerat sig i det svenska samhället. Något uppehållstillstånd kom ändå aldrig till någon i familjen. 

"Gör ont i hjärtat att lämna"

Och till slut tröttnade de, nu har de lämnat Kumla och Sverige för Kanada. Ett land där deras cv räckte till att få uppehållstillstånd innan de ens anlänt. I tisdags reste de iväg och har nu tagit mark i huvudstaden Ottawa.

- Fadis syster bor här, och ja vi fick uppehållstillstånd innan vi kommit hit. Det känns bra, som om vi äntligen fått ro. I Sverige kämpade vi så länge utan att få stanna, skriver Katia till undertecknad på Facebook.

Men trots att det känns bra är saknaden redan stor för Kumla.

- Det gör ont i hjärtat att lämna Sverige och Kumla, vi älskar landet och har så mycket vänner och minnen, det krossar mitt hjärta att tänka på det. Men vi lämnade för barnens bästa och deras framtid, fortsätter Katia.

Räknar med att komma tillbaka

Salong Diem kommer inte att slå igen utan drivs vidare av Katias bror Elie. Något klart med nytt arbete i Kanada har vare sig Fadi eller Katia ännu då de nyss anlänt. När vi skriver till varann under torsdag eftermiddag är Katia på väg till skolan för att registrera Marisol.

- Det är svårt för Marisol, hon förstår ju. Att lämna hennes vänner och skola och lärare var jobbigt. Hon har undrat varför hon inte får stanna i Sverige, men det är nånting ingen kan förklara för henne.

Förutom Marisol har paret Maribel fyra år och Tony två år. Familjens framtid är nu i Kanada, och inte Kumla. Men en återkomst till Kumla utesluts inte. 

- Vi vill tacka alla som försökt hjälpa oss och varit ett stöd. Kumla och Sverige är i våra hjärtan för evigt och vi kommer garanterat komma tillbaka på semester alla fall, vi ses säkert då, avslutar Katia Daoud.

Se också
Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Sigvard Åhlgren
Lycka till i Canada och sköt om er från It-Center mittimot på gatan smile
2019-02-14 18:22
Nina Rydholm
Vi har tillsammans med många,kämpat för denna fina familj. De var som vår familj, och vi har även provat med Europadomstolen. Inget hjälpte. Detta är en rättsskandal utan dess like.
2019-02-14 21:30
Nina Rydholm
Allt är en rättslig skandal. Gick prestige i deras fall. 1 Ni ska utvisas. 2 Det inhiberas 3 Men ni får inte uppehållstillstånd Så lyder domslutet. Gränspolisen har varit med familjen upp till Libanons och Syriens ambassader. Vilka talade om för gränspolisen, att det går INTE att skicka familjen, till något av de länderna. Ändå vägrar Sverige att ge familjen uppehållstillstånd!!! Vi runtomkring familjen förstår ingenting. TACK för att ni skriver om dom. Tack
2019-02-14 21:37
Päivi Lakanen
Det är så sjukt. Att människor som sköter sig, bidrar, och är så fina människor inte ska få stanna. Fy skäms Sverige.
2019-02-14 22:21
Johan
En etablerad familj som själva ordnat försörjning och bidrar till samhället utvisas. Men dömda våldtäktsmän eller terrorister, de får stanna. Kanske dags att se över systemet!?
2019-02-14 23:10
Rosemarie Rudenvall
11 år har vi känt varandra och redan då började kampen, redan då skrevs det om er situation i media. Manifestationen i Kumla, mera reportage, tv, radio, advokat mm mm, vet inte mer vad vi alla runt er kunnat gjort. Det gör så ont, mitt hjärta gråter. Det blir tomt, ni är saknade. Viktigast är att ni kan finna ro, känna trygghet och hopp. Och jag hälsar er välkomna den dagen ni kommer.
2019-02-14 23:56
Maria Lindqvist
Det är så dåligt, de har hunnit skaffa sig ett liv, företag, familj och vänner. De bidrar till samhället och är laglydiga människor och de åker ut? Byråkratin i Sverige i dessa frågor är ju katastrof, så här ska det inte gå till. Nä helt fel! Lycka till i Canada nu när Sverige svikit!
2019-02-15 7:18
Leif Andersson
Jag gillade denna familj vi kommer sakna er men hoppas ni kommer tillbaka lycka till i Kanada
2019-02-15 8:33
Roland Milky
Fy skäms Sverige hur kan detta hända vilket rättsystem har vi? De är sorgligt o jag har inga ord för de jag känner nu, jag har förlorat tron och kommer aldrig få den tillbaka.
2019-02-15 9:11
Anne
Kände inte familjen, men känner med dom, detta är så sorgligt! Lycka till i Kanada!
2019-02-15 12:39
BI
Man förstår ingenting - obegripligt! Hur kan det få bli så här? Lycka till i Kanada där ni säkert kommer att få ett tryggt liv för er och era barn.
2019-02-15 14:40
Camilla.kumla
Känner familjen det är så tomt utan er i salongen. Våldtäktsmän och IS-terrorister och rånare får stanna kvar men inte ni. Men vi gjorde allt för att ni skulle stanna.... Lycka till i Kanada
2019-02-15 15:00
Jonny
Det handlar väl inte om att familjen är saknad eller att dom var trevliga. Har svenska myndigheter gjort bedömningen att dom inte får stanna i Sverige ska dom inte stanna. Då ska dom genast lämna landet så att människor som är i behov av skydd få möjlighet att stanna i Sverige. Försöker någon tvinga sig kvar i Sverige så gör dom det på bekostnad av andra människor. Det spelar ingen roll hur trevliga och hjälpsamma dom än är. Säger myndigheter att dom inte har rätt att stanna i Sverige så har dom inte rätt att stanna. Sverige är en demokratisk stat där lagar och regler ska följas. Det är inte svårare än så.
2019-02-18 13:48
Kumling
Jonny// Tvingar sig kvar? Tycker inte att du ska uttala dig om något som du uppenbart inte vet något om.
2019-02-18 18:52
Kumling
Jonny, du verkar vara en SD-fan. Hjärtlösa människor =)
2019-02-19 22:19
Pp
Bra att de lämnade landet eftersom de inte hade rätt att vara här.
2019-02-20 14:07
Jonny
Håller med dig PP. Det har ingen betydelse om man är trevlig och snäll. Har man inte fått rätt att få stanna ska man inte rätt vara kvar i Sverige. Då ska man omgående lämna landet. Det är en fråga om allas lika värde, det går inte att låta trevliga få stanna för att dom är trevliga. Det finns lagar och regler som våra folkvalda politiker tagit fram. Majoriteten av Sveriges befolkning står således bakom dom lagar som gäller i Sverige. Och har myndigheterna fattat beslut om att familjen inte har rätt att stanna i Sverige så är det ett beslut fattat på demokratiska grunder.
2019-02-22 7:56
Pp
Jonny / Du har 100% rätt.
2019-02-22 18:58
Svennis
Jonny/PP. Nu har dessa sverigedemokrater uttalat sig igen. Ni vill ju överhuvudtaget inte att någon flykting skall få stanna. Varje familj måste prövas individuellt och har dom jobb och har vistats i Sverige i många år bör detta vara ett starkt skäl till att få stanna i landet. Det kallas medmänsklighet och sunt förnuft.
2019-02-23 11:00
Lisbeth
Jag tycker Svennis ska flytta till Syrien el Afghanistan då kan han ägna sig åt att hjälpa alla.
2019-02-23 14:23
Roffe
Svennis. Du tjatar om SD hela tiden. Men vet du. SD har inte fått varit med och tagit fram lagar mm angående vad som ska gälla när det handlar om vilka som ska få stanna eller inte. Visst. Sen får du tycka illa om SD om du nu mår bra av det. Men att beskylla SD i sak går inte. Dom är inte ansvariga. S,M, MP,C, L och KD är ansvariga.
2019-02-23 17:59
Svennis
Lisbeth/ Det stinker rasism och brist på medmänsklighet omkring ditt svar. Varför skulle jag flytta till Syrien el Afghanistan frågan gällde den utvisade familjen från Kumla. Vi ska hjälpa de familjer som kommer till Sverige och har dom vistats i Kumla sedan 2009 och drivit eget företag då bör detta vara skäl till att de får stanna i landet. Roffe/ Jag kommer att bemöta odemokratiska, rasistiska partier med rötter i nazismen och inte låta dessa rörelser sprida sitt budskap ohämmat.Jag kommer alltid att vara en nagel i ögat på SD det kallas demokrati och rätten till yttrandefrihet.
2019-02-25 13:03
Lisbeth
Du Svennis vill väl ha hem IS-krigarna också? Dom är ju svenska medborgare så dom ska vi väl hjälpa ?Annars är du rasist och SD:are som du anklagar många andra att vara. Det är förtal.Jag har jobbat ihop med en från Eritrea en från Rumänien två från forna Jugoslavien en från Estland och det var inga problem så håll tyst.
2019-02-25 18:02
Svennis
Jag vill bara upplysa Lisbeth om att vi har demokrati och yttrandefrihet i Sverige så ingen behöver vara tyst. Jag kommer inte att vara tyst när det gäller att bekämpa rasism och främlingsfientlighet och fortsätta kämpa för demokrati och rättvisa.
2019-02-26 11:44
Lisbeth
Du svarande inte på min fråga Svennis! Du anklagar alla andra att vara rasister och rösta på SD.Det vet du inte ett skit om. Du tror bara att du har rätt om allt och alla vi andra fel.I en demokrati får man tycka vad man vill utan att bli utsatt för kränkningar som du kastar runt om kring dig.
2019-02-26 13:18
kumling
Svennis varför kommer du alltid in på SD? vad har SD med detta att göra? Trodde att det handlade om Fadi med familj? Så fort man inte delar din åsikt så är man sd:are o rasist
2019-02-26 17:15
Anders nyberg
Kumling Jag är SD Fan som du kallar det och har även varit engagerad i SD Kumla. Vad jag vet så har jag inget emot att familjer lik denna får stanna kvar och jag har aldrig hört någon annan som gillar SD uttalat sig negativt till det heller. Tycker självklart att folk som sköter sig och gör rätt för sig som dessa verkar ha gjort ska få stanna... Samma sak när det gäller andra som typ fått för liten lön, men ändå skött sig och jobbat som staten tvingar att lämna landet..... Tycker nog att du som kallar dig för kumling bör omvärdera din syn på så kallade SD Fan. För överlag så har vi allt hjärtat kvar
2019-02-27 11:20
Sigvard Åhlgren
Lycka till i Canada och sköt om er från It-Center mittimot på gatan smile
2019-02-14 18:22
Nina Rydholm
Vi har tillsammans med många,kämpat för denna fina familj. De var som vår familj, och vi har även provat med Europadomstolen. Inget hjälpte. Detta är en rättsskandal utan dess like.
2019-02-14 21:30
Nina Rydholm
Allt är en rättslig skandal. Gick prestige i deras fall. 1 Ni ska utvisas. 2 Det inhiberas 3 Men ni får inte uppehållstillstånd Så lyder domslutet. Gränspolisen har varit med familjen upp till Libanons och Syriens ambassader. Vilka talade om för gränspolisen, att det går INTE att skicka familjen, till något av de länderna. Ändå vägrar Sverige att ge familjen uppehållstillstånd!!! Vi runtomkring familjen förstår ingenting. TACK för att ni skriver om dom. Tack
2019-02-14 21:37
Päivi Lakanen
Det är så sjukt. Att människor som sköter sig, bidrar, och är så fina människor inte ska få stanna. Fy skäms Sverige.
2019-02-14 22:21
Johan
En etablerad familj som själva ordnat försörjning och bidrar till samhället utvisas. Men dömda våldtäktsmän eller terrorister, de får stanna. Kanske dags att se över systemet!?
2019-02-14 23:10
Rosemarie Rudenvall
11 år har vi känt varandra och redan då började kampen, redan då skrevs det om er situation i media. Manifestationen i Kumla, mera reportage, tv, radio, advokat mm mm, vet inte mer vad vi alla runt er kunnat gjort. Det gör så ont, mitt hjärta gråter. Det blir tomt, ni är saknade. Viktigast är att ni kan finna ro, känna trygghet och hopp. Och jag hälsar er välkomna den dagen ni kommer.
2019-02-14 23:56
Maria Lindqvist
Det är så dåligt, de har hunnit skaffa sig ett liv, företag, familj och vänner. De bidrar till samhället och är laglydiga människor och de åker ut? Byråkratin i Sverige i dessa frågor är ju katastrof, så här ska det inte gå till. Nä helt fel! Lycka till i Canada nu när Sverige svikit!
2019-02-15 7:18
Leif Andersson
Jag gillade denna familj vi kommer sakna er men hoppas ni kommer tillbaka lycka till i Kanada
2019-02-15 8:33
Roland Milky
Fy skäms Sverige hur kan detta hända vilket rättsystem har vi? De är sorgligt o jag har inga ord för de jag känner nu, jag har förlorat tron och kommer aldrig få den tillbaka.
2019-02-15 9:11
Anne
Kände inte familjen, men känner med dom, detta är så sorgligt! Lycka till i Kanada!
2019-02-15 12:39
BI
Man förstår ingenting - obegripligt! Hur kan det få bli så här? Lycka till i Kanada där ni säkert kommer att få ett tryggt liv för er och era barn.
2019-02-15 14:40
Camilla.kumla
Känner familjen det är så tomt utan er i salongen. Våldtäktsmän och IS-terrorister och rånare får stanna kvar men inte ni. Men vi gjorde allt för att ni skulle stanna.... Lycka till i Kanada
2019-02-15 15:00
Jonny
Det handlar väl inte om att familjen är saknad eller att dom var trevliga. Har svenska myndigheter gjort bedömningen att dom inte får stanna i Sverige ska dom inte stanna. Då ska dom genast lämna landet så att människor som är i behov av skydd få möjlighet att stanna i Sverige. Försöker någon tvinga sig kvar i Sverige så gör dom det på bekostnad av andra människor. Det spelar ingen roll hur trevliga och hjälpsamma dom än är. Säger myndigheter att dom inte har rätt att stanna i Sverige så har dom inte rätt att stanna. Sverige är en demokratisk stat där lagar och regler ska följas. Det är inte svårare än så.
2019-02-18 13:48
Kumling
Jonny// Tvingar sig kvar? Tycker inte att du ska uttala dig om något som du uppenbart inte vet något om.
2019-02-18 18:52
Kumling
Jonny, du verkar vara en SD-fan. Hjärtlösa människor =)
2019-02-19 22:19
Pp
Bra att de lämnade landet eftersom de inte hade rätt att vara här.
2019-02-20 14:07
Jonny
Håller med dig PP. Det har ingen betydelse om man är trevlig och snäll. Har man inte fått rätt att få stanna ska man inte rätt vara kvar i Sverige. Då ska man omgående lämna landet. Det är en fråga om allas lika värde, det går inte att låta trevliga få stanna för att dom är trevliga. Det finns lagar och regler som våra folkvalda politiker tagit fram. Majoriteten av Sveriges befolkning står således bakom dom lagar som gäller i Sverige. Och har myndigheterna fattat beslut om att familjen inte har rätt att stanna i Sverige så är det ett beslut fattat på demokratiska grunder.
2019-02-22 7:56
Pp
Jonny / Du har 100% rätt.
2019-02-22 18:58
Svennis
Jonny/PP. Nu har dessa sverigedemokrater uttalat sig igen. Ni vill ju överhuvudtaget inte att någon flykting skall få stanna. Varje familj måste prövas individuellt och har dom jobb och har vistats i Sverige i många år bör detta vara ett starkt skäl till att få stanna i landet. Det kallas medmänsklighet och sunt förnuft.
2019-02-23 11:00
Lisbeth
Jag tycker Svennis ska flytta till Syrien el Afghanistan då kan han ägna sig åt att hjälpa alla.
2019-02-23 14:23
Roffe
Svennis. Du tjatar om SD hela tiden. Men vet du. SD har inte fått varit med och tagit fram lagar mm angående vad som ska gälla när det handlar om vilka som ska få stanna eller inte. Visst. Sen får du tycka illa om SD om du nu mår bra av det. Men att beskylla SD i sak går inte. Dom är inte ansvariga. S,M, MP,C, L och KD är ansvariga.
2019-02-23 17:59
Svennis
Lisbeth/ Det stinker rasism och brist på medmänsklighet omkring ditt svar. Varför skulle jag flytta till Syrien el Afghanistan frågan gällde den utvisade familjen från Kumla. Vi ska hjälpa de familjer som kommer till Sverige och har dom vistats i Kumla sedan 2009 och drivit eget företag då bör detta vara skäl till att de får stanna i landet. Roffe/ Jag kommer att bemöta odemokratiska, rasistiska partier med rötter i nazismen och inte låta dessa rörelser sprida sitt budskap ohämmat.Jag kommer alltid att vara en nagel i ögat på SD det kallas demokrati och rätten till yttrandefrihet.
2019-02-25 13:03
Lisbeth
Du Svennis vill väl ha hem IS-krigarna också? Dom är ju svenska medborgare så dom ska vi väl hjälpa ?Annars är du rasist och SD:are som du anklagar många andra att vara. Det är förtal.Jag har jobbat ihop med en från Eritrea en från Rumänien två från forna Jugoslavien en från Estland och det var inga problem så håll tyst.
2019-02-25 18:02
Svennis
Jag vill bara upplysa Lisbeth om att vi har demokrati och yttrandefrihet i Sverige så ingen behöver vara tyst. Jag kommer inte att vara tyst när det gäller att bekämpa rasism och främlingsfientlighet och fortsätta kämpa för demokrati och rättvisa.
2019-02-26 11:44
Lisbeth
Du svarande inte på min fråga Svennis! Du anklagar alla andra att vara rasister och rösta på SD.Det vet du inte ett skit om. Du tror bara att du har rätt om allt och alla vi andra fel.I en demokrati får man tycka vad man vill utan att bli utsatt för kränkningar som du kastar runt om kring dig.
2019-02-26 13:18
kumling
Svennis varför kommer du alltid in på SD? vad har SD med detta att göra? Trodde att det handlade om Fadi med familj? Så fort man inte delar din åsikt så är man sd:are o rasist
2019-02-26 17:15
Anders nyberg
Kumling Jag är SD Fan som du kallar det och har även varit engagerad i SD Kumla. Vad jag vet så har jag inget emot att familjer lik denna får stanna kvar och jag har aldrig hört någon annan som gillar SD uttalat sig negativt till det heller. Tycker självklart att folk som sköter sig och gör rätt för sig som dessa verkar ha gjort ska få stanna... Samma sak när det gäller andra som typ fått för liten lön, men ändå skött sig och jobbat som staten tvingar att lämna landet..... Tycker nog att du som kallar dig för kumling bör omvärdera din syn på så kallade SD Fan. För överlag så har vi allt hjärtat kvar
2019-02-27 11:20
Publicerad: 2019-02-14 13:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.