04 April 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Vretstorpsvandring genom tid och rum

I en spännande bod kunde byavandrarna beundra Vretstorpsk skylthistoria. Foto: Arne SvenssonI en spännande bod kunde byavandrarna beundra Vretstorpsk skylthistoria. Foto: Arne Svensson

Det var bortåt tjugo intresserade Vretstorpare som på onsdagskvällen samlades utanför Folkets hus för att genomföra den byavandring som Viby Hembygdsförening arrangerade.

Vi såg hus som inte längre finns. ”Här framför oss”, sa Bo Dimberg, ”låg Esslatorps arrendatorbostad, som ni ser på kortet. Den revs på 80-talet.”
Det finns tydliga spår av att det varit arrestlokaler i det gamla kommunalhuset (nuvarande Folkets hus).
I fastigheten utmed Askersundsvägen, där man nu packar ägg, har Steninge haft keramiktillverkning från slutet av 1940-talet till 1986. Bo Dimberg, som arbetat där många år gav oss en initierad skildring av hur arbetet bedrevs. Bilden visar baksidan av fastigheten med luckorna där leran tippades.

Det blev en berikande odyssé i tid och rum, där Bosse Nilsson och Bo Dimberg generöst delade med sig av sitt encyklopediska Vretstorpsvetande.

Och eftersom de flesta var infödingar från trakten kunde många fylla på med egna minnen och kompletteringar, och frågor ställdes.

Det är mycket som förändrats sedan tröskor och transportörer tillverkades och spreds ut över landet. Då fanns det konditorier, allehanda butiker, polis, bank, hotell och en järnvägsstation, där de flesta tåg faktiskt stannade!

Under vandringen lärde vi oss att i inte mindre än tre av husen har det funnits arrestlokaler: i länsmansvillan på Askersundsvägen 18, i Folkets hus och i Magiska Teatern.

Två hotell brann upp

Vi konstaterade att många gamla hus rivits. Kanske hade det varit möjligt att ge några av dem ett fortsatt liv genom lämplig renovering. Bo Dimberg var dock välförsedd med fotografier på sådant som inte längre går att fotografera, så vi gjorde titt som tätt små tillbakablickar i tiden.

Andra hus har den röde hanen slukat. Det är rätt allmänt känt att ”hotellet i Vretstorp” har brunnit upp. Inte alla hade klart för sig att det är två stora pampiga hotell som brunnit upp i Vretstorp. Så ”Vretstorps Brandkår” fyller en viktig funktion i att snabbt vara på plats, när det händer. Brandkåren, fick vi veta, började i ett litet skjul intill järnvägsstationen och flyttades sedan till Askersundsvägen 24, för att slutligen få sin plats i kommunalhuset (nuvarande Folkets hus).

Hoppas på mer

Det är en omöjlig uppgift att på dryga två timmar vandra genom Vretstorp i tid och rum, så den allmänna meningen, när vi skildes åt, var att ”det här måste vi göra mer”. Och redan under vandringen ramlade följande kommentar in på Vretstorparnas Facebooksida: ”Hoppas det blir en vandring i sommar för oss sommarboende”.

Det blir det nog. Att fånga upp lokalhistorien i våra samhällen medan den ännu kan berättas är förvisso en angelägen uppgift för våra hembygdsföreningar.

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Anitha Larsson
Hoppas verkligen det blir en ny vandring i Vretstorp hade tyvärr inte möjlighet att närvara i onsdags. När man flyttat från Vretstorp så är det så roligt att få se alla fantastiska bilder som ni lägger ut.
2019-05-16 21:33
Anitha Larsson
Hoppas verkligen det blir en ny vandring i Vretstorp hade tyvärr inte möjlighet att närvara i onsdags. När man flyttat från Vretstorp så är det så roligt att få se alla fantastiska bilder som ni lägger ut.
2019-05-16 21:33
Publicerad: 2019-05-16 1:36
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.