04 April 2020
Tipsa: 073-094 57 58

S: Inga tvivel om att Dieker
har fel om statsbidragen

För en tid sedan kunde vi läsa hur nuvarande kommunstyrelseordförande i Askersund, Caroline Dieker, beskrev det ekonomiska läget. Hon lade hela skulden på regeringen trots att det är riksdagen som de facto fattar besluten.

 Vi vill här klarlägga lite fakta om hur Askersunds kommun, och många andra, har behandlats av statsmakten de senaste fem åren, det vill säga från flyktingvågen och framåt.

Just nu är Askersund i ett läge där ekonomin är ansträngd. Både vi i opposition och de styrande partierna är överens om det. Hur detta har uppkommit och vems felet är tvista vi däremot om. Följande kan man dock läsa i kommunens redovisningsböcker att varje år sedan 2015 har vi haft ett positivt resultat. Nämnderna har fått anstränga sig för att klara sina budgetramar. Varför kan man kanske undra? Jo för att det varit nödvändigt sett till den service vi vill ge medborgarna i Askersunds kommun. Men M, KD, L med stöd av SD och LPO, vill försöka påvisa att nämnderna inte skött sitt uppdrag.

Moderater, Liberaler och Kristdemokrater i Askersund hävdar att de inte tycker det är så svårt att spara 40 miljoner i våra nämnders verksamhet och att de olika verksamheterna inte borde märka av neddragningarna. Men så ser det tyvärr inte ut i verkligheten. När man gör neddragningar i nämnder drabbar det naturligtvis verksamhet och därmed medborgarna i kommunen negativt. Det kommer resultera i större klasser, mindre vårdpersonal, mindre antal lärare, neddragning på kultur- och föreningsliv, en turistbyrå som stängs vintertid… ja listan är lång. Det är bara något enstaka förslag som möjligen inte påverkar medborgarna i det förslag som nu kommer från M, KD, L och deras stödpartier som styr i kommun för närvarande.

Har staten tagit alla pengar för Askersund precis när vi fick ett borgerligt styre i kommunen? Nej, inte alls. I årets statsbudget, 2020, finns de utlovade pengarna till kommunerna. Men, det är ett år försenat på grund av att landet 2019 styrs på en M/KD/SD budget!  

Något att komma ihåg är att under flyktingåren fick vår kommun otroliga stöd från staten. Dessa pengar har använts för att lotsa de nya svenskarna rätt; få jobb, utbildning, läras sig språket etc. Det som hänt nu är att det skatteutjämningssystem som fördelar pengar mellan kommuner helt enkelt slagit sämre ut för Askersund än för andra kommuner. Det beror delvis på att vi har låg arbetslöshet och i övrigt har det ganska gott i vår kommun. Det tar staten hänsyn till. I kommuner som har det riktigt kärvt fördelas mer pengar. Ett bra system tycker vi Socialdemokrater. Man tar från de som har mycket pengar och ger till dem som har mindre. På samma sätt fördelar man pengar i ett kostnadsutjämningssystem. Dessa två system finns en mycket stor enighet kring i Sveriges riksdag. 

Det råder alltså inga tvivel om att Caroline Dieker har fel när hon hävdar att staten ska ge tillbaka pengarna! Vi har fått många miljoner både i det generella statsbidraget men också genom riktade statsbidrag de år socialdemokratiskt ledd regeringsbudget styrt. 

De riktade statsbidragen håller på att trappas av i vår kommun, för här prioriteras inte skolan i dag. Om staten inte gett kommunerna detta stöd de senaste åren, då hade vi verkligen varit i kris. Då skulle vi kanske ha behövt minska våra kostnader betydligt mer. Så det är bra att vi har en socialdemokratisk ledd regering som för in pengar till kommunerna. Det skulle inte förvåna om det i framtida budgetar förs in mer pengar tack vare socialdemokratisk ledd regering. Det skulle vara mycket välkommet för Askersunds kommun och andra kommuner i landet.

Men vill man ha socialdemokratisk politik måste man rösta på Socialdemokraterna på alla nivåer, så enkelt är det.

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Karl
Sunt förnuft. Börjar bli en bristvara i dag.
2019-11-03 15:23
Demokraten
Tyvärr så är svårt att hålla reda på regering/riksdag och vilka som håller i trådarna. Det gäller inte bara i den kommunala politiken utan även på riksplanen. Bäst att vara tyst när man inte vet!
2019-11-08 0:06
Karl
Sunt förnuft. Börjar bli en bristvara i dag.
2019-11-03 15:23
Demokraten
Tyvärr så är svårt att hålla reda på regering/riksdag och vilka som håller i trådarna. Det gäller inte bara i den kommunala politiken utan även på riksplanen. Bäst att vara tyst när man inte vet!
2019-11-08 0:06
Publicerad: 2019-11-03 14:24
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.