Gå till innehåll
Sydnärke

Yohio är dragplåstret på ungdomsfestivalen i Närlundahallen på fredag.

Dags för Yohio på fredagens festival

Publicerad: 22 October 2013 21:40

På fredag den 25 oktober är Yohio det stora dragplåstret på UNF:s ungdomsfestival i Askersund. Han har precis klarat av sin höstturné i en rad svenska städer, något som blivit kulmen på ett extremt händelserikt år för 18-åringen från Sundsvall.

När Yohio var med i SVT-programmet Skavlan den 19 oktober 2012 var det nog få svenskar som visste vem den spenslige figuren i klänning och platinablont hår var. Ganska exakt ett år senare kommer han till Närlundahallen i Askersund som en av Sveriges hetaste artister. Han säger att han avverkat ungefär 40 autografsigneringar sedan Melodifestivalen i mars och då är inte de konserter han gjort sedan dess inräknade. Själv hade han aldrig kunnat ana att genombrottet skulle komma så snabbt och bli så stort.

– Nej, aldrig någonsin. Det är ju ingen som har gjort det jag gör i det här landet tidigare. Jag trodde faktiskt inte att Sverige var redo för något sådant, säger Yohio.

Men så var uppenbarligen fallet. Några månader efter framträdandet i Skavlan deltog Yohio i den första av Melodifestivalens tävlingar med sin låt Heartbreak Hotel och gick direkt vidare till finalen i Globen. Väl där blev han tvåa, slagen av Robin Stjernberg, men med folkets röster i ryggen. Sedan dess har det snurrat på i en hiskelig fart för tonåringen. Strax efter Melodifestivalen släppte han sin första soloskiva Breaking the Borders, där han skrivit de flesta låtarna på egen hand och de övriga tillsammans med andra. Han har setts i tv-program som Allsång på Skansen, Moraeus med mera och Alla tiders hits.

Intensivt år

– Det har varit ett hektiskt år, väldigt intensivt. Men det får man leva med, säger Yohio, som mellan allt turnerande, tv-framträden och konserter har flera andra projekt på gång.

– Jag jobbar med material till en ny skiva, men när den blir klar vet jag inte. Dessutom håller jag på och skriver på en bok, en fantasyroman. Men det får ta den tid det tar.

Men det är förstås musiken som är det viktigaste för Yohio. Han har gott påbrå, farfar Jan-Erik Rehn spelade i ett popband från Hälsingland på 1960-talet, pappa Tommy har spelat i flera hårdrocksband och hans farbror Chris spelar i Takida. Han började spela piano som sexåring och gick sedan över till gitarr när han var elva. När han blir ombedd att beskriva sin egen musik har han dock inget svar.

– Det går inte att beskriva den, jag gör musik av massa olika typer.

På Youtube finns flera videor med Yohio där han visar prov på sin fantastiska fingerfärdighet och musikalitet i några halsbrytande gitarrsolon. Men något sådant kan publiken inte förvänta sig i Askersund.

– Nej, jag har en supportgitarrist som klarar solona lika bra. Just nu vill jag fokusera på att sjunga, säger han.

Förebild

Med sin säregna och androgyna stil har Yohio blivit en förebild för många yngre människor, men det var inget han planerade när han inledde sin artistkarriär.

– Nej, det är något som media har hittat på, det började i samband med Melodifestivalen. Men nu när jag väl blivit en förebild så få jag ju se till att leva upp till det. Det är ju viktigt att barnen har förebilder, säger Yohio.

En orsak till att han utmålats till förebild var förmodligen de fördömande kommentarer som han gett om vissa artistkolleger, om glorifieringen av exempelvis alkohol och droger inom rockmusiken. Ungdomsfestivalen i Askersund är drogfri och arrangeras av Ungdomens nykterhetsförbund. Och det drogfria budskapet har han inga problem med att ställa upp på.

– Självklart inte, säger han.

Innan Yohio slog igenom på bred front i sitt hemland hade han i flera år haft framgångar tillsammans med sitt förra band Seremedy i Japan. Där har han bara hunnit vara två gånger sedan karusellen började snurra i Sverige.

– Senast var i somras. Jag hade semester i tio dagar, då åkte jag och en kompis till Japan.

Något annat som hände i somras var att han fyllde 18 år. Men än har det inte blivit något körkort.

– Nej, det har jag inte ens börjat med. Det får bli när det finns tid och jag har lust, säger Yohio.

UNF:s ungdomsfestival pågår mellan klockan 18 och 23 på fredag 25 oktober i Närlundahallen. Andra artister som medverkar på festivalen är Sydnärkbanden Friends in Love, Brev till Kalle samt Johanna Hasselgren med band.

Buss från Kumla till festivalen till självkostnadspris. För intresseanmälan och mer information, kontakta Ung fritid i Kumla på telefon 019-58 86 87.

Artikeln har tidigare publicerats i Sydnärkenytts höstblad.

Annons

Nyheter