Gå till innehåll
Sydnärke

Anders Ekström från Kumla har bott 18 år på Sanna Gård i Lekeberg. Nu ska han flyttas tillbaka till Kumla vilket upprört föräldrarna, vars överklagan dock avslagits.

Kumla får rätt
att flytta Anders

Publicerad: 12 November 2014 21:52

Att Kumla kommuns socialnämnd valt att flytta autistiske Anders Ekström från hans boende och trygghet sedan 18 år, Sanna Gård i Lekeberg, till nytt boende i Kumla upprörde personalen och hans föräldrar som överklagade. En överklagan som nu avslagits. - Vi är väldigt besvikna och förstår fortfarande inte varför han måste flyttas, säger pappa Leif Ekström.

Sydnärkenytt har tidigare berättat om Anders Ekström, som är uppväxt i Kumla, men sedan 1996 bor på Sanna Gård i Lekeberg, en icke vinstdrivande stiftelse som arbetar med läkepedagogik och socialterapi enligt antroposofisk modell (se länk under artikeln). 

Anders lider av autism och svår utvecklingsstörning och har sin trygghet på Sanna Gård, därför kom beskedet från Kumla kommuns socialnämnd förra året att han skulle flyttas till ett nytt boende i Kumla som ett dråpslag.

"Det kommer inte fungera"

- Det innebär ny bostad, nya aktiviteter, ny personal och nya kamrater. En person med autism har väldigt svårt för förändringar och nu ska allt ändras. Under 32 år har han haft samma typ av pedagogik, nu ska det bytas ut mot något helt annat.

- Och det är katastrof, det kommer inte fungera, sade föräldrarna Leif och Gunilla Ekström tidigare om beslutet. Även Åsa Nordsten, läkepedagog på Sanna Gård var kritisk till beslutet.

- Beslutet togs mot bättre vetande. Vi har inte varit involverade i beslutet om Anders flytt och det hade kanske varit bra om man rådfrågat oss innan.

Leif och Gunilla överklagade beslutet i hopp om att det skulle ändras. Men nu har de alltså fått avslag, först från Förvaltningsrätten och nu senast även från Kammarrätten. 

"Fortfarande inte fått ett bra svar"

- Vi hade hoppats på ett annat utslag, att han skulle få bo kvar och är väldigt besvikna naturligtvis. Å andra sidan var det inte helt oväntat då  ett liknande fall 2012 även det dömde till kommunens fördel och övrklagan avslogs.

- Men då handlade det om en person som det tog sex år för kommunen hitta en gruppbostad åt, nu har det tagit 18 år och vi undrar hur lång tid det är rimligt en kommun ska få ha på sig att hitta en gruppbostad, frågar sig Leif Ekström som inte ger sig utan överklagar även till den sista instansen som går att överklaga till, Högsta förvaltningsdomstolen.

Chanserna att få rätt där, efter två avslag, är dock inte stora.

- Det är ytterst osannolikt att Högsta förvaltningsdomstolen skulle komma till ett annat beslut, säger till Sydnärkenytt Malin Schierenbeck, som varit Anders Ekströms juridiska ombid i målet.

Även Leif Ekström är införstådd med det:

- Man börjar bli pessimistisk efter två avslag och det är inte lätt veta hur en domstol tänker eller resonerar.Men vi förstår fortfarande inte varför han ska flyttas efter så lång tid och jag tycker fortfarande inte vi fått något bra svar på varför.

Politisk  princip?

 Leif tror att det ligger principer bakom beslutet, av de fem som röstade om ärendet i  kommunens socialnämnd sade tre ja till en flytt.

- Jag tror det är nånting med principen då Sanna Gård är en privat verksamhet och socialdemokrater gillar inte privata verksamheter.

Gunnel Kask, ordförande i socialnämnden och en av dem  som röstade ja, slog tillbaka det påståendet i ett tidigare utalande.

- Socialnämnden har ansvar för att placeringarna håller kvalitetsmässigt lång tid framåt och detta kan vi inte garantera vid externa placeringar. Det gäller oavsett om det handlar om offentlig eller privat regi. Förändringar kan man aldrig helt undvika, bara genomföra på ett väl planerat sätt den tid som behövs.

"Alla lika värda i samhället"

Alex Zoffman jobbar som föreståndare på Sanna Gård och tycker det är ett konstigt beslut.

- Vi tycker det är helt fel, det är viktigt att alla människor behandlas lika i samhället och man måste börja se mer till funktionshindrades rätt i samhället.

Egentligen skulle Anders Ekström redan flyttat från Sanna Gård till Kumla, 1 november, men rättsprocessen har gjort att han blivit kvar.

- Kumla kommun har sagt att de gör ingetning förrän de rättsliga åtgärderna är över. Sen har de lovat flytten inte ska ske på en dag utan stegvis, berättade Leif Ekström.

Annons

Nyheter