19 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Sydnärkebor bakom biljardfilm i SVT

Torbjörn Blomdahl under en Världscup i Ho Chi Minh City. Foto: Sune EskelinenTorbjörn Blomdahl under en Världscup i Ho Chi Minh City. Foto: Sune Eskelinen

Torsdag 13 juni kl 20 i SVT2 visas dokumentären om Torbjörn Blomdahl, en av världens bästa biljardspelare. Det Sydnärkenytts medarbetare Lars Litzén och Sune Eskelinen som gjort filmen.

Pressrelease inför programmet:

Torbjörn Blomdahl, 56. är en levande legend bland världens biljardspelare. Redan som 20-åring började han spela professionellt och fortfarande stöter han smartare än de flesta.

I en dokumentär av journalisten Lars Litzén och filmaren Sune Eskelinen berättas historien om Torbjörn Blomdahls unika karriär – och om en av våra äldsta bollsporter. Biljard har anor sen medeltiden och spelas i olika varianter.

Torbjörn med bollarna som styr hans liv. Foto: Kozoom
Lars Litzén och Sune Eskelinen från Kumla följde biljardmästaren för en timslång dokumentärfilm. Foto: Roger Lundberg

Torbjörn är världsmästare flera gånger om i trevallars carambole, ansedd som den svåraste varianten. Att se honom putta iväg bollar med osannolika vinklar och skruvar på ett biljardbord som saknar hål kan få de flesta att tappa hakan.

Koncentration, bollsinne och hantverksskicklig precision utmärker toppspelarna. Och liksom svenske Jan Boklöv en gång revolutionerade backhoppning med V-stilen har Torbjörn Blomdahl utvecklat sin sport med fantasifulla lösningar, stötar som ingen trodde var möjliga att göra.

Började i Örebro

Genombrottet kom på 80-talet och bosatt i Tyskland har Blomdahl (med hemmaklubb i Helsingborg) turnerat varv på varv runt jorden för att spela ihop en hyfsad försörjning. Andra spelare på världsrankingen har visserligen kommit ifatt och lärt sig svenskens knep men ingen går säker med honom som motståndare.

Dokumentären följer Torbjörn under ett drygt år och började spelas in i Örebro när SM-veckan arrangerades 2015.  Sedan har det varit resor i Vietnam, Holland, Sydkorea och Belgien.

Biljard i servicehusen

Sydkoreas intresse för biljard är ett kapitel för sig. ”Threecushion” är en folksport med miljoner utövare. Här får Blomdahl skriva autografer var han än visar sig. Biljardgymnasier spottar ut nya stjärnor och på servicehusen för gamla finns alltid ett biljardbord – sporten passar alla åldrar.

Filmen kulminerar med Torbjörn Blomdahls överraskande seger i VM-finalen i franska Bordeaux. Efter en fantastisk slutstöt reser sig en jublande publik i den fullsatta idrottshallen och hyllar en av vår tids stora bolltrollare.

SVT2 torsdag 13 juni kl 20. Kan ses på SVT Play.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-06-13 14:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.