28 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Vibydag med unikt tågstopp

Tågstopp i Vretstorp under Vibydagen. Foto: Olle WidellTågstopp i Vretstorp under Vibydagen. Foto: Olle Widell

Föreningen Vibybygden firade Vibydagen med försäljning, utställningar, musik och tågstopp i Vretstorp bland annat. Ett tåg hade chartrats och man hade med bidrag från Vretstorps byalag, sponsorer och medlemmars arbete fått till ett stopp.

”Rudolf med röda mulen”.

Stationen här brann 1980 och revs året efter och sedan dess har tågen bara dånat förbi. Ett av pendeltågen som gått i Stockholm hade hyrts in och körde under lördagen från Vretstorp, växelvis till Hallsberg och Laxå. Det kallas ”Rudolf med röda mulen” och är ett pendeltåg i ny skepnad. 

Under vardagarna trafikerar detta tåg sträckan Kristinehamn-Karlstad. Det kan ta 140 passagerare och cirka 50 personer hade infunnit sig till första turen. Många familjer med små barn. En tur och returbiljett kostade 50 kronor och då ingick kaffe eller te, festis, muffins och lite godis. 

Erik Tannerstav med sonen Valter som älskar att åka tåg.

Konduktör för dagen var Elisabet Bergsten. Hon hade fått instruktioner och även fått låna utrustning av sin far som är konduktör till yrket. 

Lars Gunnarsson från ”Tågåkeriet i Bergslagen” var tågoperatör och hade gjort upp tidtabellen.

Bland passagerarna fanns Erik Tannerstav med sonen Valter 2,5 år som älskar att åka tåg. Han visade även stort intresse för innehållet i den påse han fått av Vretstorps byalag. 

Byalaget firar i år tioårsjubileum. Det har som slogan: Vi tänker på framtiden för det är där vi ska tillbringa resten av våra liv.

Tågoperatör Lars Gunnarsson och konduktör Elisabet Bergsten.
Anette Wiberg från Vretstorps byalag.

Anette Wiberg:

– Vi insåg att skulle något hända fick vi ta hand om det själva. Vi är cirka 250 medlemmar och genomför olika aktiviteter. Vi har fått hit en bensinmack, vi har städdagar, trädfest med trädplantering, julmarknad med mera, allt för att öka trivseln i vår by. 

Mer finns att läsa här

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-16 12:18
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.