28 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Resa sparkade igång höstsäsong

Brunnsvattnet i Porla sägs ha läkande effekter. Här smakar Bengt Holgersson på det välkända vattnet. Foto: Maude LarssonBrunnsvattnet i Porla sägs ha läkande effekter. Här smakar Bengt Holgersson på det välkända vattnet. Foto: Maude Larsson

OK Tisarens veteraner inledde höstsäsongen med en bussutflykt till Porla Brunn sedan vidare mot Hasselfors och Skagerhults gamla kyrka.

I Porla blev vi guidade av Per Bergström och Rune Söderberg från Hasselfors Byalag. Byalaget har tagit fram ett omfattande materiel i form av text och bild som berättade om brunnens historia långt tillbaka och fram till 1939 då badhuset brann ner. Även en bok kom ut 2018.

Läkande brunnsvatten

Eftersom de flesta veteraner har passerat 60+ passade vi på att dricka brunnsvattnet.

På 1800 talet påstods vattnet vara bra mot gikt och reumatism eftersom det innehöll höga halter av järn och kolsyra och senare på 1900 talet sas det vara bra mot mag- och tarmsjukdomar.

En intressant guidning om Porla Brunns olika byggnader t.ex. slottet, lasarettet och det stora huset Bellevue som byggdes bara för att en kunglighet skulle komma under tre månader en sommar men sedan valde Italien istället.
Besökte gamla bion

Efter en intressant guidning som visade hur stort Porla var i sin glans dagar fortsatte resan till före detta IOGT lokalen i Hasselfors.

I före detta IOGT lokalen, eller Hasselgården som den nu heter, serverades fika och ett besök i gamla biografen med intressanta affischer som visade filmer från rullbandstiden. Idag är det inte bio men en stor fin samlingslokal.

Välbevarad träkyrka

Arne Östlund som växte upp i närheten var klubbens värd på denna resa och när vi kom till den gamla välbevarade träkyrkan från mitten av 1600 talet var han vår guide. Kyrkan fungerade i ca 200 år men när den nya stenkyrkan byggdes stod den gamla träkyrkan öde under många år.

Veteraner på väg in i den gamla fina kyrkan.

1927 började man restaurera och interiören fick då sitt nuvarande utseende som skulle visa hur kyrkan kunde se ut under 1600 talet och början av 1700 talet med bl.a. fina dörrar och numrerade dörrar till bänkraderna.

En intressant förmiddag med bra guider. Tre veteranträffar till är planerade under hösten, 16 oktober, 13 november och 11 december.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-19 12:10
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.